onsdag 30. april 2014

Oslo Open, del 3

Søndag morgen var været like flott. Vi spiste frokost på terrassen, så dro vi direkte til Rådhuset for å skaffe oss pass som viste at vi hadde gratis adgang til alle museum denne dagen.

Frokost i nydelig vær

I Rådhuset melde vi oss på en rundtur for å se det innvendig, og mens vi ventet prøvde jeg talerstolen som vinnerne av fredsprisen bruker til sine taler.

På talerstolen

Rådhuset har en flott innredning. I Resepsjonshallen på sørveggen, har Henrik Sørensen malt oljemaleriet: Arbeid, Administrasjon, Fest. Det viser yrende liv og fargeglade personer. By og land møtes i torghandel.

Kunst av H. Sørensen
 

 Det sies at litt snikreklame kan en se ved den hvitkledte torghandleren som støtter hånden sin på en ost. På den står nemlig: Vinjeost, og i det firmaet den gangen, hadde Halvorsen- familien aksjer.

Torghandel

 Alf Rolfsen har dekorert resten av maleriene i denne hallen. Dette heter: Folk i arbeid. Det er malt i olje på treplater. Det er på nordveggen.

Folk i arbeid

Langs hallens østvegg går Alf Rolfsens skildring av okkupasjonstiden 1940- 1945. Kronologisk fra start til slutt. Rolfsen mistet sjøl en sønn under krigen.

Okkupasjonsfrisen

I andre etasje så vi blant anna Munch- rommet. Det er det minste festlokalet i rådhuset, og er oppkalt etter Munch. Rommet blir brukt til mindre mottagelser som lunsjer, middager og pressekonferanser. Oljemaleriet av Munch fra 1910 heter: Livet. Det er et livsfrisetema som viser unge og eldre rundt livstreet.

Fra Munch- rommet

Det var mange andre fine rom i rådhuset, men jeg skal bare ta med Bystyresalen også. Salen er halvsirkelformet for å rette fokus mot taleren. Her har bystyret sine møter, og publikum kan følge med fra galleriet.

Bystyresalen

Vi gikk ut fra Oslo Rådhus for vi skulle videre. Et større område med eldre bebyggelse måtte rives for å gi plass til rådhuset, og grunnsteinen ble lagt i 1931. Arbeidet ble forsinket på grunn av Andre verdenskrig, derfor ikke klart til innflytting før i 1947. Offisiell åpning ble i 1950 i forbindelse med Oslos 900- års jubileum.

Utenfor Rådhuset

Oslo Rådhus er støpt i betong, fasaden er dekket med håndslått munkestein. Klokkespillet er Nordens største med 49 klokker. Det astronomiske uret viser klokkeslett, stjernetid, dato, og månefasene. I dag er Oslo Rådhus det viktigste representasjonsbygg i hovedstaden.

Oslo Rådhus

Vi skulle nå til Akershus slott og festning, og passerte da denne statuen. I mange hundre år var Piper- viken en fattig bydel. Gjennom den måtte de som kom vestfra og skulle til byen innenfor vollene. Når Christian IV besøkte Akershus, hadde han med musikanter fra København. De stakk seg ut i sine flotte, fargerike uniformer bland Pipervikens fattigfolk.

Piperen i Piperviken

Akershus slott og festning har vært viktig i Norges historie. Opprinnelig bygget som middelalderslott og kongeborg. På 1600- tallet ombygd til et renessanseslott omgitt av en bastionfestning. Den ble lagt ned som militært anlegg i 1815.

Borggården ved
Romerikstårnet

Vi var innom Akershus slottskirke som ble bygd i 1527. Man mener det har vært kirke eller kapell på festningen fra Håkon V Magnussons tid på begynnelsen av 1300- tallet. Denne kirken er nå Forsvarets hovedkirke.

Fra slottskirken

   Det var mange fine saler i Akershus slott. Romerrikssalen er den som blir brukt til de fine slottsmiddagene her.

Romerrikssalen

Christian Vs sal blir brukt blant annet til mottakelser.

Men vi var inne i de gamle gangene og romma i festningen også. Det oset av gammel historie her.

Her har mye skjedd

Gamle drakter

Vi gikk ut og så på murene, og jeg lurte på hvor Quisling var blitt skutt. Vi spurte guiden, men hun sa de skulle ikke opplyses om det.

Ved Akershus murer

Her oppe på Akershus festning går garden vakt, og her blir det i visse anledninger avfyrt salutt.

Garden går vakt

  Siste del om Oslo Open kommer i morgen.




  
    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar