mandag 29. januar 2018

Kongelig besøk fra England, januar 2018

Om noen få dager kommer storfint besøk fra den engelske kongefamilien. Prins William og hans gemalinne Catherine kommer til Norge.

Kommer til Norge

Prins William er sønn til Prins Charles og prinsesse Diana. Han ble født i 1982 i London. Prins Williams offisielle tittel er også: Hertug av Cambrigde. Personlig synes jeg han er svært lik sin mor prinsesse Diana.

Ung prins William

Prins Charles var gift med Diana fra 1981 til skilsmissen i 1996. De fikk to sønner prins William og prins Harry. Deres far giftet seg i 2005 med Camilla Parker Bowles.

Prins Charles og sønnene

Til høgre på bilde over ser vi prins Harry, han har slitt mye med tapet av sin mor prinsesse Diana som døde i en tragisk bilulykke i Paris i 1997, hun ble kun 36 år gammel. I et intervju nylig sa prins Harry at han har vært nær sammenbrudd flere ganger, og som 28- åring måtte han ha psykologhjelp.   

Prinsenes mor, Diana

Da hun var i kongefamilien


Catherine Midleton ble født i Reading i 1982, og er eldst av 3 barn. Hun har søsteren Philippa, og broren James. Hun møtte prins William da de studerte på samme universitet. De forlovet seg i 2010, og giftet seg i 2011.   
 
Bryllupsdagen
Brudeparet

Paret har etter hvert fått to barn. I 2013 kom sønnen prins George, og i 2015 datteren prinsesse Charlotte. Nå når de kommer til Norge på besøk er hertuginnen gravid, og skal om noen måneder få sitt tredje barn.

Den unge familien
Hertuginne Catherine er blitt populær i Storbritannia, vakker som hun er og svært stilig. Hun representerer sammen med prins William, eller alene iblant.

Populært par

Pen dame hertuginnen

Nå kommer de på offisielt besøk i Norge, og de skal bo på slottet i Oslo. Vi får sikkert følge med både i aviser og tv.  Håper de får bra vær under besøket.

William og Catherine

 

 


 

 
 

fredag 26. januar 2018

Lille Eiolf, på teater januar 2018

Onsdag kveld var jeg på teater i Oslo og så forestillingen Lille Eiolf. Billetten var en av julegavene jeg fikk. Først møtte jeg to andre fra familien på Grand Café, før vi spaserte til Nationaltheatret som ligger rett bortenfor. Forestillingen skulle starte 19.30.

På grand Café

Før forestillingen startet, gikk vi gjennom gangene opp en trapp og tok heisen  til 4. etasje, for stykket skulle vises på Amfiscenen som er der.

Fint i teateret

Lille Eiolf er skrevet av Henrik Ibsen og gitt ut i 1894. Premieren var i Berlin på Deutsches  Theater i januar 1895. Hendingene i stykket foregår i halvtannet  døgn på eiendommen til ekteparet Rita og Alfreds Allmers eiendom. De har en halvveis lam sønn Eiolf på 9 år. Ekteparet var så opptatt av hverandre at de var uoppmerksomme mot gutten, det førte til et fall da Eiolf var liten. Dette førte til stor skyldfølelse hos foreldrene. 

Henrik Ibsen

Vi satt klare da stykket startet. Scenen så enkel ut med få ting på scenen. Hovedrollen som Alfred   spilles av Kåre Conradi som er født i Asker i 1972. Han er utdannet på Statens Teaterhøgskole i Oslo, og ved London Academy of Music and Dramatic Art i London.

Enkel scene

Kåre Conradi

Rollen som Rita hans kone, spilles av Pia Tjelta født i 1977 i Stavanger. Hun startet sin karriere på 1990- tallet, og debuterte på film i 2001.

Pia Tjelta

"Halvsøsteren" til Alfred, Asta, spilles av Marian Saastad Ottesen født i 1975 i Bergen, men vokste opp i Florø, og i Skien, der hun også gikk på Teaterskole.

Marian Saastad Ottesen

Rollen som Borgheim spilles av John Emil Jørgensrud som er utdannet som skuespiller ved Statens Kunsthøgskole i Oslo. Han har også vært vokalist i et band, og skriver tekster.

Jon Emil Jørgensrud

Da Eyolf drukner blir det krise mellom foreldrene, men de vil holde sammen likevel og vil starte et nytt liv med å hjelpe stedets fattige barn. Krisen fører til sosial samvittighet. Lille Eyolf blir spilt av to gutter som bytter på ettersom jeg forstår. Men hovedrollene er nevnt og de gjorde en god innsats. I flere av avisene har kritikerne gitt 5 i terningkast. Og da forestillingen var over, fikk de fortjent stor applaus. En spesiell oppsetning med musikk iblant, og noen effekter på slutten.   

Ekteparet i forestillingen


Forestillingen varte i 1,5 time uten pause, og jeg var fornøyd med oppsetningen. En kjekk julegave. Det var kveld og mørkt da vi gikk fra teateret, så ble det buss hjem.

Nasjonalteateret i mørke
  





tirsdag 23. januar 2018

Kronprinsesse Märtha av Norge, januar 2018

Jeg kom over et bilde av kronprinsesse Märtha, et bilde som viser en vakker kvinne. Dessverre ble hun ikke dronning av Norge. Jeg visste hun var svensk prinsesse, men undersøkte litt mer om hennes familie og videre liv.

Kronprinsesse Märtha

Hun ble født som svensk prinsesse i Stockholm i 1901. Hennes foreldre var prins Carl og den danske prinsesse Ingeborg. De var søskenbarn. Den lille prinsessen fikk mange navn: Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra. Märtha vokste opp sammen med to søstrer.

Ingeborg og døtrene
 
Hennes far var prins Carl av Sverige, hertug av Västergötland. Han var yrkesmilitær, og populært kalt Den blå prinsen, det kom av hans lyseblå uniform. Hennes mor Ingeborg var dansk prinsesse.

Märthas foreldre

Prinsesse Märtha gikk på en egen "Prinsesseskole", senere lærte hun om kjøkken, hjem, barnepleie og søm. Hun ble senere idealet på den perfekte hustru og mor.

Ung dame


Prinsesse Märtha og den norske Kronprins Olav hadde et godt øye til hverandre, enda de også var søskenbarn. De forlovet seg hemmelig i Amsterdam da det var OL der i 1928, men det ble offentlig i 1939.

Olav og Märtha
Forelsket par

Så ble det bryllup i Oslo Domkirke i 1929. Det ble stor stas, for det hadde ikke vært kongelig bryllup i Norge på 340 år. Kronprinsesse Märtha ble svært populær i Norge, for hun var utadvendt, smilende, og hadde god humoristisk sans. De fikk etter hvert 3 barn. Først prinsesse Ragnhild i 1930, så prinsesse Astrid i 1932, og prins Harald i 1937.

Brudeparet


Kronprinsparet og barna

Så kom Andre verdenskrig, og da tyskerne kom og skulle okkupere Norge, måtte kongefamilien rømme. Kronprinsesse Märtha dro først gjennom Norge, så til Sverige, til slutt over til USA. Kongen og kronprinsen dro til England.

I USA 1945

I 1939 hadde kronprinsparet vært på besøk i USA og var blitt gode venner med presidentparet, Franklin D. Roosevelt og Eleanor. Nå hjalp presidenten å finne et sted kronprinsessen og barna kunne bo, og det ble Pooks Hill utenfor Washington DC. Kronprinsesse Martha gjorde en stor innsats i USA for å hjelpe det okkuperte Norge. Det er ingen hemmelighet at president Roosevelt hadde et godt øye til den vakre kronprinsessen av Norge.

Pooks Hill

Märtha arbeidet for
Norges interesser i USA

 
Presidenten beundret Märtha


Endelig kom freden også til Norge i 1945, og den norske kongefamilien kunne komme hjem. Kronprinsesse Märtha reiste rundt i Norge sammen med Kronprins Olav, samt gjorde andre plikter for kongehuset, og hun var godt likt blant folket.

Hjemkomsten i 1945

Kronprinsparet i 1950

Kronprinsessen var ikke noe friluftsmenneske, men glad i kunst , og var en kulturperson. Hun drev litt med porselensmaling. Hun var dessverre plaget av sykdom, og noe av de siste hun fikk med seg var sønnen prins Haralds konfirmasjon.

Familiebilde

Kronprinsesse Märtha ble verre, og døde på Rikshospitalet i april 1954. Hun var kun 54 år gammel. Det var selvsagt til stor sorg for familien, og hele Norge sørget over sin kronprinsesse Märtha.

Hun døde altfor ung

 

 






 
 

lørdag 20. januar 2018

To første ukene i januar 2018

Første vintermåned var over da vi startet på det nye året 2018, og nå er vi om lag halvveis i andre vintermåned. Jeg har holdt meg for det meste i ro hjemme så langt i januar. Men været har jeg fulgt nøye med på. Lørdag 6. januar kom endelig sola og lyste opp, og det ble en flott dag for de som ville ut på skitur. Det var kun 6 minus. Bildet under er tatt fra balkongen denne dagen.

Endelig kom sola

Dagen etter, på søndag var det kaldt, minus 12 grader, men så ut til å bli en fin dag. Klokken 09.00 tok jeg bilde av morgenrøden. Og om kvelden ble det et flott lys på kveldshimmelen.

Morgenrøde

Kveldshimmel

Så ble Håndball- EM for herrer 2018 kastet i gang i Kroatia. Første kampen som var mot Frankrike, tapte guttene våre, men så startet festen. Søndag 14. januar slo de norske håndballgutta laget fra Hvite russland. Natt til tirsdag kom så mye snø at da jeg så ut om morgenen, var folk i full sving med å få løs bilene sine, og en traktor med plog prøvde å brøyte vekk snøen på parkeringsplassen . Jeg tok bildet fra verandaen.

  Norge slo Hviterussland

Kamp mot snøen

Jeg ser kampene de norske håndballguttene våre spiller i EM i Kroatia, og tirsdag slo de Østerrike. Onsdag var det kommet så mye snø mange steder at det ble problemer mange steder. Jeg tok bildet fra balkongen, men da var snøen alt begynt å synke sammen. Torsdag vant sannelig håndballguttene våre også over Serbia. Men nå drar det seg til, det blir enda tøffere utover i mesterskapet. Vi får se hvordan det går.

Norge vant over Østerrike
Mye snø

Enda en seier for Norge, 
nå over Serbia

Fredag 19. januar var egentlig den første samlingen med flere fra familien etter jule- og nyttårs feiringen. En fra familien hadde bursdag, og opplegget var at vi skulle møte på O` REILLY`s, der skulle feires samtidig som man kunne ta del i quiz. 

På vei til samlingsstedet

De som kunne samlet seg etter hvert og til slutt var vi syv personer rundt bordet. Lokalet ble etter hvert stappfullt. Det ble spurt på forhånd, og lille Janis kunne bli med, for hun er svært rolig, sjelden et bjeff innendørs.

Janis er med

Fullt lokale

Til denne puben kan man ta med mat og spise, drikkevarene får man kjøpe i baren. Flere hadde kjøpt med middag, en hadde kjøpt med en kake. Senere ble det lille lyset satt fyr på, en forsiktig jubel ble det for bursdagsbarnet som alt hadde fått sine gaver.

Kaken
Janis midt iblant

Det ble flere omganger med quiz, og gjestene tok del i det, og koset seg med medbrakt mat. Det er flere i vår familie som har bursdag i januar og februar, så dette var en ny vri på bursdagsfeiringen. Det ble en kjekk kveld, men tidlig for noen av oss som hadde et stykke hjem.

Gjester
Janis dro hjem tidlig også