mandag 27. oktober 2014

Lørdagsvandring, oktober 2014, del 2

Etter å ha hilst på den store gåsa, var vi ved toppen av Damstredet. Der ligger bygningen som Henrik Wergeland bodde i som nygift mellom 1839- 1841. Da var huset nybygd. I denne tiden hadde Wergeland sine mest produktive år, i dette bygget skrev han blant annet mesterverket: Jan van Huysums blomsterstykke. Jeg synes det er en meget god tekst.

Her bodde H. Wergeland

Så startet vi på Damstredet som er en smal og krokete gate som er kranset av gamle hus fra første- og midtre del av 1800- tallet. Gaten går ganske bratt nedover.

Gamle hus

 Damstredet er en av få gater i Oslo som har den opprinnelige forstadsbebyggelsen bevart gjennom hele gaten. Her kan vi kikke inn  på idyller mellom husene.

Fra Damstredet

Vi passerte Rabarbraslottet, et rødt trehus som er 300 år gammelt. Huset fikk navnet fordi gartneren som bodde der hadde en stor rabarbraseng på tomten.

Rabarbraslottet

 I Damstredet har også bodd kjendiser som skuespillerekteparet Espen Skjønberg og Mona Hofland. Denne gaten er et malerisk strøk, og husa er nå fredet og er for det meste private boliger.

Malerisk strøk

Så kom vi ned gaten Damstredet, et gammelt, sjarmerende sted. Husa vi passerte har i sin tid inneholdt forskjellig, fra vevstuer til dagligvare butikker. Nå altså fredet.

For enden av gaten

 Fra Damstredet svinget vi bort Fredensborgveien, også her en stripe med gammel forstadsbebyggelse fra tidlig 1800- tall. Stripen med de gamle trehusa inneholder nå serveringssteder. Norges første indiske restaurant åpnet her i 1982.

Fra Fredensborgveien

  I Fredensborgveien så vi flere gamle murhus fra tidlig 1800- tall. På bildet under ser vi til høgre det lille grønne murhuset som var gamle Fredensborg legekontor, Det røde huset til venstre hadde de vannposten der hestene fikk drikke. Her i strøket så jeg to frisørsalonger med spesielle navn. En het: Alfa Krøll, den andre: Saxoføn.

Gamle hus

Vi kom forbi et gammelt ølbryggeri, men her ble forandring av innhold. Her holder den private høgskolen Diakonova til. Skolen ble opprettet i 1916 og het Menighetssøsterhjemmets høgskole helt fram til 2005. Høgskolen tilbyr sykepleierutdanning og andre helsefaglige høgskolestudier.

Ikke ølbryggeri lenger


Vi passerte en gresk- ortodoks kirke. Fronten var under restaurering, så den var stengt, men vi så skiltet ved inngangen. Maria Bebudelses kirke ble opprinnelig oppført for Den katolsk- apostoliske kirke i 1891, men ble gresk- ortodoks kirke i 1987.

Skiltet ved inngangen

Kirken sett fra siden


Vi gikk ned trappen i Wilses gate, vanligvis går man opp den for å komme til Fredensborgveien, men vi kom nedover. Trappen er fra 1895. På hver side er klassiske Christiania- bygårder. Dette ble brukt som kulisse i Wam og Vennerøds oppvekstdrama fra 1983: Åpen Framtid.

Ved trappen i Wilses gate  


Nede i trappen

Siste del i morgen.
    






 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar