tirsdag 14. april 2015

Turist i egen by, april 2015, del 2

Besøket i Forsvarsmuseet fortsatte, på første bildet under ser vi bomber som ble skutt ut fra u- båter, og på det andre en 7 m lang tysk torpedo med 300 kg sprengstoff. Den er enorm og gjorde selvsagt fryktelig skade på målet den traff.

Bomber som u- båter brukte

En diger tysk torpedo

 Nå kom vi til avdelingen som viste at etter krigen var slutt i 1945 var USA den eneste supermakt i verden. Gjennom Marshallhjelpen og NATO ble Europa knyttet nærmere sammen.

USA eneste supermakt etter krigen

Vest- Europa og USA skulle stå sammen

På vei ut gikk vi forbi Det norske flagget som viste til at Norges handelsflåte ble under Andre verdenskrig lagt under Nortraship som hadde kontorer både i London og New York. De administrerte den store, norske handelsflåten på ca. 1000 skip, de ble viktige for de allierte.

Nortraship

Vi gikk ut fra Forsvarsmuseet og der så vi minnesmerket over flyvåpenets falne under Andre verdenskrig. Der stod også noen kanoner utenfor.

Minnesmerke over falne fra flyvåpenet

  Kanoner utenfor inngangen

Vi spaserte et lite stykke nedover langs museet og kom da forbi en statue av en av våre store helter fra Andre verdenskrig: Max Manus. Han var løytnant i kompani Linge, og ble medlem av motstandsgruppen som ble kalt: Oslogjengen. Av britene ansett som en av Europas beste sabotasjegrupper under Andre verdenskrig. Vi hadde mange flere store helter.

Sammen med Max Manus

Men nå måtte vi ha en pause og spaserte til en kafe som heter Grei. Den er historisk, for det første fordi det er Oslos eldste bevertningssted, og her møtte dikteren Henrik Wergeland sin hustru Amalie Sofie i 1838. Det er et veggmaleri inne i kafeen av Henrik og Amalie Sofie.

Veggmaleriet

Kafeen ble drevet av Amalie Sofies far fra 1837, han drev den sammen med sin familie, slik traff Henrik sin kone. Her var det greit å ta en kopp kaffe, men ikke noe koselig sted. Vi gikk dit på grunn av det historiske ved kafeen.

På Grei kafe

Vi skulle besøke et museum til denne søndagen. Norges eneste filmmuseum i Filmens hus.

Filmmuseet

Nyheten om fotografiet spredte seg fort. Daguerreotypen- kamera ble på moten i Paris i 1839. Det ble diskusjon om føttene til hestene hadde alle hovene i luften under galopp, først da filmen kom fikk de se hva som var riktig.

Nymotens kamera

Nå studerte de galopphestene


Det var ikke særlig gode hjelpemidler de hadde i starten innen filmopptak. Under ser vi ting de hadde til bruk på 1930- tallet her i landet.

Enkle saker

Ivo Caprino var representert på museet med sine berømte Karius og Baktus som ble populære tegnefilmer i 1950- åene. Under ser vi eneste tannen som er igjen fra filmen, samt vi har bilde av de to små røverne som herjet i tennene.

Karius

Baktus

I Norge er filmprisen kalt Amanda. Den blir delt ut i Haugesund, og gis til flere kategorier, fra skuespillere til andre både foran og bak kameraet. Amanda- prisen skal fremme kvaliteten på filmene, og skal øke interessen for film.

Amanda- prisen

  Flere dokker som er brukt i tegnefilmer. Særlig til de mange eventyr som er blitt laget filmer om.

Samling av dokker

Kongen og prinsessen

På filmmuseet var også bilder og kostymer fra kjente, gamle filmer. Vår største filmdiva var uten tvil Wenche Foss (1917- 2011). Hun debuterte tidlig i norsk film og spilte mange roller gjennom årene. Hun er den største skuespillerinnen også i norsk teater.

Den gang det fantes en diva, Wenche Foss


Nå var besøket på Filmmuseet over, og vi spaserte til uteserveringen på Sir Winston. Her diskuterte vi den interessante ettermiddagen vi hadde hatt på to vidt forskjellige museer. Mye folk spaserte forbi, og mange i gatene. Tydelig at folk var turister i egen by.

Oppsummering av ettermiddagen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar