søndag 6. juli 2014

St. Hanshaugen, lørdagsvandring juli- 14, del 1

I går var strålende vær, lørdagen måtte nyttes og vi dro til St. Hanshaugen som er både en bydel og strøk. Bydelen inkluderer blant annet strøkene Bislett og St. Hanshaugen. St. Hanshaugen betegner også den høgda og parken som har gitt navn til bydelen. Vi startet på Bislett der vi først så murvillaen der Hamsun bodde i perioden 1902- 1904. Hans første barn, Victoria, ble født i dette huset.

Her bodde Hamsun

Vi kom til Bislett Stadion som sammen med Holmenkollbakken, er Norges mest internasjonalt kjente idrettsanlegg. Stadion er i nyere tid mest kjent for friidrettsarrangementet Bislett Games. Stadion ble innviet i 1922.

Bislett Stadion

Stadion var stengt, men vi så en del av stadion likevel. Her har vært åsted for 14 verdensrekorder på skøyter, og mer en 50 i friidrett. Mye jubel har runget her på stadion.

Litt av Bislett Stadion

Bislett er et strøk i bydelen St. Hanshaugen, og er et attraktivt boligområde. Nå kom vi til Bislett Bad som ble oppført av Kristiania kommune fra 1917- 1920. Dette var Norges første svømmehall, og på 1920- tallet et av de mest moderne badeanlegg i Norden. Bygget er i nordisk nybarokk.

Bislett Bad

 Vestre Frikirke ligger her i strøket. Den ble også oppført i nordisk nybarokk i 1920. Den er i rød tegl. Vestre Frikirke er en del av Den Evangeliske Lutherske Frikirke.

Vestre Frikirke

 Bebyggelsen er hovedsakelig fra slutten av 1800- tallet, derfor domineres den av funkis og ny klassisisme. Det ser man på bildet under, funkis til høgre på bildet, nyklassisisme til venstre.

To byggestiler

Neste var Fagerborg Kirke. Jeg mener det er en av de største jeg har sett i Norge. Et staselig byggverk. Stilen er trekk fra nygotikk og nyromantisk, men også jugendstil. Kirken er bygd i tegl, men også i Østfold- granitt. Fagerborg kirke ble innviet i 1903. Den ligger nederst ved Stensparken.

Fagerborg kirke

  Diger kirke

Stensparken er en høgde på Fagerborg i bydel St. Hanshaugen. Parken er opparbeidet i perioden 1890- tallet til 1940- tallet. Det er funnet rester av kunstige voller i parken, det tror en sannsynlig er forsvarsanlegg fra folkevandringstida (400- 600).

Fra Stensparken

I Stensparken står en 3m høg steinskulptur av Sigrid Undset. Den er utført av Kjersti Wexelsen Goksøyr, avduket i 1991. Sigrid Undset vokste opp på flere steder i området ved Stensparken. I parken var flere store flotte og sikkert gamle trær.

Skulptur av Sigrid Undset

  Flott, gammelt tre

 Ganske nær ligger Norges Veterinærhøyskole, NVH. Den ble opprettet i 1935. Da bygget ble tegnet i 1920- årene, var stilen en overgang mellom stilene nasjonalromantisk nybarokk og en strammere nyklassisisme. Hovedbygget er i tegl og gråfarget teglpuss. All dekor er utført i lys granitt.

Norges Veterinærhøyskole

 Det er svært vanskelig å komme inn på denne skolen, så her går kremen av kremen av søkerne. Men om noen år skal studiet flyttes til Universitetet i Ås, og bygningen skal trolig huse en eksklusiv videregående skole.

Vanskelig å komme inn


Et paradoks at et lite grøntområde ved denne skolen heter Idioten. Navnet stammer fra: Anstalt for åndelig abnorme børn. Den lå omtrent der Veterinærhøyskolen ligger i dag. Den gang var det vanlig å kalle tilbakesatte barn som idioter.

Idioten grøntområde

 
Bygårdene ved Bolteløkka har mikset arkitektur. Bolteløkka er også et strøk i bydelen St.
Hanshaugen. Bolteløkka har navnet fra Bolt som i 1761 kjøpte løkken fra bymarken.       

Fra Bolteløkka

Variert bebyggelse

 Strøket ligger i en bakke og har god utsikt og lysforhold. Her er mange stilarter fra sveitservillaer til klassiske murgårder.

Flere stilarter

Fine bygg

Nå kom vi til St. Hanshaugen Park, og der kom vi inn på nordsiden og ikke den vanlige inngangen. Dermed kom vi først til toppen av parken. På bildet under en liten pause i trappen, og med toppen av tårnhuset i bakgrunnen. Tårnhuset var under oppussing, så bare toppen viste.

Pause før vi ser på parken



  

1 kommentar: