søndag 20. juni 2021

Artige avistegninger, juni 2021

Han som står bak de fleste avistegningene i Aftenposten er virkelig flink. Han tar teksten som står under, på kornet, og det på en morsom måte. Her er lederne for partier både på høgresiden og venstresiden.  I april var en overskrift: På sporet av en ny tid. Der stod at AP var for noe de var imot. En professor skriver at nå er Ap for en sak fordi det var valgår. De sier ja til tog i Nord- Norge.

Saken om tog


 I mars var en overskrift: Vi er alle minoriteter. I ingressen stod: Hva oppnås ved å dyrke makt- strukturen mellom minoriteter og andre. Feminister er en minoritet blant kvinner. Konservative kristne er en. En minoritet er så mangt. En gruppe er muslimer i mange land. 

En god tegning


I mai var en overskrift: Erna er stjerna. Hva skjer når hun er fjerna? Erna satte en oppskrift som virket, men kan ikke brukes lenger. Så kom spekulasjonene om høstens valg. De hører ikke med her.

Tegningen til teksten


Tegningen under er også fra mai. Temaet for kommentaren var at de gamle som settes på gamlehjem får dårlig mat. Maten kommer ofte med lastebiler, og så blir plastikkposer med maten varmet opp. De som bestemmer, glemmer at de sjøl kan bli svært gamle.

Nyt middagen


Tittel: med hodet i oljen. Ingress: Slapp av. Det kan gå bra med norsk olje. Kanskje verden fortsatt gir blaffen i klimaet. En leder innen bransjen sa at verden kommer til å trenge hver dråpe olje Norge kan utvinne.

Tegneren så det slik

Overskrift: Pandemien danner et trykk som må utløses. Ingressen: Kulturen vil preges av covid 19. Kommentaren handlet om hva pandemier som dette påvirker også kunsten. Et døme er  maleriene som Munch laget under Spanskesyken, han var trolig også syk sjøl. I Spanskesyken døde 50- 100 millioner mennesker. Munch malte et sjølportrett, spanskesyken 1919, det er det mest kjente.

Tegneren så det slik

I mai overskrift: NRK er ikke Groruddalens reddende engel. Ingress: Senterpartiet går seg vill i Oslos Øst-kant. Teksten sier at Bøhler og Vedum har vært for kjappe når de har lest rapporten om byutvikling for snubletrådene er mange. Hun som skrev kommentaren sier politikerne må ta dalen på alvor. Groruddalen trenger politikere som virkelig ser sine borgere, ikke desorienterte ildsjeler.

Tegnerens løsning

Neste er også fra mai, 21. Overskrift: Bonden vil stikke fingeren i jorda i år også. Teksten handler om jordbruksoppgjøret. Omlegging vil koste mye i årene som kommer med omlegging av båsfjøs til løsdrift. Det vil koste mellom 18- 23 milliarder fram til 2034, i tillegg til de ordinære invisterings midlene. Bondens krav for 2022 er 420 millioner i tillegg til de ordinære invisteringsmidlene på rundt 680 millioner i jordbruksavtalen. Statens forhandlingsutvalg mener der er unødvendig. Så spørs det om bøndene blir skuffa.

Slik ser tegneren det

Neste stod i avisen i april. Overskriften var: Den nye hjemmekontor- foreskriften har et digert hull. I teksten står at sosialministeren har glemt at det er noe som heter mobil. Det ser ut for at hjemmekontor er framtiden i arbeidslivet. Kommentatoren er bekymret for at hjemmekontor kan bli en lovløs sone.

 Her grubles det

En overskrift i mai: Milliardene spruter. Teksten handler om Oslo budsjettet. Et byggeprosjekt ble stoppet, og 227 millioner tapt. Grunnen skal være at tomten var for smal. Min personlige mening er at det hadde vært en idé å sjekke først om tomten var stor nok.

Millionene spruter

I mai var en overskrift: Fotballtoppenes svikt er ikke til å tro. Teksten handler om at fotballsjefene har gitt et idrettsmesterskap til Hviterussland i 2025. Noen av landets idrettsfolk tok del i en fredelig demonstrasjon, de ble hardt straffet. Og de fleste har sikkert fått med seg om flyet som ble tvunget ned i  Hviterussland, så arresterte de en av passasjerene og arresterte han. Derfor lurer mange på hva fotballsjefene tenker med.

Hva tenker de med?

 I mai handler dette innlegget om at koronaviruset kom fra Kina. I teksten stod at Kina hadde tjent på åpenhet. Et uhell er lettere å tilgi enn taushet.

Tegneren ser det slik

 I starten på juni var i en kommentar overskriften: Ja, vel, statsminister. Der skriver Stanghelle at: I Ernas tid som statsminister har det skjedd en maktforskyvning mellom Regjering og Storting, og det nesten umerkelig. Dette får han stå for. Vi må regne med litt av hvert nå i et valgår.

Tegningen

Overskrift i juni: Takk og farvel til jobb. Mange vil ikke komme tilbake til jobb. Kanskje de har flyttet, fått ny jobb, eller begynt på utdanning. Eller kjekkere å være hjemme, enklere å heve trygd. men ulike årsaker, stod i kommentaren.

Tegnerens løsning
 

Til slutt litt storpolitikk. I juni var en overskrift: Se der danser bestefar med gudfaren. I ingressen står at Joe Biden må finne sitt aller tøffeste glis i møte med Russlands sterkeste mann Vladimir Putin. De har nå hatt toppmøte i Geneve. Møtet gikk visst bra. Men på forhånd var kommentaren at det ble en krevende Paso doble for USAs president.

I full driv




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar