Palmesøndag har en historie som går tilbake til starten på vår tidsregning. De aller fleste i vår vestlige kultur kjenner historien om da Jesus red inn til Jerusalem på et asen, og folk kastet palmegreiner på veien i det han passerte. Bildet under viser en ikon fra Ukraina som viser til denne historien.
Ikon fra Ukraina
Senere historie forteller at på 500- tallet startet kristne i Jerusalem å samle seg på Oljeberget. Der ble evangeliet lest før de gikk i prosesjon inn til byen. Tradisjonen spredte seg raskt. Bildet under av Oljeberget er fra nyere tid.
Oljeberget
I går tok jeg fram påskepynten og plasserte rundt om i stuen. Alle de gule tingene. Absolutt det meste var i gult. At gult er hovedfargen, har ingen ting med religion å gjøre. De kirkelige fargene er fiolett fram til langfredag, så kvitt fra påskeaften. Samme farge som blomsten under.
Fiolett og hvitt
Men hvorfor er gult blitt påskefargen? Mange sier at det er symbol på solen som skaper nytt liv hver vår, andre at det er egget, for derfra kommer kyllingen. Historiene er mange.
Kyllingene gule
Mange maler egg
Påsken er for mange snø og ski. De drar til fjells og går på ski. De nyter hvite vidder og avslapning i hytteveggen, eller hotellveggen etter en flott skitur. Bildet under har jeg lånt fra facebooksiden til Kari Lilleøy.
Bilde fra Kvitfjell
Påskeliljene er gule, påskelysene er oftest gule. Malte påskeegg gjorde vi da barna var små. Nå tror jeg de fleste kjøper store eller små påskeegg og fyller dem med snop. Det er godt å ha innen rekkevidde når en ser tv- krim, eller Netflix. Mange muligheter om en ikke drar på fjellet.
Påskeliljene er gule
Greit å ha innen rekkevidde
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar