Grønne marker.
Etter en times togreise var vi i Fredrikstad. Jeg hadde vært i byen før, men det var så mange år siden at jeg husket lite fra det besøket. Den første jeg traff på var Roald Amundsen. Vår store polfarer som var født her i byen. Her stod en Minnestein av byens berømte sønn.
Ved minnestøtten
Fredrikstad ligger ved utløpet til Glomma som er Norges lengste elv, og Nordens nest lengste. Glomma kommer rennende helt fra fjelltraktene nord for Røros i Sør- Trøndelag og har altså sitt utløp her ved Fredrikstad.
Glomma
Nå stod vi her ved elva og så mot Fredrikstadbrua som skiller byens sentrum fra Gamlebyen. En liten ferge går hele tiden den lille biten over til Gamlebyen, og den fulgte vi nå. Fergen heter: Go`vakker Tora.
Utsikt mot Fredrikstadbrua
Ferga
Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 av kong Frederik II av Danmark. Det skjedde under den nordiske sjuårskrigen. Under krigen brente svenskene Sarpsborg. Da ville befolkningen i den nedbrente byen, gjøre den nye byen mindre utsatt for framtitidige angrep. I 1569 ble det nye navnet Fredrikstad. Området Gleng, der den gamle byen hadde ligget, ble lagt under Fredrikstad.
I Gamlebyen
Fredrikstad blir ofte kalt for Norges første renessanseby, med kvarter avgrenset av gater i et regelmessig mønster. Renessanse betyr gjenfødelse, det er antikkens kunst og kultur som oppstod etter 1350- tallet. Det ble slutt på det tunge og mørke fra middelalderen.
Fint i Gamlebyen
Under den store nordiske krigen (1700- 1721) hadde Skjærgårdsflåten base i Fredrikstad fra 1709. Flåten stod under kommando av Peter Wessel Tordenskiold.
Artillerigarden
Gate i Gamlebyen
Til tross for forsvarsverket invaderte svenskene og okkuperte landet fra 1814- 1815. Under den okkupasjonen ble Mossekonvensjonen undertegnet i Fredrikstad av daværende kronprins Karl Johan.
Fra vollgravene
Vi gikk til Vollgravbrua og så på alle fuglene på vatnet. Dette er et grønt og idyllisk område. Vindebrua knyttet byen og de omliggende områdene sammen.
På Vollgravbrua
Fine fugler
Vi passerte under Voldporten som er en av Fredrikstads festningsporter. og ble oppført i 1695. Det var hovedinngangen fra landsiden.
Voldporten
Vi gikk opp igjen i strøket i Gamlebyen og passerte den stramme karen på bildet under. Der stod også benker med påskriften: Gamle Fredrikstad.
Stram kar
Vi så inn i flere bakgårder, og tittet særlig inn i en som så ut for å ha vært stall i gamle dager.
Fra bakgården
Vi stoppet opp på Kongens Torv som ble anlagt etter den store bybrannen i 1672. På torget stod også statuen av kong Fredrik II. I nærheten så vi den gamle Logen.
Fra Kongens torv
Kong Frederik II
Gamle Logen
Nå gikk vi inn for å se Østre Fredrikstad kirke. Kirken ble oppført etter en brann i 1764, og innviet i 1779. Kirken er den sjuende som har stått på samme sted.
Østre Fredrikstad kirke
Innredningen var fin, men mye av den ble renovert i 1960- årene. Men det blå taket med alle gullstjernene ble malt i 1918. Glassmaleriene er malt av Per Vigeland.
Framover mot koret
Flotte glassmalerier
Lysekronen og orgelet
Gamle kanoner
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar