Norsk Folkemuseum presenterer dagliglivet i Norge fra 1500- tallet og fram til vår egen tid. Vi var nå kommet til Chrystie- gården fra 1761. Den er fra Brevik, og ble bygd etter at en brann hadde lagt store deler av Brevik i aske.
Fra Brevik
Inne i bygget
Et gammelt strøk fra Grønland var satt opp slik det var, samt en butikk fra samme strøk. Artig å se hvordan det var i gamle dager.
Gammelt strøk
Samme område
Butikken
I huset under satt den kjente predikanten Hans Nielsen Hauge som fange fra 1804- 1814. Han var så flittig at da han gikk fra sted til sted for å tale, gikk han og strikket. Men her satt han altså fanget.
Hans Nielsen Hauge
I dette huset satt han som fange
Neste vi kom til var Farmasihistorisk museum. Det låg før i byen, i dronningens gate, det ble oppført i 1714 og viser bygningsstilen fra den tiden.
Utenfor bygget
Vi gikk inn og så på utstillinger av gamle apotek. Dette bygget har aldri vært apotek, men var en generalbolig som ble stilt til rådighet som utstillingssted fra 1971. Spesielt taket er flott.
Fint tak
Først så vi det andre apoteket i Christiania. Det var Elefantapoteket fra 1672. Jeg kan ikke huske å ha hørt om noe elefantapotek.
Elegant apotek
Elefantapoteket
Så apotek Uglen som var på Skillebekk i Oslo fra 1926- 2001. Jeg hadde hørt om Svaneapoteket, men ikke Uglen, med andre ord har ikke min viten om apotek vært på topp.
Uglen
Apoteket
Vi kom på bakrommet og så der tablettmaskinen stod, der de sveivet klar tablettene, vi så også
pille-brett der de trillet piller. Mange apotek hadde slike på femtitallet. Pille- brettet ser vi på bordet bak maskinen.
Tablett- maskin
Under krigen, rett før jul i 1943, eksploderte en tysk båt med ammunisjon på havna i Oslo. Det ble store skader på bygninger i nærheten, vindusruter ble knust over store deler av byen. På Skillebekk apotek ble vinduer, inventar og alt som stod i hyllene ødelagt. Vi så et bilde på veggen som viste hvordan det så ut i apoteket.
Ødeleggelsene i 1943
Vi kom til Collettgården fra Kirkegaten 15 i Oslo. Fra 1703- 1828 var den privatbolig og sentrum for forretningene til familien Collett. Senere overtatt av bokhandler J.W. Cappelen. Fra 1840- 1938 hovedkvarter for J.W. Cappelens forlag. Senere flyttet til museet.
Collettgården
Vi passerte to bygg, det første var Christiania Sparebank, i det neste holdt sølvsmeden til. De var fra 1750- årene.
Fine, gamle bygg
Siste del kommer i morgen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar