Søndag ettermiddag ble ny vandring, det flotte høstværet måtte nyttes. Vi startet med bydelen Tøyen, og først besøkte vi området ved Tøyen hovedgård. Først kom vi til Naturhistorisk museum, og rett ved det låg akkurat samme type hus, og det var Geologisk og Zoologisk museum.
Utenfor Naturhistorisk museum
Botanisk hage på Tøyen ble påbegynt i hageområdene ved hovedgården i 1814. Tøyen gård ble solgt til kong Frederik VI i 1812, og han ga gården videre til Universitetet i Christiania. Dermed tok universitetet over. En stund var det snakk om å legge universitetet hit, men slik ble det ikke. Vi så maleriet: Eplehagen av Munch fra samme eplehage der bildet er tatt.
Ved Munchs bilde
Botanisk hage har et areal på 150 mål, med rundt 35 000 planter, fordelt på 8500 arter fra ulike deler av verden. Planter som er truet eller sårbare i norsk natur blir ivaretatt her. Et område het Oldemors hage.
Fine blomster
I Oldemors hage var også lysthus, blomster og grønne planter.
Fint område
Tøyen gård er en av de tidligere storgårdene. Huset ble bygd i 1679 og er trolig Oslos eldste tømmerbygning. Tøyen gård var tidligere klostergods under Nonneseter kloster. I 1620 bygslet kansler Jens Bjelke Tøyen gård, og i 1640 fikk han kjøpe Tøyen som da fikk status som adelig setegård. Så videresolgt til kongen som fortalt.
Tøyen hovedgård
I dag rommer gården representasjons- og selskapslokaler for universitetet i Oslo, for som vi hørte gav kong Frederik VI alt til Universitetet. På baksiden er også uteservering. På området er mange idyller. Staselige trær var mange av, som det på bildet under.
Fint tre
Etter hvert som Universitetet skulle tjene penger, solgte de unna områder av den digre eiendommen, og boligblokker ble bygd. Etter byutvidelsen i 1878 begynte man å bygge leiegårder i mur, og område vokste raskt. På 1960- og 1970- tallet hadde store deler av østkanten, spesielt Tøyen og Grønland fortsatt dårlig standard. Nå gikk vi fra området ved hovedgården gjennom en flott alle.
Staselige trær
Vi kom til Tøyen kirke, en langkirke oppført i stein og tegl, i 1907. Men i 1984 ble menigheten innlemmet i Grønland menighet. Jeg var på vei inn for å se da det kom ut en som så litt forfallen ut, og ble da klar over at kirken nå var disponert av Kirkens bymisjon. Vi gikk videre.
Tøyen Kirke
Vi stoppet på Rudolf Nilsens plass som ble oppkalt etter forfatteren og dikteren Rudolf Nilsen(1901- 1929). Her står bronsestatuen av dikteren satt opp i 1954. Han er mest kjent for sin dikting om arbeiderklassen og skildring av livet på Oslo østkant.
Ved statuen av Rudolf Nilsen
I ene enden av plassen ligger barndomshjemmet, blokken der han vokste opp. Det var en av de største og staseligste arbeiderkasernene fra slutten av 1800- tallet. Rudolf Nilsen kalte det bare for Slottet. Han skrev om dette i et dikt han kalte for: Nr 13. Det kan føyes til at i bygningen bodde 402 personer i 105 ettroms leiligheter.
Her bodde dikteren
Urtegata 31er et tidligere kloster for nonneordenen St. Elisabethsøstrene i 1902. Det er bygd i nyromantisk stil. Nonnene flyttet ut i 1965, og bygården ble boliger.
Tidligere kloster
Bygården fikk mye omtale i 2008 etter at 6 mennesker døde. Det gikk løs en pyroman i Oslos gater som tente på bygårder om natta.
Nå boliger
Ulvehiet er kallenavn på en bygård i mur kjent fra Oskar Braatens roman: Ulvehiet. Braaten er kjent for sine realistiske skildringer fra livet på Oslos østkant. Hovedpersonen i romanen bor i denne bygården, og er sentral i innholdet i romanen.
Ulvehiet
Innvandrere bosatte seg på 1960- 1970- tallet på østkanten for her var billigere leiligheter. Men på 2000- tallet også populært for andre fordi det er nær sentrum. Mange innvandrere har etter hvert flyttet ut til Groruddalen, men fortsatt bor mange her i området. Derfor ser vi for eksempel skilt med tilbud om Halal- kjøtt.
Fremmedartet skilt
Vi studerte et tidligere bolighus fra 1820, et av de eldste på Tøyen. Men nå holder Røde Kors til her med Frivillighetssentralen.
Gammelt hus
Vi nærmet oss bydelen Grønland, men tok en pause på Olympen, på folkemunne kalt Lompa. Her har vært serveringssted siden 1892. Opprinnelig var det Schous Bryggeri sin ølhall. Det har vært skiftende eiere, men alltid serveringssted. Siste oppussing var i 2006, og er et attraktiv sted med historisk sus.
Kaffe på Olympen
2. del i morgen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar