fredag 21. april 2017

Påsketur til Milano, april 2017, del 2

Lørdag 15.  april var påskeaften. Været i Milano var like flott som dagen før, solskinn og over 20 pluss. Det var full vår, mer som en norsk sommerdag. Milano er en stor by med 1,4 millioner inn byggere, og ligger i regionen Lombardia. Så langt nord i Italia hadde jeg aldri vært. Før vi reiste hadde vi bestilt billetter til stedet der det berømte veggmaleriet av Da Vinci er: Den siste nattverd. På billetten stod både dag og tid. Vi tok en av de gamle trikkene og for skaldrende til området denne klosterkirken ligger.

Trikken

Mens vi ventet på å få komme inn i matsalen der kunstverket er, gikk vi inn i klosterkirken: Santa Maria grazie. Kirken tok flere tiår og bygge, den stod ferdig i 1469. Da jeg kom inn, la jeg spesielt merke til spissbuene i taket. En fin kirke som står på UNESCO sin verdensarvliste.

Santa Maria grazie

Spesielt tak

Vi satt utenfor og ventet på at tiden var inne til å se veggmaleriet. Da hertug Sforza av Milano fikk restaurert kirken, leide han inn Leonardo Da Vinci til å male dette motivet i 1495- 1496. 

Inngangen til matsalen

Og der var det berømte veggmaleriet. Motivet viser Jesus sitt siste måltid med disiplene slik det er beskrevet av evangelisten Johannes, i Joh. 13, 21. Det er mange slike bilder i matsaler i andre klostre, det var for at munkene skulle ha inntrykk av å ta del i måltidet. Det spesielle med Da Vincis maleri er at Judas er plassert sammen med de andre, ikke på andre siden av bordet som ellers er vanlig. Det var en opplevelse å stå foran dette spesielle veggmaleriet.

Den siste nattverd

Neste besøk var også i en kirke: San Maurizio al Monastero Maggiore. Dette er en kirke fra tidlig 1500- tall, og var en del av et nonnekloster. Inne i kirken kan en enda se at nonnene satt separat fra de vanlige kirkegjengerne. Det var spesielt å se at både tak og vegger var så tett dekorert. 

Kirke fra 1500- tallet

Kirkerommet flott dekorert


Fint inne

Spesielle kirkebenker

Vi spaserte videre, igjen ble jeg forundret over at trærne var i fullt skrud, noen også med blomster.  Blomstene var sprunget ut. Påskepynt så jeg flere steder.

Knallgrønne trær

Blomster pyntet opp
Påskepynt

Vi stoppet og studerte Garibaldistatuen. Den viser general Garibaldi til hest. Han er en viktig person i italiensk historie, og regnes som en av Italias "fedre".

General Garibaldi

Neste vi så var Sforsa- borgen. Mellom 13. og 16. århundre ble Milano styrt av familier som Visconti og Sforsa. Da ble Milano utsmykket med storslagne malerier, flotte kirker som katedralen, samt andre mesterverk. Borgen er stor med et rundt tårn på hver side av tårnet på midten. Vi gikk også gjennom porten og inn i borggården som var stor.

Borgen er stor
Tårnet til venstre

Etter dette besøket spaserte vi på Via Dante, Milanos "Karl Johan". Gaten er oppkalt etter poeten Dante. På begge sider av gaten er staselige bygg fra 1700- og 1800- tallet. Her er mange butikker, restauranter og kafeer for eksempel. Vi spiste lunsj på Signor Vino.

Fra Via Dante 
Lunsj, kyllingsalat

Da vi gikk videre så vi en kar som danset en forrykende dans med to dokker, en framme og en bak. Først trodde jeg det var tre karer, men da jeg kom nærmere så jeg det var kun en mann. Det var morsomt.

Morsom opptreden

Vi kom nå til Piazza del Dumo. Der katedralen er hovedattraksjon. Dette er hovedtorget i Milano, og det er stort, hele 17 000 kvadratmeter. Her var masse folk, mest turister. Her står statuen av første konge i et samlet Italia. Kong Vittorio II til hest.

Igjen så vi katedralen
Kong Vittorio II

Men nå skulle vi se et av verdens første shoppingsenter, inngangen er fra dette torget. Galleria Vittorio II er kal opp etter kongen som er nevnt, og ble bygd mellom 1865- 1877. Det er bygd som en fire etasjes Arkade med en diger kuppel av glass. Her er mest dyre, kjente navn på butikkene.

Inngangen
Under glasstak
Dyre merker

Vi hadde hørt om mosaikkoksen som er på plassen rett under glasskuppelen. En gammel Milanomyte sier at snurrer du rundt tre ganger på oksens testikler og ønsker deg noe, vil det gå i oppfyllelse. Vi prøvde ikke, men så på flere som prøvde.

Mosaikkoksen

Nå spaserte vi til Piazza della Scala, torget ved den kjente operaen, her står en statue av den verdens kjente Leonardo Da Vinci. Multitalentet som kunne det meste, mest kjent som maler.

Statuen

La Scala er et av de ledende og mest kjente operabygg i verden. Det ble åpnet i 1778. Teateret hadde flere ombygginger og utvidelser fra 1813. Scenen ble gjort større, og det ble bygd ny inngang fra Piazza della Scala.

Berømt operabygg

Nå kok vi trikk til Brera et distrikt i Milano som er kjent for sine smale gater. Det minner om Grüner løkka i Oslo. Her er mange gallerier, spisesteder og barer. Området var før et arbeiderklassestrøk, men er nå blitt svært hipt og trendy.

Idyllisk hus
 
Fra Brera

Etter dette besøket dro vi tilbake til Via Dante. Her ble en liten pause på utekafeen Puerto Gusto. Jeg drakk kaffe, og i stedet for kake valgte jeg desserten Tiramisu med krem. Det smakte fortreffelig.

Kaffepause

Senere bestemte vi oss for å spise middag i hotellområdet og tok t- bane dit. Da tiden var inne spiste vi på Taverna Del Borgo Antico. Det var enda tidlig kveld, og vi gikk til skybaren på hotell Exelsior. Her tok jeg en cocktail og så på utsikten til plassen ved Sentralbanestasjonen. På himmelen ble et lys show med lyn som glimtet på himmelen, men hørte ingen torden. Så tilbake til hotellet etter en tett pakket dag i Milano.

På toppen lå skybaren

Dette ble servert gratis

Utsikten

Fortsettelse i morgen.



   


 
 


 


 



 



   




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar