fredag 20. august 2021

Tur til Rjukan, del 2, august 2021

 Før jeg starter på del 2 om turen til Rjukan, vil jeg nevne besøket jeg hadde søndag. Da kom broren min Idar innom sammen med fruen Ranveig. De spiste lunsj her, så satt de en stund på balkongen, for været var fint. De var på kjøretur på Østlandet, og etter et stopp her, dro de videre. Hyggelig å få besøk av familie.

Paret på balkongen


Så til del 2 om turen til Rjukan. Vi hadde et stopp ved Rjukan kirke, og nå kjørte vi inn i sentrum. Rjukan er en liten by i Tinn kommune i Vestfold og Telemark fylke. Byen ligger i Vestfjorddalen, og har sitt navn etter Rjukanfossen utenfor byen. Rjukan fikk bystatus i 1996. Vi skulle stoppe i sentrum senere, nå skulle vi først besøke Vemork Kraftstasjon som var hovedmålet for turen. Den ligger litt vest for byen. Først stoppet vi nedenfor, der det går bro over til andre siden. Nå så vi mange kraftledninger oppover dalsiden Vi så også en "statue" vi leste teksten på    

Kraftledningene, og kraftstasjonen midt på bildet

                                   

"Statuen"


Vemork kraftstasjon ble satt i drift i 1911, og ved oppstart var dette verdens største kraftverk. Nå er bygget museum. Her får vi historien om den dramatiske hendingen som skjedde her under Andre verdenskrig. Før vi dro opp, stod vi en stund på broen og så på de høge, bratte juvene, og tenkte på hvilke utfordringer den norske sabotasjegruppen måtte takle for å nå målet. Da vi kom opp i dalsiden, og inn i fabrikken, så vi bilder av dalsiden som vi hadde stått nedenfor og sett.

Dette måtte gode planer for å løse


Vi gikk rundt i fabrikken og så på det som var utstilt og leste på plakater, men visste vi var inne i fabrikken der dette skjedde. Vi så svære turbiner. Det var her på Vemork at tyskerne prøvde å få tak i tungtvannet for å lage atombombe. Først prøvde de allierte å bombe fabrikken, men det gikk ikke. Dessverre omkom da flere fra sivilbefolkningen.

Noen av de store turbinene


Nå måtte det klekkes ut nye planer for å stanse tyskerne fra å få tak i tungtvann. Churchill og Roosevelt visste at fikk Hitler laget en atombombe, ville han bruke den over London og sette Storbritannia ut av spill. Nå satt særlig en kar av gruppen fra Kompani Linge i London og la planer om hvordan gruppen skulle klare å sprenge fabrikken.

Planer diskuteres

Churchill og Roosevelt


Fantastiske, dristige planer ble lagt. En av de mest berømte sabotasjeaksjoner under Andre verdenskrig,  og det er laget to filmer, og en dramaserie om dette. I første filmen fra 1948, spilte folk fra gruppen seg sjøl i filmen: Kampen om tungtvannet. Kompani Linge gruppen ble ledet av Joachim Rønneberg, resten av gruppen var Knut Haukeli, Fredrik Keyser, Kasper Idland, Hans Storhaug, og Birger Strømsheim. Disse karene gjorde en så vanvittig dristig aksjon at det er vanskelig å fatte for oss vanlige folk. Da jeg stod og så opp på dalsiden, og de bratte juvene, og visste at de forhatte nazisoldatene var ved fabrikken. Jeg fatter ikke at de hadde nerver til dette. 

Fra filmen


Vi så flere ting utstilt, blant annet en av motorsyklene de forhatte soldaten brukte. Det var flere rom med utstilling i den gamle fabrikken. Her var også bilde av Rjukanfossen.

Motorsykkelen

Inne på fabrikken
Rjukanfossen

Vi kjørte tilbake til sentrum og spaserte litt i byen. Vi skulle spise lunsj, og endte på en kafé i Hytte byen. Det var et sted for turister. Men maten var ok. 

I Rjukan


Fra Hyttebyen, innenfor
her, spiste vi lunsj

Vi startet på hjemvei, og kjørte en litt annen vei tilbake. Vi kjørte gjennom Kongsberg og passerte Numedalslågen. Det er Norges tredje lengste elv. Den har sitt utspring på Hardangervidda, renner videre nedover til Kongsberg, og ender i sjøen ved Larvik. Så kjørte vi gjennom Eikerbygdene, og der var var folk i sving flere steder på kornåkrene. Ut på ettermiddagen var vi hjemme. Det var en strålende tur i fint vær. Å se det kjente Vemork ved Rjukan, var svært interessant. 
Det var en flott gave og pakke opp.

Passerer Kongsberg


På hjemvei




 









   




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar