Kart over Israel
Utsikt fra Oljeberget
Samme utsikt
Vi besøkte også Vestmuren, også kalt Klagemuren. Ved muren var mennene til venstre, kvinnene til høyre. Jeg så flere som ba, noen skrev på et ark og la innimellom steiner i muren. Jeg gikk helt ned for å ta på muren, så skrev jeg noen ord til Vår Herre og puttet inn blant noen steiner. Vi ser bare en del av muren, for 2/3- deler er under jorda.
Fra Klagemuren
Gode råd er levert
Vi vandret videre på Via Dolorosa og endte opp på Golgata. Heldigvis hadde vi ikke noe kors å drasse på. I min barndoms historie så veien helt annerledes ut enn den gjør nå. Vi så også til den eldste delen av Jerusalem, kalt for Davidsstaden.
Fra Davidsstaden
Så skulle vi besøke Betlehem, men der ved bygrensen måtte vi over i annen buss med annen lokalguide, for nå skulle vi på palestinsk område. Både lokalguiden og bussjåføren som var jøder, kunne bli med, men på egen risiko, dermed ventet de ved bygrensen. Vi så blant annet Fødselskirken og andre kjente ting. I den kirken er det populært å gifte seg, og nå var de i sving å pynte til en vielse.
Fra Fødselskirken
I Betlehem
Dagen etter i Jerusalem ble vi kjørt til Sionberget, og videre til Kaifas Palass, her var fengselsceller i kjelleren. Dit ble Jesus ført og forhørt, men Kaifas fant ingen skyld hos ham, og sendte fangen videre til Pontius Pilatus. Resten av historien kjenner de fleste. Palasset lå litt oppe i høyden med god utsikt.
Utsikt fra palasset
Utenfor Kaifas palass
Vi besøkte også en modellby over Jerusalem slik den var i Tempel- tiden. En kort spasertur derfra lå Jerusalem Museum. Det hadde samme form som lokket på krukkene de fant med de gamle skriftene. Krukkene ble funnet i fjellhuler i Qumran ved Dødehavet. Utenfor var fontener som sprutet vann på museet for å holde jevn temperatur der skriftene var. Interessant å se de eldgamle skriftene, men ikke lov å ta bilder inne. Så en siste titt på modellbyen før vi dro videre.
Fra modellbyen
Jerusalem Museum
Siste titt på
modellbyen
Eter lunsj på en kibbutz, ble vi kjørt til museet over det fryktelige Holocaust, Yad Yashem museet. Det forteller historien om jødeutryddelsen i Europa under Andre verdenskrig. Det var da demoner styrte i Tyskland, og nazister også i andre europeiske land. Da vi kom til museet, så jeg det lignet en fengselsbrakke.
Museet
Vi gikk fra rom til rom og så bilder, film og ting som var samlet fra de fæle leirene. Til slutt kom vi til en minnehall der det var masse bilder av offer, og i magasinet nederst var alle navn på folk som ble utryddet.
Fra Minnehallen
Vi var også i huset der minnehallen for alle barna nazistene fikk utryddet, 1, 5 million barn. Tenk over det. 1,5millioner uskyldige barn. Rommet var mørkt, men opplyst av masse lys, det så ut som en himmel fylt med lysende stjerner. Navn ble ropt opp, akkurat da jeg passerte leste stemmen: Olina 9 år. Vi besøkte også rommet der det er aske fra Auschwitz, samt en enkel krans, i gulvet er innrisset navnet på alle de grusomme leirene. Her brenner en evig flamme, alt til minne om de over 6 millioner jøder som ble utryddet. Dette er en av de sterkeste opplevelsene jeg har vært med på. At folk i vår moderne tid kan benekte at dette har skjedd, viser hvor tomt det er i toppen.
Den evige ilden
Tirsdag 18. november sjekket vi ut fra hotellet i Jerusalem. Nå skulle vi kjøre med buss til Jordan. Men vi hadde et par stopp på veien. Først et sted vi handlet Dødehavs- produkter, for det havet har mange viktige mineraler. Da vi kom til Dødehavet, ble det stopp og mulighet til å bade. Jeg vasset i Dødehavet. Vi passerte også Jeriko som sies å være Jordens eldste sted, men vi så det bare i det fjerne. Så siste strekningen mot grensen til Jordan.
Første stopp på veien
Vasser i Dødehavet
Jeriko i det fjerne
Turen i Israel ble en stor opplevelse, særlig med alle de kjente navnene fra barneskolens historie. Jeg kan føre landet Israel opp som nr. 40 på listen over land jeg har besøkt.
Israels flagg
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar