fredag 7. april 2017

Albert Einstein, et geni, april 2017

Når jeg ser hva som skjer rundt om i verden, særlig i Syria, lurer jeg ofte på hva de tenker de som styrer. I det siste har jeg tenkt særlig på Albert Einstein. En mann med en hjernekapasitet som knapt verden har sett. I 1999 kåret som viktigste person på 1900- tallet av tidsskriftet Time Magazine.

Geniet


Albert Einstein ble født i en jødisk familie i Ulen i Tyskland i 1879. Faren var kjøpmann og ingeniør. I 1880 flyttet familien til München. Albert gikk på katolsk skole selv om faren var jødisk. 17 år gammel sa Albert fra seg sitt tyske statsborgerskap for å slippe militærtjeneste.

Ung Albert

 Albert Einstein ble far til en datter i 1902, og året etter giftet han seg med barnets  mor Mileva Maric. De fikk også to sønner.

Paret

Unge foreldre

I 1901 ble Einstein sveitsisk borger. Han gikk på skole i Sveits, i 1903 ble han ansatt som assistent på et patentkontor. 

Einstein

Albert Einstein tok doktorgrad i 1905, og ble professor i fysikk. Han foreleste blant annet i Praha. Mest kjent er Einstein for Relativitetsteorien i 1905. 

Einsteins lov

I privatlivet ble han skilt fra sin første kone i 1919, og giftet seg med sitt søskenbarn Elsa Løwenthal. De hadde ingen barn.

Albert og Elsa

Albert Einstein flyttet i 1933 til USA på grunn av jødeforfølgelsen, og ble amerikansk statsborger i 1940. Einstein ble mer kjent enn noen annen forsker gjennom historien. Relativitetsteorien står i en særklasse blant vitenskapelige verk.

Geniet i 1905

I 1921 fikk Einstein Nobelprisen i fysikk for arbeider i teoretisk fysikk. I 1952 ble Albert Einstein tilbudt å bli Israels andre president, men takket nei. Bildet under er fra 1921.

Intelligens på toppnivå

Albert Einstein publiserte over 300 vitenskapelige verk, samt 150 andre verk som var om andre emner enn fysikk.

For en hjerne

Dette er som nevnt et av de skarpeste genier som har vandret i vår verden. Da han døde i 1955, ble det tatt bilder av hjernen hans for å finne svar på hans genialitet. Maken hadde ingen kjent før.

Ingen foran, ingen etter

 

  


 

 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar