søndag 8. juni 2014

Besøk på Kampen og Vålerenga, juni- 14, del 1

Da har jeg sett enda et par deler av Oslo by. I går i nydelig vær spaserte vi to fra familien rundt og så på to bydeler og startet med Kampen. Jeg hadde aldri vært her før. Et av de første husa jeg så var et knallblått hus nær kirken.

Her startet vi

Kampen kirke er i nygotisk stil, murt i teglstein. Den har 550 plasser og ble innviet i november 1882. Plassen ved kirken Heter Thorbjørn Egners Plass.

Kampen Kirke

Kjent navn

Vi så at kirken var åpen og gikk inn. Det passet fint på pinseaften. Fint kirkerom, særlig var glass-maleria fine. Da kom en dame og sa det snart var vielse, men den skulle ikke vi være med på så vi forstod hintet og gikk.

Fint kirkerom

Flotte glassmaleri

Vi kom til Kampen skole som åpnet i 1888, etter hvert med 900 elever og 29 lærere, fordelt på 20 klasserom. Det var den første skolen med eget bad for elevene. Tidlig på 1900- tallet fikk skolen et av byens første musikkorps. I dag har skolen 425 elever og 61 ansatte, 1.-7. klasse. Under krigen tok tyskerne over skolen, dermed måtte undervisningen foregå i bygninger rundt skolen.

Kampen skole

 Vi så en gammel pipefabrikk, de laget piper som folk, helst menn, brukte å røyke tobakk med. I dag er det en rusklinikk.

Gammel pipefabrikk

Kampen ble utbygd som trehusforstad spesielt på 1860- 1870- tallet. Etter en stor brann i 1879 ble mye av bebyggelsen erstattet av murgårder, men den gamle trebebyggelsen utgjør fortsatt en karakteristisk del av Kampen.

Gamle trehus

Kampen kommer fra ordet kamp, fjellknaus. Enkelte mener navnet kommer fra campment som betegnelse på militærleir, fordi på 1700- tallet holdt Borgervæpningen øvelser her.

Fra Kampen

  Nå er Kampen et ettertraktet område. Det røde huset på bildet under ble nylig solgt av vokalisten i Dum Dum boys for 13 millioner kroner. Slik forteller avisene. Hvem kjøperen er vet jeg ikke.

Dyrt hus

På 1920- tallet bodde det så mange kommunister på Kampen at området ble på folkemunne kalt for Petrograd. Men mange, senere kjente folk, vokste opp på Kampen. Kanskje mest kjent er Thorbjørn Egner. Når han ruslet rundt blant de lave trehusene her fikk han ideen til Kardemommeby. Han vokste opp i leiegården på bildet under.

T. Egner bodde her

 Står på husveggen

 Huset på bildet under var bygd som privat villa i 1876, men fra 1921 var det barnehjem for barn som hadde tuberkuløse foreldre. I dag er det barnehage.

Nå barnehage

Nå var vi komne til Galgeberg som i middelalderen var stedet for offentlige henrettelser. Galgen skal ha stått der gårdsplassen til et boligkompleks ligger nå. Der flaggstangen står.

Der galgen stod

Ganske nær ligger Justiskroken, det er et fredet tømmerhus fra 1750. Det var den gang bygd i forbindelse med henrettelser. Siste henrettelse var i 1815 av en løsarbeider for å ha begått ran og drap på en tjenestedreng. Løsarbeideren ble ikke hengt, men halshugget.

Her ble skjebner avgjort

  Under ser vi en del som er igjen av berget som var her før området ble utbygd. Det er nær Justiskroken og galgen. Nå er her grønt og fint.

Litt av berget

Neste vi skulle besøke var Vålerenga. Men før vi vandret der måtte vi ha en pause. Da gikk vi inn i en fin, liten hage ved et sted som både er galleri og restaurant. Et sjarmerende sted.

I hagen på Smia

Del 2 om Vålerenga kommer i morgen.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar