fredag 10. april 2015

Andre verdenskrig i Norge for 75 år siden, del 1, april 2015

Da jeg underviste i ungdomsskolen var historie ett av mine fag, og Andre verdenskrig var et viktig tema da 1940- årene stod på planen. Her skal mest handle om hvordan det norske folk opplevde okkupasjonen, ikke særlig om krigshandlingene. Først om sjokket da det norske folk våknet opp 9. april 1940 og de forstod at tyskerne var på vei inn i landet. Avisene fortalte hva som skjedde.

VG 9. april 1940

I ettertid kan vi si at de styrende burde ha tatt signalene mer alvorlig. I desember året før dro Vidkun Quisling, lederen i NS, til Berlin og møtte Hitler. Quisling tilbød seg å ta makten i Norge ved et kupp. Men det avviste Hitler, han hadde andre planer.

Quisling i Berlin desember 1939


Kongefamilien og regjeringen flyktet i all hast fra Oslo med tyskerne i helene. Kronprinsesse Märtha tok med de tre barna og ble kjørt til Sverige for å søke ly, hun var jo svensk. Stor var hennes bestyrtelse da hun ble stoppet ved grensen, de ville ikke slippe henne inn. Til slutt fikk de kjøre over grensen  til kronprinsessens hjemland.

Märtha og barna dro til Sverige


 Kong Haakon og kronprins Olav var litt lenger i Norge, men ble jaktet på av tyskerne og måtte flere ganger rømme for angrep fra tyske fly. Tyskerne prøvde å få kongen til å samarbeide, men kongens NEI er berømt.

NEI sa kong Haakon VII av Norge


Tyskerne jaktet intens på kongen og kronprinsen, de så ingen annen utvei enn å flykte til England, Der oppholdt de seg under hele krigen.

Kong Haakon og kronprins Olav flyktet til England


Det var ikke trygt nok for kronprinsesse Märtha og barna i Sverige, det ble bestemt at de skulle reise til USA. Der fikk de tilbud fra den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt om å bo på en eiendom utenfor Washington, Pooks Hill. Slik ble det, og der bodde de i fem år til krigen var slutt. Bildet under viser ankomsten til New York.

I sikkerhet i USA

I Norge ble flere steder bombet i disse dagene av tyske fly. Elverum ble bombet til ruiner, 40 personer ble drept, både sivile og militære.
   
Elverum i ruiner

Som eksempel kan også bombingen av Voss nevnes. Militærleirene i nærheten ble ikke truffet, men flere butikker, kontor og bolighus ble bombet, og 85 hus brant ned.

Tyske fly bomber Voss

Det ble en ny hverdag for det norske folk da tyskerne invaderte Norge. Det ble satt opp plakater med påbud om å blende alle vinduer.

Påbud om blending

  Folk måtte skaffe seg passerkort som måtte vises. For å ta et lokalt eksempel. Skulle noen fra Aurvåg til Ulsteinvik måtte passerkort vises til de tyske vaktene som stod ved vakthuset på Dragsundbrua. I ettertid er kommet en ny bru på stedet. 

Passerkort

Rasjoneringskort måtte en også ha, slike som kortet for mel og brød for eksempel. Det var også stor mangel på melk særlig i byene. Ute på landet var det bedre for de som hadde gårdsbruk med ku, høner osv. som skaffet noe av de en trengte av mat.

Rasjoneringskort

Folk likte naturligvis ikke de grønnkledte soldatene. De viste det med små demonstrasjoner som å bære binders på jakkeslaget som betød: Vi holder sammen. Eller de gikk med rød alpelue, det gjaldt å holde oppe optimismen. Julekort som det under likte ikke tyskerne, og de ble forbudt.

Disse likte ikke tyskerne

Nordmenn demonstrerte også ved å ikke sette seg sammen med en tysk soldat på trikken. Dette ble også forbudt. Plakater ble satt opp på trikkene

Forbudsplakat

 Tyskerne rekvirerte ofte utstyr og materiell fra de sivile når de trengte det til egne soldater. Det kunne være ulltepper, ryggsekker, og som bildet under viser, innlevering av gummistøvler.

Lever inn gummistøvler!

   Mange nordmenn flyktet til England, Skottland og Shetland for eksempel. Flere kom seg av sted i små båter uten at tyskerne oppdaget det. Bildet under viser båten Viola som dro fra Farsund 13. september 1941. To døgn etter nådde de kysten av Skottland.

Disse kom seg til Skottland

 Mange unge nordmenn meldte seg til militær trening både i Skottland og England. På bildet under ser vi rekrutter som får utdelt sine uniformer.

Det ble militær trening

 Mange kom tilbake til Norge i all hemmelighet og utførte mange typer aksjoner. Noen lå i skjul i fjellet og sendte hemmelige meldinger, og mottok viktige beskjeder fra London. De gjorde en viktig innsats i motstandsarbeidet mot tyskerne.

Hemmelig på norske fjell

I desember 1941 angrep plutselig japanske bombefly den amerikanske militærbasen Pearl Harbor på Hawaii. 2235 amerikanske soldater ble drept og det meste av båtene ødelagt. Dette førte til at USA kom med i krigen i 1942. De allierte ble nå sterkere når de skulle krige mot Tyskland, Japan, og Italia. Det var blitt en verdenskrig.

Angrepet på Pearl Harbor

Mange norske sjøfolk var med i handelsflåten som nå ble ledet fra London. De gikk i konvoi med viktige varer for eksempel fra USA til England. Det var en farlig affære, for de ble stadig angrepet av tyske ubåter, mange sjøfolk omkom.

En konvoi i fart

Den blir angrepet av tyske ubåter

Andre del kommer i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar