søndag 5. april 2015

Påsketur i Oslo, april 2015, del 1

I år blir det ingen langfart i påsken, men skjærtorsdag og langfredag var jeg i Oslo. Det startet med at jeg møtte dagens guide i Oslo skjærtorsdag etter lunsj. Planen var å spasere i strøket som kalles Kvadraturen, det er Oslos historiske sentrum Men først satte vi oss på kafe Selcius på Christiania Torv.

På Selcius

Først studerte vi kartet over Kvadraturen som er i området mellom Karl Johans gate og Akershus festning. Rådhusgata går tvers gjennom Kvadraturen, og dagens Rådhus ligger nederst i enden i Rådhusgata. Navnet Kvadraturen er brukt på det området kong Christian IV grunnla etter en større brann i Gamlebyen i 1624. Gatene ble planlagt i regelmessige kvadrat. Dette er dermed det eldste eksisterende strøk i Oslo med godt bevarte bygg fra tidlig på 1600- tallet og utover. Under ser vi ruten vi gikk, og som er understreket på kartet.

Kartet over Kvadraturen

Det første vi studerte var byens første rådhus, Gamle rådhus fra 1641 som ligger her ved Christiania torv. Gamle rådhus er en av de eldste bygningene i byen. Nå er her serveringssted.

Gamle rådhus

 Så kommer vi til Borgen som er en forretningsgård bygd i 1666 i barokk stil. Gården fikk kallenavnet Røverborgen fra midten av 1800- tallet på grunn av studentene som bodde der. I fortauet utenfor bygningen studerte vi en liten plakett med navnet Max Oster. Den er til minne om jøden Max Oster som bodde i bygningen, men ble i 1942 sammen med andre av Oslos jøder sendt til en av de fæle konsentrasjonsleirene, og alle vet hvordan det gikk. Men i dag ligger her den populære puben The Dubliner.

Borgen

   Minneplaketten i fortauet

Neste er en Portbygning fra 1638, den ble restaurert i 1718 etter skader under beleiringen av Akershus festning i 1716. Den svenske kong Karl XII hadde planer om å legge under seg det sørlige Norge, men Akershus festning ble for sterk, etter 39 dager gav svenskene opp.

Portbygning

I den store bygningen med gul dekor er den gamle kavalerikasernen fra 1898, bygd i stilen nyrenessanse. Her var også rideskole. I dag holder Miljøverndepartementet til her.

Kavalerikonsernen fra 1898

Nå er det politiet som har sine hester her. Som vi ser på andre bildet under ligger dette rett ved Akershus festning.

Nå politiets hester

Rett ved Akershus festning

Neste vi kom til var Oslo Militære Samfunn, forkortet til OMS. Bygningen stod ferdig i 1878. OSM er en forening som skal øke interessen og kunnskap om totalforsvaret, samt fremme kameratskap mellom offiserer innom grenene av forsvaret.

Fint bygg

Utenfor står et minnesmerke over Øyvinn Øi, han var den første offiseren som falt 9. april 1940 da tyskerne kom veltende innover landet vårt. På andre bildet under ser vi bygningen fra en annen vinkel.

Minnesmerket


Huset fra en annen vinkel

Nå kom vi til Forsvarsdepartementet, bygningen ble oppført i 1834. Den ligner litt på slottet i bygningsstil.

Forsvarsdepartementet

Vi stoppet opp og studerte Gamle Logen som ligger på Grev Wedels plass. Det er et konsert- og selskapslokale som ble oppført mellom 1836- 1839.Det var kombinert frimurerlosje og lokale for festivitas. Da bygningen ble innviet i 1839 var her borgerball med kong Karl III Johan og kronprins Oscar som æresgjester. Mange kjente kunstnere hadde sitt virke her som Edvard Grieg som det står en statue av utenfor.

Gamle Logen

Neste vi så var Militærhospitalet som ble bygd i 1807, det er en stor tømmervilla. I 1826 ble Rikshospitalet opprettet og de overtok Militærhospitalet. Det fungerte som Rikshospital til 1883. Siden ble her departementskontor og lokale for politi. Nå er det Oslo Bys Vel som holder til her.

Militærhospitalet

Fra en annen vinkel

Vi gjorde et lite stopp ved statsministerens kontor som nå midlertidig ligger i et av byggene til Forsvarsdepartementet i Kvadraturen. Som kjent bombet Breivik Regjeringsbygget i 2011, dermed måtte midlertidig kontor være her.

Innfor her jobber Erna

Fra Grev Wedels plass så vi bort på Simersgården som ble oppført i 1895 for brennevinsprodusenten Simers. Det er en stilig gård i nybarokk.

Simersgården

Her på Grev Wedels plass er en park som dekker et kvartal i Kvadraturen. Parken ble anlagt i 1869, og plassen er kalt opp etter greve, eidsvollmann og stortingspresident Herman Wedel. Parken var nå ganske snau etter vinteren, men vårblomstene var på vei.

Kvite vårblomster

Og litt blå blomster

Vi kom til Bankplassen og her ser vi Engebret Cafe som har holdt til her siden 1863. Det er Oslos eldste serveringssted og er et yndet sted for kunstnere. Utenfor cafeen står en statue av skuespilleren Johannes Brun.

Engebret Cafe

Rett ved er en liten statue laget av Marit Krogh i 2014. Den heter: Sittende pike med hodetelefon, et bilde på vår tid. Legg merke til mobilen som ligger mellom skoene til statuen.


I Kvadraturen ligger mange galleri. Hver torsdag er her forskjellige galleriåpninger. Da kan en gå innom og se på stasen.

Her er mange gallerier

Vi passerte Telegrafbygningen som er et gedigent bygg i nordisk nybarokk. Det stod ferdig i 1924 og utgjør et helt kvartal. Fasaden er blant annet i tegl. Her var alt av teleadministrasjon i Oslo.

Gedigen bygning

Så en liten koselig bygård fra 1687. På slutten av 1700 var eieren borgermester Osterhaus. Nå er det sigarbutikken Augusto Cigars, med Norges beste utvalg av håndrullede sigarer, og Norges offisielle importør av Havannasigarer.

Søt, liten bygård

Vi passerte gamle Centralbanken fra 1921, bygget er i nybarokk stil. Etter at banken ble avviklet på 1930- tallet har flere statlige institusjoner holdt til her.  Som eksempel Statsarkivet i Oslo og Riksantikvaren.

Før var dette bank

Vi stoppet for å se på Mini Bottle Gallery som var stengt, men vi kikket inn gjennom vinduene. Jeg avslutter bloggen i dag med bilder derfra. Dette er verdens største samling av miniatyrflasker. Her er 53 000 flasker fordelt på tre etasjer. Museet eies av Christian Ringnes som startet å samle miniatyrflasker da han var 7 år. Løvene utenfor eies tilhører Ringnes private skulptursamling.

Foran museet


Vindusutstillingen
  
Ved en av løvene
 
 
 Fortsettelse i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar