Tirsdag 17. juli kjørte vi videre. Vi kjørte ut fra Vilnius og videre i flatt landskap. Det meste av Litauen var flatt lavland, men det vestlige høyland er kupert. Litauen ligger på om lag samme breddegrad som Sjælland. Nå ble det stopp, for vi skulle se Kors-haugen. Tradisjonen med å sette ned et kors, stammer fra 1300-tallet. Sett et kors her og så ønske deg noe.
Fra Kors-haugen
Jeg har aldri sett maken
Turen fortsatte nordover og vi forlot Litauen. Vi kjørte videre inn i Latvia igjen, for vi skulle se et slott. Det berømte Rundale slott. Slottet stod ferdig i 1740. Det var tegnet av samme arkitekt som Vinter-palasset i St. Petersburg, Keiserinne Anna utnevnte sin yndling baron Ernest Johan til hertug av Kur-land. Hun sendte 1000 kunstnere fra St. Petersburg for å lage til dette dette flotte slottet. Kun et år tok det før slottet var ferdig.
Slottet
Salene inne var fantastiske
I skogene skal være både villsvin, elg og ulv. Om ettermiddagen kom vi fram til Sigulda. Her ligger Latvias første nasjonalpark fra 1973. Her lå både et gammelt slott, og ruiner fra gammel tid. I Sigulda overnattet vi på et spesielt formet hotell.
Middelalderslottet Turaida
Hotellet vi overnattet
Onsdag 18. juli kjørte vi videre fra Sigulda og til grensen mot Estland. Det er det miste av de tre baltiske land, omtrent så stort som Danmark. Her bodde da ca. 1,4 millioner mennesker. Landskapet vi kjørte gjennom var velstelt. Vi så også åkrer med Raps, den gule fargen livet opp,
Åker med raps
Så kjørte vi inn i Estlands eldste by Tartu, og der sjekket vi inn på hotell London. Etter lunsj skulle vi se byen. Tartu ligger ved elven Emajõgi. På byvandringen så vi mange nyklassiske bygninger. Rundt Råd-huset lå de mes elegante husene.
Fra Tartu
Det fine Rådhuset
Vi kom forbi et smalt hvitt hus som hadde begynt så smått å helle til ene siden, det så litt faretruende ut, og tanken gikk til det skjeve tårn i Pisa.
De er på vei til ene siden
Universitetet, et flott bygg
Vi ble vist rundt på universitetet, og fikk orientering i den flotte salen. Så fikk vi se der ulydige studenter måtte sitte og sone noe de hadde gjort ulovlig. Hvor mange dager kom an på de studenten hadde gjort. Vi gikk mange trapper opp mot øverste etasje, der var sonet fante-raddene. Et trist rom oppe ved mønet. De hadde tegnet på murveggene.
Her satt fantene
Vi så også gamlebyen. Tallinn er den mest kjente av Baltikums hovedsteder, for den har lengst vært åpen mot Vest-Europa. Etter byvandringen ruslet vi rundt på egen hånd. Om kvelden var det avskjeds-middag på en kjent middelalder-restaurant.
Fra gamlebyen
Avskjedsmiddag
Fredag 20. juli kjørte vi fra Tallin i retning badebyen Pãrnu, byen hadde da ca. 60 000 innbyggere. Byen er kjent for sine gamle hus, fine og svært gamle trehus, men først stoppet vi på den 7 km lange bade-stranden. Da vi kom til byen, gikk vi en runde og så på den sjarmerende byen.
Fine gamle hus
Lunsj
Turen gikk videre med kurs for Riga. Vi hadde en liten pause på veien, men så gikk turen videre til flyplassen i Riga. Da alt var klart, gikk vi om bord i flyet til Oslo, og der landet vi kl. 19.30 etter en fin og interessant tur i Baltikums stater.
Pause på slutten av bussturen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar