tirsdag 23. juni 2015

Frogner, en fin bydel, juni 2015, del 2

Rosene var kommet langt flere steder på Frogner, særlig ved en inngang var muren pyntet med roser, det måtte vi forevige.

Dekorative roser

Neste vi studerte var huset som var den tidens statsminister Johan Sverdrups bolig fra 1895- 1874. Senere fra 1895- 1962 var det Frogners politistasjon.

Fint hus


Brydevillaen er en monumental villa som ble oppført i 1916 av skipsreder Bryde. Bygget er i nybarokk. Bygget ble benyttet av tyskerne som domstol under Andre verdenskrig, og ca. 150 nordmenn ble dømt til døden av SS. Flere tusen ble dømt til fengsling og tukthus. Fra 1975 har huset tilhørt og vært kontor for Nordisk Skipsrederforening.

Brydevillaen
  
Villaen som ligger rett ovenfor er også en monumental villa fra 1917. Under Andre verdenskrig var huset rekvirert av Stabsjefen for Germanske SS. Villaen er nå i privat eie og er verd mellom 50 - 100 millioner kroner.

Dyrt hus

Så kom vi til Christian Krohgs hus. Etter mange turbulente år i Christiania- bohemene kom Krohgs liv inn i mer ordnede forhold utover 1900- tallet, han tjente også mer på sin kunst. Han og hans kone Oda kunne dermed oppføre dette huset i 1914.

Christian Krohgs hus

Vigeland- museet like utenfor Frognerparken ble oppført i 1920- årene av Oslo kommune som atelier, bolig og fremtidig museum for den norske bildehuggeren Gustav Vigeland. Her levde han og arbeidet med skulpturene til Frognerparken til sin død i 1943. Vigeland- museet ble åpnet for publikum i 1947.

Ved Vigeland- museet
 
Utenfor museet
 
 
Vi stoppet for å se på Frogner Terrasse, det er et luksuriøst boligkompleks i nybarokk. Her bodde Rolv Wesenlund.
 
 
Frogner Hovedgård er en av de største og tidligst bosatte gårdene i Oslo- området. Hovedgården dekket mesteparten av dagens bydel Frogner. Gården var lenge kirkegods og krongods. Bygården fikk sin herskaplige bebyggelse i 1750- årene, samt utvidet i 1792. Løkkene rundt gården ble etter hvert solgt som byggetomter. Kommunen kjøpte resten i 1896 og utlagt til park. Nå er det Oslo Bymuseum
 
  
Nå ruslet vi rundt en stund i Frognerparken, det er noen år siden sist jeg var her. Artig å se igjen. 
 
 


Mange forskjellige statuer, men også idyller som det lille vannet. Folk koset seg på plenene i det fine været.

Idyll

Folk koset seg

Sinnataggen regnes som Gustav Vigelands mest kjente skulptur. Den er kun 83 cm høg. Den har vært utsatt for forskjellig, men har alltid kommet til rette.

Sinnataggen

Monolitten er 17 meter høg og hugget ut av kun en granittblokk. Monolitten består av 121 figurer.

Monolitten

Skulpturer i fleng
 
Bronserelieffene langs fontenens yttersider viser livet fra vugge til grav. En staselig fontene.
 
  
Siste del kommer i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar