søndag 11. oktober 2020

Besøk i Nasjonalgalleriet

 Fredag tok jeg bussen inn til Oslo, selvsagt hadde jeg på maske, reglene skal følges. Først skulle vi på et guidet besøk inne i Nasjonalteateret, så en kaffe som avslutning. Giveren av gaven var også til stede.  Egentlig skulle vi på en teaterforestilling, men den ble avlyst da koronaen slo til. Jeg tok noen bilder utenfor teateret før vi møtte inne. Nasjonalteateret er Norges hovedscene for teaterkunst. Fasaden er hovedsakelig i gul maskintegl og granitt. Bygget er tegnet av arkitekt Henrik Bull. Teateret åpnet første september i 1899. Først tok jeg bilde av Holbergmonumentet som ble oppført i 1939, laget av bilde hoggeren Dyre Vaa. det står på siden av Nasjonalteateret. Vi ser det nede helt til høgre på bildet under.

Holbergmonumentet ved 

 Nasjonalteateret


 Foran inngangen på Nasjonalteateret står til høgre statuen av Bjørnstjerne Bjørnson laget av Stephan Sinding. Bjørnstjerne var norsk dikter og samfunnsdebattant. Han levde fra 1832- 1910. Han var spesielt kjent for sine bondefortellinger.

Statue av Bjørnstjerne Bjørnson


Til venstre foran inngangen står statue av Henrik Ibsen (1828- 1906), vår store dikter og dramatiker. Han blir kalt en av de største dramatikere i den europeiske tradisjon. Denne statuen er også laget av Stephan Sinding.

 Statue av Henrik Ibsen


Så gikk vi inn og i gangen, der ventet vi flere på at guiden som hørte til staben på teateret, viste oss rundt. Vi gikk opp trappen der vi så bilder av den første teatersjefen på Nasjonalteateret, Bjørn Bjørnson, sønn til den kjente dikteren Bjørnstjerne Bjørnson.

I gangen


 Første teatersjef


Her var også malerier av en av de første skuespillerinnene som jeg har glemt navnet på, men guiden fortalte at hun etter forestillinger, passet hun på at de unge skuespillerne kom seg hjem fra byen i rimelig tid. Den mest kjente divaen den gangen sa han var Johanne Dybwad (1867- 1950). Hun spilte også ungpikeroller opp til hun var over en  80 år gammel dame. 

Damen som fikk de unge hjem


Johanne Dybwad


Taket her oppe var strålende flott, det var resten av innredningen også, vi så blant annet den private inngangen til Henrik Ibsen. Ingen andre fikk bruke den. Her var også utstilt klær som var blitt brukt i forskjellige kjente teaterstykker. For eksempel en rød kjøle som rollen Nora brukte i Ibsens kjente stykke Et dukkehjem.

Inngangen til Ibsen


Flotte tak


Brukt av rollen Nora

i Et Dukkehjem


En fin innredning med gamle, stilige møbler, taket med vakker dekorasjon og elegante lysekroner. Her fikk vi også orientering. Planen var å se inn i den store teatersalen, men der pågikk prøver. Men vi hadde fått sett en del av innredningen på Nasjonalteateret. Så slutt på omvisningen.

Lysekroner


Elegant innredning

Slutt på omvisningen

  Så var besøket over. Utenfor og litt til høgre for inngangen står en statue av Johan Halvorsen (1840- 1911), han var norsk komponist og dirigent. Han var den første europeiske dirigent som oppførte verk av den store russiske komponisten Tsjajkovskij. Johan Halvorsen kjente personlig den berømte russiske komponisten, og de brevvekslet. 

Johan Halvorsen


Så gikk vi til Baker Hansen som var i nærheten, der ble det spandert kaffe og kake. Det var en fransk ostekake som smakte herlig. Den var nesten oppspist før jeg fikk tatt bilde, så god var den. Nå takket jeg for gaven som ble en vellykket tur inn for å se Nasjonalteateret og avrundet med kafébesøk. Giveren skulle videre i hovedstaden, men jeg skulle ta bussen tilbake. I Oslo var det strålende høstfarger.

Nydelig fransk ostekake

Høst i Oslo

Fine høstblomster

Fine farger også ved busstoppet.
men nå på med masken, bussen kommer





   



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar