torsdag 31. oktober 2019

Om turen i Jordan, oktober 2019

Tirsdag 18. november i 2008 var vi i Israel, men stod ved grensen til Jordan. Etter passkontroller, tok vi med våre kofferter og gikk over grensen og inn i Jordan. Der ventet jordansk buss og lokalguide. Da vi alle var klar, og rett før vi skulle kjøre, kom en i uniform og bevæpnet, og satte seg framme ved sjåføren, nær utgangsdøren. Så var reisen i Jordan i gang. Her tar jeg med bare noen av bildene fra turen.

Kart over Jordan

Første  stedet vi besøkte i Jordan var byen Jerash som da hadde rundt 50 000 innbyggere. Byen har vært under både grekerne og romerne, noe som har satt sine spor. Vi kjørte et stykke opp i høyden, der hadde vi fin utsikt nedover byen.

Utsikt nedover byen

Vi ruslet rundt og så på de gamle statsmerkene som var utrolig godt bevart. Vi så blant annet Hadrians bue og stedet de hadde veddeløp, Hippodromen. Da vi var ved  det gamle romerske teateret, kom plutselig fire karer i full skrud marsjerende og spilte. Vi tok plass oppe i teateret, og hørte på mens de spilte. De hadde vært i det Britiske kongelige kompani. Nå marsjerte de rundt og spilte feiende musikk.

Ved gamle statsdeler

 Vi tok plass i ruinene

Så full musikk

Nå kjørte vi til hovedstaden Amman, der tok vi inn på Amman Internasjonale hotell som lå litt i utkanten av byen. Vi gjorde oss klar etter kjøreturen, så til buffémiddag på hotellet.

Klar for kvelden
i Amman

Vi skulle kun være en natt i Amman, så etter frokost sjekket vi ut fra hotellet. Nå skulle vi se Amman som er hovedstad i kongedømmet Jordan. Vi kjørte først til en høyde i byen og så på restene etter Amman Castle, pluss vi besøkte et arkeologisk museum. Det var lite, men hadde flere spennende eldgamle ting der. Her oppe i høyden hadde vi fin utsikt over hovedstaden som da hadde rundt 2 millioner innbyggere. 

Museet vi besøkte
Utsikt mot byen

Vi ble kjørt rundt i byen og fikk se Amman. Jeg så det var flere hotell under bygging. I utkanten av hovedstaden var mange store hus. Lokalguiden fortalte at fleste ungdommene i Jordan var svært interessert i å få utdanning, og flere av dem tok jobb i utlandet. Så sendte de penger hjem så de kunne få bygd seg fine hus. Men nå kjørte vi videre til byen Madaba. En by som er nevnt i Bibelen. Her besøkte vi en kirke, samt spiste lunsj på en lokal restaurant. Kirken vi besøkte er kjent for sine fine mosaikkarbeid.

Fra Madaba
 
Etter lunsj kjørte vi til et sted nær fjellet Nebo, der gikk vi til stedet Moses stod da han så inn i det lovede landet. Men nå var det disig, så vi bare ante Jordandalen og Jordanelven under oss. Så videre til byen Petra, som var en av grunnene til at jeg dro til Jordan. Her sjekket vi inn på Hotell Grand View Resort. Hotellet lå rett ved det berømte fjellet. 

Bak ligger fjellet

Det var torsdag morgen, og rett etter frokost kjørte vi med bussen bare ca. 10 minutter, så startet vi en vandretur på 3,5 km gjennom souken, ofte smale passasjer med steile bergvegger på begge sider, så var vi framme også det berømte byggene hogget ut i fjellet.

Verdensberømt i Petra

 Se på dette
   
Mange bygninger hogget ut i fjellet, slik som her det var gravsted for rikfolk. Man tror at i starten var det folket Natabeerne som rådet her. De var i starten røvere som overfalt handelskaravaner, men gikk senere over til å kontrollere området. Handelskaravanene på den berømte Silkeveien som gikk her en tid. Men forsvant da sjøfarten tok over. Etter å ha ruslet rundt her, samt fikk utdelt pikniklunsj vi spiste i disse fantastiske omgivelsene, gikk vi samme veien tilbake blant steile fjellvegger.

Blant fjellpassasjer

Neste dag kjørte vi videre, da svinget vi inn på The Kings Road, nå skulle vi kjøre i den virkelige jordanske ørken, 70 % av Jordan er ørken. Veien vi kjørte på er nevnt i Bibelen, og var en del av Silkeveien. Vi stoppet et sted og gikk ut for å se på en beduinleir, men var et godt stykke ifra. Nå var vi på The Desert Highway.

Leiren i bakgrunnen
Se opp for kameler

Vi kjørte mot Aqaba og kom dit i lunsjtid, og tok inn på Days Inn hotell. Etterpå gikk vi ut, og mange taxisjåfører tilbød en rundtur i byen for en billig penge. Vi leide en, og han kjørte oss til ruinene av en gammel borg, et akvarium og kjørte et sted vi hadde utsikt til badestranden som var offentlig. Her badet alle som ønsket det. Så kjørte vi gjennom gamlebyen, der gikk vi av ved markedet.

Fra havnen i Aqaba
Gamle ruiner
Den offentlig badestranden


Lørdag 22. november var avreisedag, men vi hadde litt tid etter frokost. Da gikk vi en tur i byen som har rundt 120 000 innbyggere. Nede ved bukten så vi over til byen Eilat i Israel. Så måtte vi gå tilbake og gjøre oss klar for hjemreise til Norge. 

I Aqaba i Jordan

Vi skulle dra fra
Aqaba og Jordan

Reisen også i Jordan ble en stor opplevelse. Det viktigste for meg var å se fjellene ved Petra, men også interessant å se både hovedstaden Amman, samt å kjøre i ørkenen. Nå kan jeg føre Jordan opp på listen som nr. 41 over land jeg har besøkt.

Flagget til Jordan
  





onsdag 30. oktober 2019

Besøk i Israel, oktober 2019

I 2008 reiste vi på en tur som gikk til to land, Israel og Jordan. Vi reiste 15. november fra Oslo og landet i Akaba i Jordan, men buss kjørte oss straks til grensen mot Israel. Der spaserte vi over grensen, og på israelsk side ventet buss med lokalguide. Ellers på turen hadde vi med den svenske guiden Dan, han var med på hele rundturen i de to landene. Jeg tar med bare litt av opplevelsene.

Kart over Israel

 Vi kjørte gjennom ørkenen i retning Jerusalem, men det ble mørkt så jeg så lite. I Jerusalem sjekket vi inn på The Olive Tre hotell. Neste morgen etter frokost, dro vi først til Oljeberget som er høyeste punktet i Kidrondalen. Her hadde vi god utsikt til Jerusalem, der var Klippemoskeen god å se med den gullfargede kuppelen.

Utsikt fra Oljeberget

 Nå var jeg på steder jeg husker godt fra bibelhistorien, en historie som alltid var pensum i norsk barneskole, i alle fall i min barndom. Vi gikk på Palmesøndagsveien, og stoppet der Jesus så utover den vakre byen og gråt. Han visste at Jerusalem skulle ødelegges. Nå er det bygd en minnekirke på stedet.

Samme utsikt

 Vi besøkte også Vestmuren, også kalt Klagemuren. Ved muren var mennene til venstre, kvinnene til høyre. Jeg så flere som ba, noen skrev på et ark og la innimellom steiner i muren. Jeg gikk helt ned for å ta på muren, så skrev jeg noen ord til Vår Herre og puttet inn blant noen steiner. Vi ser bare en del av muren, for 2/3- deler er under jorda.

Fra Klagemuren
Gode råd er levert

Vi vandret videre på Via Dolorosa og endte opp på Golgata. Heldigvis hadde vi ikke noe kors å drasse på. I min barndoms historie så veien helt annerledes ut enn den gjør nå. Vi så også til den eldste delen av Jerusalem, kalt for Davidsstaden.

Fra Davidsstaden

Så skulle vi besøke Betlehem, men der ved bygrensen måtte vi over i annen buss med annen lokalguide, for nå skulle vi på palestinsk område. Både lokalguiden og bussjåføren som var jøder, kunne bli med, men på egen risiko, dermed ventet de ved bygrensen. Vi så blant annet Fødselskirken og andre kjente ting. I den kirken er det populært å gifte seg, og nå var de i sving å pynte til en vielse.

Fra Fødselskirken
I Betlehem

Dagen etter i Jerusalem ble vi kjørt til Sionberget, og videre til Kaifas Palass, her var fengselsceller i kjelleren. Dit ble Jesus ført og forhørt, men Kaifas fant ingen skyld hos ham, og sendte fangen videre til Pontius Pilatus. Resten av historien kjenner de fleste. Palasset lå litt oppe i høyden med god utsikt.

Utsikt fra palasset
Utenfor Kaifas palass

Vi besøkte også en modellby over Jerusalem slik den var i Tempel- tiden. En kort spasertur derfra lå Jerusalem Museum. Det hadde samme form som lokket på krukkene de fant med de gamle skriftene. Krukkene ble funnet i fjellhuler i Qumran ved Dødehavet. Utenfor var fontener som sprutet vann på museet for å holde jevn temperatur der skriftene var. Interessant å se de eldgamle skriftene, men ikke lov å ta bilder inne. Så en siste titt på modellbyen før vi dro videre. 

Fra modellbyen

Jerusalem Museum
  
Siste titt på
modellbyen

Eter lunsj på en kibbutz, ble vi kjørt til museet over det fryktelige Holocaust, Yad Yashem museet. Det forteller historien om jødeutryddelsen i Europa under Andre verdenskrig. Det var da demoner styrte i Tyskland, og nazister også i andre europeiske land. Da vi kom til museet, så jeg det lignet en fengselsbrakke.

Museet

Vi gikk fra rom til rom og så bilder, film og ting som var samlet fra de fæle leirene. Til slutt kom vi til en minnehall der det var masse bilder av offer, og i magasinet nederst var alle navn på folk som ble utryddet. 

Fra Minnehallen

Vi var også i huset der minnehallen for alle barna nazistene fikk utryddet, 1, 5 million barn. Tenk over det. 1,5millioner uskyldige barn. Rommet var mørkt, men opplyst av masse lys, det så ut som en himmel fylt med lysende stjerner. Navn ble ropt opp, akkurat da jeg passerte leste stemmen: Olina 9 år. Vi besøkte også rommet der det er aske fra Auschwitz, samt en enkel krans, i gulvet er innrisset navnet på alle de grusomme leirene. Her brenner en evig flamme, alt til minne om de over 6 millioner jøder som ble utryddet. Dette er en av de sterkeste opplevelsene jeg har vært med på. At folk i vår moderne tid kan benekte at dette har skjedd, viser hvor tomt det er i toppen. 

Den evige ilden

Tirsdag 18. november sjekket vi ut fra hotellet i Jerusalem. Nå skulle vi kjøre med buss til Jordan. Men vi hadde et par stopp på veien. Først et sted vi handlet Dødehavs- produkter, for det havet har mange viktige mineraler. Da vi kom til Dødehavet, ble det stopp og mulighet til å bade. Jeg vasset i Dødehavet. Vi passerte også Jeriko som sies å være Jordens eldste sted, men vi så det bare i det fjerne. Så siste strekningen mot grensen til Jordan.

Første stopp på veien
Vasser i Dødehavet
Jeriko i det fjerne

Turen i Israel ble en stor opplevelse, særlig med alle de kjente navnene fra barneskolens historie. Jeg kan føre landet Israel opp som nr. 40 på listen over land jeg har besøkt.

Israels flagg


 
     
 


  


 

søndag 27. oktober 2019

Oktober 2019 snart over

Da har vi bare fire dager igjen av oktober dette året. Tiden går med ekspressfart. Verden har gått sin gang, og jeg har puslet med mitt. Fredag for en uke siden så jeg at høsten var i fullt skrud, trærne og naturen ellers var pyntet i høstfarger, men lørdagen regnet det og var grått.

Trærne fine
Utsikt til høstfarger, men
det regnet


Søndag for en uke siden hadde jeg besøk til lunsj, og da var også med en liten hjerteknuser som alt har lært seg et skjelmsk blikk. Men hun har en vilje av stål, og vil helst bæres rundt så hun får følge med.

Hun vet å sjarmere
Lunsj
Så vil prinsesse A
opp og gå

   Onsdag var jeg som før fortalt på en ettermiddagstur til inn til Oslo. Der besøkte jeg Prinsessens kulturpark. Det var en artig opplevelse, mange spesielle figurer, de er laget etter ideer tegnet ned av barn. Her har jeg kun tatt med Regnbuen.

Høst i Slottsparken
Ved Regnbuen

Været har vært en blanding av fint høstvær, men regn iblant, vekselvis med overskyet og skodde. Men så har det også gått over til fin kveld med dramatiske skyer, eller en fin, klar høsthimmel. Og tiden går din gang.

Høstskyer
En fin høstkveld