fredag 31. august 2018

Matvandring i Oslo, del 2, august 2018

Vi var nå kommet til Sagveien 28. Her ligger Arbeidermuseet i Apotekergården. Det er en avdeling av Oslo museum. I første rommet var utstilt en stor modell av Akerselva og der var markert hvor de forskjellige bedriftene lå i gamle dager, og hva type bedrift det var. Her stod også bilde av en arbeider jente som sikkert skulle representere alle kvinnene som jobbet her.

Arbeidermuseet

Modellen av Akerselva

Representant for arbeiderjentene

Vi gikk rundt på museet og så forskjellig ting en brukte på den tiden. Til slutt gikk jeg inn der det var utstilt malerier fra steder ved Akerselva. Besøket var interessant.

Vinterbilde
Fint, gammelt bilde

 Vi gikk videre i Damstredet langs lave hus med små hageflekker, et sted var et frukttre stappfullt av røde epler. Et annet sted var et hus pyntet med hvite blomster. Et idyllisk område.

Røde epler
Fine blomster

Vi gikk videre til Maridalsveien 45, her ligger Syverkiosken. Den lille kiosken sies å ha gode pølser. En kar kjøpte kiosken i 1979, derfor navnet, sies det. Kiosken er fortsatt dreven av familien. Alt skal være hjemmelaget. Her skulle vi ha pause og smake på sakene. Først fikk vi smake eplesaft med små biter av epler i, så pølser med det tilbehøret vi ønsket. Wienerpølsen var god den.

Syverkiosken

Pølse med lompe

Så gikk vi opp Telthusbakken der alle hus er lave trehus fra 1810 til 1860. Vi spaserte langs et gjerde, for her var arbeid på gang, men ikke denne dagen som var lørdag. Til min forundring så jeg en vegg der drueplanter vokste oppetter, og der var rødbrune fristende druer.

Fra Teltusbakken
      
Druer

Det ble pause rett nedenfor Gamle Aker kirke. Nå fikk vi orientering om øl fra Ytterborgs bryggerier som ble etablert i 1836. De ville lage Bayersk øl, men trengte da et sted som var kaldt og mørkt. Lagerrommet under Gamle Aker kirke var ypperlig. Lageret var avansert den gangen i 1843. Store isblokker ble hentet fra Akerselva og bekker i nærheten. Men det ble slutt i 1892, for da flyttet fabrikken til Foss, litt lenger oppe ved elva.

Lagerplass i Gamle Aker kirke


Nå satt vi rett nedenfor kirken og skulle ha en smaksprøve på Ytterborgs øl. Jeg er ikke glad i øl, men dette måtte jeg smake, tenkte jeg og bad om et par cm oppi glasset. Vi fikk også snacks til. Rett ved murkanten jeg satt var en bauta der det stod at her startet pilegrimsveien til Nidaros.

Bautaen

 På veien videre gikk vi innom Vår Frelsers Gravlund. Mange kjente nordmenn er gravlagt her. Det er et kjempestort område. Vi stoppet bare ved noen få graver, jeg vil nevne fire. Jeg stoppet ved grav støtten til Henrik Ibsen, vår verdenskjente dikter. Han døde i 1906 og er gravlagt på Æresgravlunden. Videre ved vår berømte maler Edward Munch. Han døde i 1944.

Ibsens gravstøtte
 Munch hviler her

I en skråning så jeg minnesteinen over visesanger og dikter Alf Prøysen som døde i 1970. Rett før vi gikk ut fra kirkegården passerte vi minnesmerket over Henrik Wergeland som var dikter og en stor kulturpersonlighet. Han døde i 1845 bare 37 år gammel. Minnesmerket hans er gitt av jøder som takk for støtten han gav dem. Han var med på å skaffe jøder tilgang til Norge.

Minnesteinen til Prøysen

Gaven fra jøder, minnesmerke
over Henrik Wergeland

Nå var vi på vei til avslutningen på matvandringen. Vi skulle gå til Dovrehallen som ligger i Storgaten 22. På vei dit passerte vi blant annet den engelske kirken St. Edmunds Church.

Den engelske kirken

Dovrehallen var tidligere teaterscene, første gang åpnet 2. juledag 1900. Dovrehallen er oppkalt etter Trollkongen i Peer Gynt skrevet av Ibsen. Fra 1951 ble det studentenes samlingssted.

Først teaterscene,
bildet fra ca. 1930
 
I dag er Dovrehallen et såkalt brunt serveringssted. Det sies at arkitektfirmaet Snøhetta har tatt navnet etter kontorets tidligere adresse, de lå i etasjen over Dovrehallen. For høyeste toppen på Dovrefjell er Snøhetta. Håper det er sant, for det er en svært god historie. Nå gikk vi inn i Dovrehallen og fikk servert smørbrød og kaffe. Alle vi fire ved vårt bord ønsket karbonadesmørbrød. Dette var avslutningen på en interessant matvandring i Oslo.

Dovrehallen
Avslutning med 
karbonadesmørbrød
    
     
 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar