søndag 2. august 2020

Sommerettermiddag i Oslo, juli 2020

Fredag dro jeg inn til Oslo i et fantastisk sommervær. Det var siste dagen i juli, den skulle nyttes. Jeg møtte en fra familien ved Rådhuset. Der var en festlig brudebil, og et par som sikkert var brudeparet. Folk tok bilder, og de så ut for at de hadde ingen ting imot det.

Brudebil og brudepar

Denne dagen ville jeg spesielt se blomstene ved Rådhuset. Nå gikk vi nedover mot parken med blomstene, den heter Kronprinsesse Marthas plass. Der var en blomsterprakt i hovedfargene rødt, oransje og gult.

Kronprinsesse Marthas plass

Kunstverk i blomster
Blomsterprakt

 Så ned til Rådhusplassen som er større enn både den Røde plass i Moskva og Peters- plassen i Roma. Her ser vi Rådhuset med sine to firkantede tårn, bygget er i rød tegl. Her foran Rådhuset mot sjøen gikk motorveien før, men ble lagt i tunell under jorden på begynnelsen av 1990- tallet. I 1994 ble her helt bilfritt. Nå går kun trikken her.

Slik var det før
 
Rådhuset ble bygd mellom 1931 til 1950. Foran Rådhuset står 6 statuer som skal representere arbeiderne som satte opp bygget. På en vegg har vi byens skytshelgen St. Hallvard, laget i bronse av Nick Schiøll. 

Arbeiderne

Skytshelgenen

Rådhuset med blomsterprakt

Vi passerte fontenen og kvinneskikkelsen Mor med barn, den er laget av Per Hurum. Rett ved har vi enda en kvinnefigur med barn laget av Emil Lie. Området her blir populært kalt "Synken", for her har grunnen sunket litt ned. Vi så mer vakre blomster.

Med fontenen
Mer mor og barn
Mer blomster

Vi ruslet videre til Honnørbryggen. Det var her kongefamilien kom på land da de kom tilbake til Norge etter krigen i 1945. Det var stor stas viser bildene fra den tiden. Nå står her en dykker i blankpusset stål. Den er laget av Ole Enstad, 2014.

Her gikk kongefamilien
på land 1945
Dykkeren

Ved Honnørbryggen

Etter hvert kom vi til statuen av den mest kjente sjøhelten, den dansk- norske Peter Wessel Torden skiold, Han var født i 1690, og døde etter en duell i 1720, kun 30 år gammel.

Kjent sjøhelt

Videre kom vi til statuen av den amerikanske utenriksministeren George Marshall (1880- 1959). han ble utenriksminister i USA, det var han som lanserte planen for den storstilte europeiske gjenreis- ingsplanen, det store europeiske gjenreisingsprogrammet for å få Vest- Europa på fote igjen etter Andre verdenskrig. Det var avgjørende også for den raske gjenoppbyggingen av Norge. For dette fikk Marshall Nobels Fredspris i 1953.

George Marshall

Nå tok vi en pause på Pappabuene, slappet av og så på utsikten. Så videre litt oppover mot Akershus festning, der er et lite platå med utsikt til fjorden og Aker Brygge. Her er statuen av president Franklin D. Roosevelt (1882- 1945). Han var USAs 32. president, og var den eneste som satt mer en to perioder som president i USA. Han var en Norges- venn under krigen.

Pause på Pappabuene

Roosevelt
Fin utsikt her oppe

Vi spaserte mot Karl Johan, på veien kom vi forbi en av de gamle telefonboksene, nå et klenodium. Man kunne legge bøker og låne her. Nå avsluttet vi turen på Trostrup plass ved Stortinget. Mye folk passerte. Litt etter tok jeg bussen hjem etter et kjekt besøk i Rådhusområdet på siste dagen i juli.

Telefonkiosken
Pause ved Stortinget

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar