fredag 10. november 2017

Sonja Henie, kunstløpsstjerne, del 2, november 2017

Særlig faren til Sonja Henie hadde reist rundt til konkurranser og hjulpet henne i karrieren. Men Sonja sluttet å konkurrere, hun hadde vunnet alt som var å vinne i sin idrett. Nå ville hun satse på Hollywood og en filmkarriere.

Sluttet å konkurrere

Foreldrene støttet henne

Hun fikk i 1936 hovedrollen i filmen: One in a Million. Filmen ble en enorm suksess. Derfor fikk filmen en oppfølger i 1937: Thin Ice. Den ble også en suksess. I denne filmen spilte hun mot Tyrone Power som hun forelsket seg i. Men den kjente filmstjernen hadde nok vakre kvinner å velge i.

Første filmen
Stor suksess

Andre filmen også suksess
Tyrone Power hadde nok kvinner


Sonja Henie var berømt og kom på forsiden i Time. I 1941 spilte hun i filmen: Sun Valley Serenade. I filmen spilte hun en norsk flyktning. Glenn Miller og hans orkester var sentrale gjennom hele filmen der de spilte flere klassikere. Blant andre: In the Mud. (Den liker jeg godt.)

Glenn Miller og hans orkester

På forsiden

Sonja hadde en kontrakt i Hollywood om å få 160 000 dollar for hver film hun spilte i. Hun var den best betalte stjernen i Hollywood. Filmene var naturligvis lagt opp rundt hennes ferdigheter på isen.
I 1941 fikk hun amerikansk statsborgerskap.

Kunstløpsstjernen

Sonja Henie fikk kritikk under Andre verdenskrig fordi hun ikke gav økonomisk støtte verken til norske soldater i Canada, eller den norske motstandsbevegelsen. Hun var jo søkkrik, først i 1944 åpnet hun pengesekken. I Norge ble også hennes luksus, fester og mange menn heller ikke sett på med blide øyne. Sonja hadde sans for fest og var berømt også for sine entreer. Som den gangen hun selv holdt karneval i Beverly Hills og ankom da på en elefant og hadde med en flodhest i band. Bildet under er tatt på en restaurant i New York.

Sonja likte fest

Filmkarrieren hennes var over på slutten av 1940- årene, hun hadde spilt i 12 filmer. Men Sonja hadde i flere år hatt suksess med isshow samtidig med filmkarrieren, nå satset hun for fullt på det. Hun holdt isshow både i USA og i Europa og hadde stor suksess og tjente godt. Hun opptrådte to ganger i Norge på Jordal Amfi i 1953 og 1955 for fulle tribuner. Folket hadde tilgitt henne det de var misfornøyd med før. Nå ble hun hyllet.

Sonja på Jordal Amfi
Isshow

I privatlivet giftet Sonja seg 3 ganger. Først med Dan Topping i 1940. Han var blant annet deleier i New York Yankees fra 1945- 1964. Han var gift 6 ganger, han ble sett på som en playboy. Sonja var gift med ham fra 1940 til 1945.

Sonja og Dan

Ektemann nr. 2 var Winthrop Gardner som også viste seg å være en playboy. Han var også gift 6 ganger. Sonja var kone nr.3. Sonja giftet seg med Gardner i 1949, men skilte seg i mai 1956.

Sonja og Gardner

I juni 1956 giftet Sonja seg for 3. gang. Det var med den norske rederen Niels Onstad født i 1909, hans mor var maler. Han og Sonja delte interessen for kunst, og de samlet på kunst.

Sonja og Onstad

De har sammen gitt penger til å bygge Henny- Onstad kunstsenter på Høvikodden i Bærum. Det ble åpnet av kong Olav V. i 1968. Her har de donert sin samling av kunst, samt her er forskjellige kunstutstillinger. Interessant å besøke Henny Onstad kunstsenter.

Kunstsenteret

Kong Olav V. og Sonja Henie under
åpningen i 1968

Noen mente Sonja kunne være en megge, men en ting er sikkert, hun jobbet beinhardt for å nå de målene hun satte seg. Hun hadde tjent en formue på sin berømmelse, både som idrettskvinne, film stjerne, og kunstsamler. Sonja var en flink forretningskvinne. Men så ble hun syk, og døde på et fly som var på vei til Oslo, flyet kom fra Paris og var halvveis da Sonja døde. Det var i 1969.

En legende var død

Det står en statue av Sonja Henie ved Frogner stadion. Den er laget av kunstneren Per Ung, og ble avduket i 1968.

Isdronningen


      


 



      

  



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar