Etter kaffepause på Olympen skulle vi spasere i bydelen Grønland, et strøk i Oslo øst. Navnet stammer trolig fra de grønne slettene som lå her før det ble bygget ut.
Vi fortsetter fra Olympen
Vi kom til Grønland brannstasjon som er fra 1866. Grønland politistasjon holdt også til her fram til 1903. Brannstasjonen ble nedlagt i 1992. Brannmuseet holder til i deler av bygget. Vi gikk inn i bakgården, og der studerte vi to gamle brannbiler.
Gammel brannstasjon
Tilårskomne brannbiler
Grønland kirke er diger. Det er en langkirke fra 1869. Kirken er bygd i nyromantisk stil, og materialet er tegl. Kirken har 800 sitteplasser, og på folkemunne kalt: Østkantens katedral. Kirken var stengt så innredningen fikk jeg ikke sett.
Grønland kirke
Vi passerte Oslo Kretsfengsel, men det lå i enden av alleen. Inngangspartiet er kjent fra Olsenbanden- filmene som viser Egon Olsens marsj ut fra porten og nedover denne alleen.
Alleen brukt i Olsenbanden
Cafeteateret var opprinnelig en Metodistkirke fra 1895. Fra midten av 1900- tallet har det vært kulturelle tilstelninger i bygget. I 2005 slo flere seg sammen og kjøpte bygget, blant andre Jostein Gaarder. Bygget ble renovert og innredet som kafe og teater.
Cafeteateret
Vi gikk forbi Boligen der Willy Brandt bodde da han kom til Norge som politisk flyktning i 1933. Om lag 25 år senere ble Willy Brandt forbundskansler i Tyskland.
Her bodde Willy Brandt
Nedre Grønland grenser mot den store utbyggingen i Bjørvika, på andre siden av jernbanesporet, og nybyggingen har smittet over til dette området. Fra den gamle bebyggelsen står fasaden av det gamle trelastlageret. Fasaden er i jugendstil.
Fasaden står igjen
Vi kom til Grønland Basar som er et kjøpesenter der fasaden gjenspeiler strøket. Den gamle norske småhusbebyggelse ligger ved siden av nybygg i klassisk arabisk stil.
Grønland Basar
Småhusbebyggelsen
Det var på tide med pause, og det passet å ta på: Asylet. Det er en populær uteservering og restaurant på Grønland. Bygget ble oppført som kjøpmannsgård rundt 1730. Men stedet er mest kjent for at her var barneasyl mellom 1839- 1865. Vi gikk inn på uteserveringen.
Asylet
På uteserveringen
Vi vandret videre og kom forbi det som blir kalt: Slottet på Grønland. Det er en leiegård oppført i 1861. Et flott bygg som fortonet seg som et slott sammenlignet med den andre bebyggelsen.
Slottet på Grønland
Vi kom til Grønlands Torg bygd på 1980- tallet. Her er leiligheter, butikker, serveringssteder, og et stort frukt- og grønnsak- marked. På 1800- tallet var dette kvegtorget i Christiania. På tidlig 1900- tallet lå her også en svær kjøtthall. Alt dette ble revet og torget bygd.
Statuer av gjøglere
Svært marked
Masse frukt og grønnsaker
Vi kom til slutten av Akerselva. Der gikk vi over Vaterland bru. Vi fortsatte til Brugata som er Grønlands travle gågate. På 1700- og 1800- tallet var det bønder som kom inn til byen for å drive handel i denne gata. Fra siste halvdel av 1990- tallet er det innvandrere som har tatt over.
På Vaterlandsbrua
Fra Brugata
Vi så et spesielt kunstverk av en rose som sprengte seg vei gjennom asfalten, og ikke minst må Røde Mølle nevnes. Bygningen har huset litt av hvert, huset ble bygd på 1700- tallet. Her har vært mellom annet kjøpmannsbolig, serveringssted, og bordell. Nå indisk restaurant. Alf Prøysen har skildret området i Basarvise. Han sier blant annet: Så satt vi i porten til Brugata ni, for her går det så mange forbi, alle tok lodder og alle var bli........
Rosen
Den røde mølle
Vi satte oss en stund på stedet som heter: 2 kokker. Nå skulle vi studere folkelivet i Brugata, og her var et brokete folkeliv. Hele verden omtrent var representert. Nå hadde vi vandret både på Tøyen og på Grønland og det ble en lærerik opplevelse. Det var på tide å bryte opp. På tampen kom flere ridende politi forbi, de skulle sikkert sjekke om alt var i orden. En spennende søndag.
Studerer livet i Brugata
Det gjorde politiet også
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar