søndag 5. februar 2017

Greta Garbo, filmlegenden, februar 2017

Greta Garbo ble en av Hollywoods store legender. I 1999 kåret til tidenes 5. største filmlegender av Det amerikanske filminstituttet. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Greta Garbo

Greta Garbo ble født i Stockholm i 1905. Hun vokste opp i enkle kår i en av Stockholms fattigste bydeler. Hun begynte tidlig å jobbe, men hennes største ønske var å bli skuespillerinne. Hun kom i starten av 1920- årene inn på Dramaten. 18 år gammel debuterte hun i filmen: Gøsta Berlings saga, basert på Selma Lagerlöfs roman. Det var i 1924, og det ble en klassiker innen svensk stumfilm. Bildet under er fra filmen. Hun spilte mot Lars Hanson.

Første film

Men framtiden innså hun var i USA, og dro til Hollywood i 1925. Dette var i stumfilmens dager, og Greta Garbo debuterte i 1926 i filmen: Eros, og ble da en av stumfilmens lysende stjerner. Så kom lydfilmen, og nå fascinerte hun filmpublikum med sin mørke stemme. I 1932 spilte hun i filmen: Grand Hotel. Her spilte hun en danserinne. Under er to filmplakater.

Filmplakat
Fra samme film

I 1935 spilte hun i filmen: Anna Karenina. Filmen er basert på romanen av samme navn skrevet av Leo Tolstoj. De fleste kjenner til denne berømte historien.

Filmplakaten

Garbo i filmen

Honorarene til den kjente filmstjernen økte, hun tjente gode penger. Greta Garbo ble snart en av Hollywoods rikeste kvinner. Men hennes privatliv var ikke offentlig. Hun var en privat person.

Stjernen Greta Garbo

I 1937 spilte hun i filmen: Ninotchka. Det var den eneste komediefilm hun har spilt i. Hun spiller en russisk spion.

Filmplakaten

Fra filmen

I 1937 spilte hun også i filmen: Kameliadamen. Filmen er basert på romanen av samme navn skrevet av Alexandre Dumas d. y. Senere spilte hun inn enda en film, men den ble ingen suksess. Da sluttet Greta Garbo med sin filmkarriere i 1941, kun 35 år gammel.

Fra Kameliadamen

Filmplakaten
Nå levde Greta Garbo tilbaketrukket i sin luksusleilighet i New York. Hun giftet seg aldri og hadde ingen barn. Hun var kjent som en sky person, og deltok ikke på premierer eller i selskapslivet. Hun  var sammen kun med noen få venner, samt brorens familie som hadde flyttet til USA. Greta Garbo reiste ofte, men da under falskt navn.

Greta Garbo privat

I sin filmkarrier ble Greta Garbo nominert til Oscar for beste kvinnelige skuespiller fire ganger. Hun fikk Æres- Oscar i 1955, men hun var ikke til stede og mottok prisen. Greta Garbo er kjent som en av de mest myteomspunne personer, og for sin karisma, en gåtefull person. Mange rykter har gått om hennes svært private liv. De sa hun var mest interessert i kvinner, og at hun var bifil. Men sladder skal vi ikke ta opp her. Greta Garbo hadde en slags kjølig skjønnhet, ble rik og berømt. Hun kom fra beskjedne kår i Sverige og opplevde "Den amerikanske drømmen." Greta Garbo døde i New York i 1990.    

Greta Garbo



 





 


   


     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar