Jeg har en liten serie gående om været i Norge de siste 100 år. Jeg startet i januar og så på den måneden, nå er det på tampen av februar, og vil i to deler se på hvordan det har vært i februar gjennom alle disse årene. I 1899 var det for det meste normale vintertemperaturer over hele Norge. På bildet under ser vi et bilde bra århundreskiftet som viser tømmertransport i Nordmarka i Kristiania.
Tømmertransport
I 1901 hadde Østlandet og Trøndelag en kald vinter. Og 17. februar i 1901 foreslo regjeringen en bevilling på 6400 kroner til opprettelse av en værvarslingsstasjon i Bergen.
Kaldt i 1901
Det ble normale nedbørsmengder i 1907. Men 23. februar ble 24 gårder rasert og 3 mennesker omkommer da det gikk et stort skred i Geiranger. Dagen etter den 24. februar omkommer 10 personer i et snøskred ved Molde.
Snøskred
I 1910 fikk Troms lite nedbør denne vinteren, mens Finnmark fikk mindre enn normalt. Men den 2. februar blåste det sterk storm under Lofotfisket og 20 fiskere omkommer. Dette var før de startet med værmeldinger. Bildet under er fra Lofotfisket i gamle dager.
Fra Lofotfisket
Det var normale temperaturer over hele landet i 1915, bare Østlandet hadde en mild vinter. Ute i verden raste Første verdenskrig (1914- 1918). Med den bakgrunnen vedtar Stortinget 11. februar å forlenge Rekruttskolen med 90 dager.
Første verdenskrig raser
Det ble en kald vinter i Røros- traktene i 1920. På Sørlandet, og på Østlandet ble det mye nedbør. I Nordmarka ble det målt en snødybde på 1, 79 m. VM i skøyter gikk på Frogner stadion, og den norske Oscar Mathisen ble profesjonell verdensmester. Han hadde mange medaljer fra før.
Oscar Mathisen klar
Enda en medalje
I 1925 ble en sjelden mild vinter over hele Norge. Langs kysten fra Sørlandet og til Trøndelag ble det nokså nedbørsrikt. 17. februar dette året bryter det ut munn- og klovsyke i Østfold, mange dyr ble syke og flere gårder ble isolert.
Lite snø
Noen deler av Norge fikk normale vintertemperaturer i 1929, men ekstra kaldt på Sørlandskysten og det ble is- problemer. Isen lå helt fra Danmark og til Norge. 16. februar raste en snøstorm langs Sørlandskysten og flere båter forliste. Bildet under viser is- problemer på Sørlandet, men er av nyere dato.
Mye is
Vinteren 1937 fikk Sørlandet og Vestlandet mye nedbør, mens Trøndelag fikk mindre nedbør enn vanlig. 21. februar dette året blir for første gang på 566 år født en prins i Norge. Han fikk navnet Harald. På bildet under er han blitt større og er på båttur med sin mor kronprinsesse Martha.
Prins Harald
Under Andre verdenskrig er Norge okkupert av tyskerne (1940- 1945). Året 1944 er det normale vintertemperaturer på Østlandet, men på Sørlandet ble det mindre nedbør enn normalt. 19. februar sprenger motstandsfolk Tinnsjøfergen, DF Hydro. Om bord var hele det demonterte tungtvanns anlegget. 14 av de 53 nordmennene som var om bord blir drept. Men tyskerne skulle ikke få tak i tungtvannet. På bildet under ser vi båten ved kai.
Båten ble sprengt
I den kalde nedbørsrike vinteren på Østlandet i 1951 kom det mye snø. Det ble meldt om over 3 m høg snø i Nordmarka. 7. februar kom et voldsomt snøvær over Sørlandet, og 3 barn omkommer ved Knaben. 11. februar omkommer 6 personer under et forlis i Karmsundet.
Maleri av forlis
Del to i morgen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar