mandag 18. mars 2019

Det går mot vår, mars 2019

Jeg synes at vinteren har vært lang, snøen har ligget siden i november. Lørdag tok jeg bilder både fra verandaen og balkongen, igjen hadde det kommet mer snø. De norske idrettsutøverne i vintersport  gjør det godt og tar gull, både våre idrettskvinner og menn. Men jeg er så inderlig lei av vinteren. Utsikten har vært mer og mindre helt siden i november, som den under.

Utsikt fra balkongen
Fra verandaen

Jeg har som fortalt tre kalendere som minner om hvilken måned vi er i, den ene med fine bilder av hunder som skal trenes opp til førerhunder. Den andre viser fine blomster og er malt med munnen, noe som nesten er uforståelig. Den tredje har gamle bilder.

Skal bli førerhunder
Malt med munnen

Mars er måneden da våren skal begynne, klokken skal settes fram til sommertid. Dagene blir lenger og lysere. Denne tredje måneden er kalt opp etter den romerske krigsguden Mars. Her i landet før kalt Tor- måned. Tor var Valhallas store krigsgud. Hvem har ikke hørt om Tor med hammeren?

Tor med hammeren

Forskjellig har skjedd i måneden mars gjennom historien. I 1916 fortelles det at dampskipet Jupiter setter ny fartsrekord over Nordsjøen, og kommer i havn i England etter 24 timer og 30 minutter.
Under ser vi DS Jupiter ved kai i Trondheim.

DS Jupiter

I mars kan været fortsatt være lunefullt. Mange ulykker har skjedd på sjøen gjennom årene. 18. mars i  1931 blåste det opp til orkan, og det var tett snøføyke som gjør sikten umulig. Bergenske Hera går på Havøygavlen på Finnmarkskysten, båten går ned og 6 mennesker omkommer.

Hera


 Under Lofotfisket i mars 1938 blåser det opp flere stormer. Lofotfisket er i full gang, men flere båter blir rammet av stormene. Til sammen omkommer 40 fiskere. Bildet under er fra Svolvær i 1950- årene. Det er landligge.

Landligge
Storm blåser opp

Personlig har jeg tatt det rolig og slappet av etter reisen i Etiopia. Søndag hadde jeg lunsjbesøk av to damer i familien. Fredag skal jeg inn til Oslo og se en forestilling på Konserthuset. De får jeg fortelle om senere. Vi har et par uker igjen av Mars.

Lunsjbesøk





    

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar