torsdag 28. mars 2019

Besøk på Madeira, fortalt i mars 2019

Som fortalt har jeg vært i Portugal to ganger, men siden øya Madeira hører til Portugal, er det på sin plass å nevne besøket, men det teller ikke med som besøk i fastlandet Portugal. Madeira er en øy i det østlige Atlanterhavet. Øya er om lag 58 km lang og 23 km på det bredeste. Madeira er rik på fjell, og kystlinjen består for det meste av bratte klipper. Madeira har rundt 273 000 innbyggere.

Øya Madeira

Portugal ble tidlig en stormakt på havet. Henrik Sjøfareren (1394- 1460), var sønn til kong Johannes I, var en av lederne for Kristusordenen, og var med på flere ekspedisjoner. Madeira ble kolonisert i 1419. Men i 1976 ble Madeira sjølstyrt politisk region med egen regjering og eget parlament. To år etter fikk Madeira eget flagg siden øya ble autonom region innen republikken Portugal. Det blå på flagget symboliserer havet som omgir øya, korset er til minne om Henrik Sjøfareren, det gule symbo liserer øya.

Madeiras flagg
Vi reiste på en ukes ferie til Madeira i august 1987. Det var ca. 5 timers flytur fra Oslo. Vi bodde på et hotell i hovedstaden Funchal som er den største byen og hovedstad på Madeira, det har den vært i over 500 år. Byen har om lag 112 000 innbyggere.
     
Utsikt fra hotellet

Madeira har en rik fauna, og en utrolig blomsterprakt. De fleste steder var masse flotte blomster. De to bildene under er tatt ikke langt fra der vi bodde.

Blomsterprakt

En svar svane

Vi var på flere turer for å se på øya. En dag dro vi helt opp til 1090 meter, derfra hadde vi unik utsikt ned til "Nonnenes dal". Historien bak var at da sjørøvere nærmet seg øya, rømte nonnene, samt noen andre til denne bortgjemte dalen og kom seg unna.

Utsikt til Nonnenes dal

 En dag var vi på Levada- vandring. Disse stiene ble bygd på 1500- tallet og var blant annet Madeiras første veier. Det er over 2000 km med Levada. Vi gikk i fin natur blant annet i akasieskog. På stammene som snudde seg etter sollyset, var barken falt av. Etter å ha gått flere timer, møttes vi til lunsj og da ble vi underholdt av en flokk barn som danset for oss.

Levada
Akasieskog

  Så underholdning

Vi var også på en tur øya rundt. Første stopp var i byen Camara, der hadde blant annet Churchill sittet oppe i høgda og malt utsikten. Videre var vi opp på Europas nest høyeste klippe og så på utsikten derfra. Og vi besøkte Santana med de spesielle husene.

Fra byen Camara 
Utsikt fra klippen
Spesielle hus

Vi spaserte selvsagt i Funchal der vi bodde. Fra altanen til rommet hadde vi utsikt til en del av byen. En kveld vi var  og spiste middag, ble vi underholdt med Fado- sang.

Fra Rådhusplassen
i Funchal
Utsikt fra altanen
Fado- sang

En dag besøkte vi Monte Madonna- kirken, da det var over, stod sleder klare til å dra oss ned bakken om vi ønsket. Artig å prøve, mente jeg og vi tok plass. Det ble en tur med vill fart ned bakken, en spennende tur. Jeg kjøpte bildet under med dem.

Artig
   
Det ble en flott uke på Madeira. Vi så mye av øya, og vandret rundt i den fantastiske blomsterprakten. Ikke rart at Madeira blir kalt "Den flytende hagen".  

Funchal i bakgrunnen
 Utsikt mot Funchal

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar