Churchill, Roosevelt og Stalin
Mye sørgelig hendte også i Norge under krigen. I Telavåg i Hordaland ble to gestapooffiserer drept i kamp med norske agenter. Tyskerne sendte da mennene fra stedet til konsentrasjonsleirer i Tyskland. Av 72 menn kom kun 31 tilbake. Kvinner og barn ble forviste, husdyrene ble tatt livet av, fiskebåtene ødelagt, og 300 hus ble brent. På bildet under ser vi mennene i Telavåg blir ført bort.
De skal i konsentrasjonsleir
I november 1942 lå det tyske skipet Donau ved kai i Oslo. Om bord i båten ble jaget 530 norske jøder, de ble samlet sammen og jaget som dyr, og alle vet vi i dag hvilke redsler og skjebne som ventet jødene. Kun 9 av de norske jødene overlevde. Dette er en skamplett i den norske historien fra krigen, sjøl om Hitler og nazistenes stod bak. På bildet under, som er litt utydelig, ser vi de få nordmennene som står på kaia og ser at dette skjer.
Snart går Donau med lasten
Tyskerne prøvde å ta England og de bombet stadig engelske byer. Churchill var en viktig mann for engelskmennene i denne tiden og holdt flammende taler til det engelske folk. Han sa blant annet: Vi gir oss aldri! Hitler klarte aldri å invadere England.
Churchill
De norske avisene ble i starten av krigen sensurerte, kun det tyskerne ville ble skrevet. Da kom de illegale avisene. Høsten 1941 ble radioapparatene inndratt, nordmennene skulle ikke få vite hva som skjedde verken hjemme eller ute. Da ble de illegale avisene viktig. Under ser vi forsiden på en av dem. Øverst til høgre ser vi et stempel på avisen, det betyr at tyskerne har avslørt den.
Alt for Norge
I løpet av krigen kom ut 300 illegale aviser i Norge. I 1942 ble det dødsstraff for å gi ut slike aviser. Nå vet vi at 212 personer mistet livet på grunn av dette arbeidet med illegale aviser. Avisen Alt for Norge ble avslørt. Avisen hadde fire sider. På bildet under ser vi midtsidene.
Fra den illegale avisen
Det var mange nordmenn som gjorde en unik innsats under krigen, mange mistet livet både ved å bli skutt av tyskerne, og mistet livet på andre måter. Her vil jeg bare nevne en som gjorde en enorm innsats i shetlandstrafikken. Han og flere andre berget mange flyktninger, og førte agenter til og fra Norge.
Shetlandslarsen
I starten brukte de små, vanlige båter, de hadde ingen beskyttelse så det ble mye tap. I 1942 fikk de overta 3 ubåtjagere fra USA som fortsatte denne trafikken. Et sted som var viktig for å hente og bringe agenter var Skorpa på Sunnmøre. Det lå strategisk til i havgapet så båtene kom i hemmelighet inn. Her lå gjemt soldater, agenter og andre flyktninger som ble hentet, andre agenter kom seg slik hemmelig inn i landet. De gjorde en heroisk innsats.
Først brukte de slike båter
Men så kom disse som gikk raskere
Da det gikk mot slutten av krigen og tyskerne måtte trekke seg ut fra Finnmark, russerne var de som kjempet mot tyskerne i nord. Tyskerne brukte da den brente jords taktikk. Bildet under fra 1944 viser Honningsvåg som var det største fiskeværet i Vest- Finnmark
Honningsvåg i 1944
På bildet under ser vi hvordan stedet så ut da tyskerne hadde tent på bebyggelsen. Kun kirken stod igjen.
Honningsvåg er borte
Så kom kunngjøringen 8. mai 1945. Med store krigstyper ble freden i Norge kunngjort. På bildet under ser vi hva Oslopressen ordla seg.
Freden kunngjøres
Under ser vi kunngjøringen fra Oslo og Akershus Fylkesmannsembede. Her er også en oppmoding til befolkningen om å opptre med verdighet og omtanke. Ingen lynsjing av folk man kunne tenke seg å banke opp. De ba også om at befolkningen skulle holde seg på avstand fra tyske soldater. Det tok selvsagt litt tid før alle var ute av landet.
Melding til folket
Under ser vi hvordan meldingen var fra Hjemmefrontens ledelse.
Nå ble det norske folk helt elleville, i byene tok de til gatene og jublet over at fedrelandet endelig var fritt. Som vi ser av bildet under ble det stor glede over at de grønnkledte hadde kapitulert.
Jubelscener
Over hele Europa måtte tyskerne etter hvert legge ned våpnene. På Akershus festning måtte den tyske kommandanten overgi festningen til fenrik Terje Rolling 11. mai 1945.
Tyskerne måtte legge ned våpnene
Fenrik Rolling i sivil
I juni 1945 var hele kongefamilien igjen samlet i Oslo, det var naturligvis stor stas. Bildet under er tatt på Honnørbrygga i Oslo 7. juni 1945.
Tilbake i Norge
I ettertid ved et jubileum sa kong Harald dette:
Jeg er helt enig med kong Harald, og jeg håper at alle de som gav sitt liv for Norge, og de heltene som overlevde ikke gjorde sin innsats forgjeves. Nå er det opp til oss nordmenn og ta vare på Norge, ikke la det gradvis miste sine tradisjoner og det norske. Alle nordmenn har et ansvar her.
Dette må vi ta vare på
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar