torsdag 17. juni 2021

På historisk tur i Bærum og omegn juni 2021

 Jeg fikk et opplegg i gave for en tid siden, egentlig var det et annet program, men måtte forandre litt på innholdet av forskjellige grunner. Men nå var alt klart og vi dro på oppdagelsesferd. Først så vi Skui-bakken som jeg hadde lest om. Den ble bygd og eid av Bærum skiklubb. Innvielseshopprennet var i 1928. Dette var lenge verdens største hoppbakke, og bakkerekorden var da 67, 5 meter. Den ble fredet i 2009.

I sin tid verdens største skibakke

Ved Skuibakken

Neste vi så var Kirkerudbakken som ligger ved Vøyenenga i Bærum. Et skianlegg med trekk og fem nedfarter. Lengden er 550 meter. Her ble holdt verdenscuprenn i 1968, 1979, 1981 og 1984.
 Hovedsjefen for omvisningen fortalte at hun og familien hadde vært her og rent på akebrett. Nå så jeg to snøkanoner i forgrunnen.

Kirkerudbakken

Nå gikk ferden videre til Kadettangen. Her gikk vi en tur i fint vær. Kadettangen har fått navnet fordi her holdt før til kadetter fra Krigsskolen. Her har vi utsikt til blant annet den lille holmen kalt Danmark. Opphavet til navnet sies å være at dansker som bodde i nærheten brukte å samles her for å feire Danmarks nasjonaldag 5. juni. Her er også utsikt bort til Høvikodden, der er Henie- Onstad kunstsenter som ble åpnet i 1968.

Fra Kadettangen

Holmen Danmark

  Ser bort til Høvikodden

Jeg hadde lenge ønsket å se Løkke bru ved Sandvikselva, den som også den berømte Monet har malt. Vi spaserte langs Sandvikselva som stedvis var ganske brun. Så kom vi til gangbrua over elva, det er Norges første støpejernsbru som ble åpnet i 1829.

Ved Sandvikselva

Løkke bru


Løkke bru er særlig kjent for å ha blitt malt av den berømte Claude Monet. Han besøkte Norge i 1895 Sammen med stesønnen som bodde i Christiania (Oslo). Monet malte da 29 bilder med norske motiv. Maleriet av Løkke bru henger i Nasjonalgalleriet. 

En flott bru

En andeflokk var ute
og spaserte ved elva

Nå spaserte vi en tur i det gamle kvartalet i Sandvika. Her å vi et gammelt hus som i sin tid hørte til Løkke gård. Elias Smith kjøpte gården i 1847, og solgte den i 1851. Kjøperen var PC Harreschou, han åpnet hotell i hovedhuset. I dag eies den og drives av Bærum Røde Kors. Vi kom også forbi et hus som rett og slett het: Huset midt i mellom.

Koselig gammelt sentrum


Hovedhuset fra gamle 
Løkke gård

Huset midt i mellom

Så kom vi til en skulptur kalt: Løkkesjakk av Sverre Hoel. Den var artig å se og undersøke. Der var bord med sjakkbrett og store figurer ved siden av som forestilte sjakkbrikker. Så spaserte vi tilbake til bilen.

Sjakkstedet
Idyll ved Sandvikselva

Så kjørte vi videre til Asker, der besøkte vi Vollen sentrum. Det var første gangen jeg var her, og artig å rusle rundt. Vi hadde fin utsikt til sjøen med alle småbåtene. Vi så også et par statuer som så ut for å høre sammen. 

Fin utsikt

 Statuer

Et morsomt navn på en forretning måtte jeg ta foto av. Til slutt besøkte vi en utstilling  med verk av blant andre avdøde Ari Behn, i Galleri Art og Design, jeg tok ingen foto der, men har bilde av en av kunstnerne. Nå var turen over, og vi dro tilbake til tursjefen, der drakk vi kaffe og spiste wienerbrød. Det hadde vært mange timer med historie fra Bærum, samt en tripp til Asker. En alle tiders ettermiddag.

Forretning i Vollen,
Herligheten

  Kunstneren Ari Behn

   Avsluttet med kaffe hos
   sjefsguiden, etter en flott tur




 



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar