torsdag 12. august 2021

Besøk på Roseslottet, august 2021

I går ble jeg budt med for å besøke Roseslottet. Vi var fire fra familien, en av dem var Stephen som kjørte. Roseslottet ligger nær Frognerseteren, vi kjørte dit og parkerte i nærheten. Det var fint vær og flott natur å spasere siste stykket. Vi spaserte nær Tryvannet i Nordmarka nær Holmenkollen. Der så vi folk som badet. Et idyllisk sted. 

 Idyll ved Tryvannet


Vi nærmet oss Roseslottet, og da vi kom fram, kjøpte vi billetter og gikk inn på området. Roseslottet er en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt som skal fortelle historien om okkupasjonen av Norge 1940- 1945. Det skal også fortelle om prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som den gangen ble satt ut av kraft. 

Vi er framme

På vei inn på området


Her er mange malerier som forteller om viktige personer under krigen. Kongefamilien klarte så vidt å komme seg ut av landet før tyskerne slo kloa i dem. Vi gikk langs maleriene, og leste på plakater som fortalte krigshistorie. Under ser vi Grandhagen, norsk hæroffiser med generalløytnants grad. Senere ble han sjef for etterretningstjenesten.

 Grandhagen


Vi gikk rundt og så på bilder

Et spesielt område
Fra krigsårene

Vi så et maleri som viste Ragnar Ulstein fra Ulsteinvik. Han deltok i kampen for Norge, og har skrevet flere bøker. Ulstein var med i det kjente Kompani Linge.

Ragnar Ulstein

Fra Roseslottet



 


Over fra Karl Johan under krigen
 

Maleriet under viser den kjente svenske filmstjernen Sonja Wigert (1913- 1980). Med sin skjønnhet kunne hun sjarmere nazitoppene, og hun var svensk spion under krigen, under dekknavnet Bill. Hun samarbeidet med den norske motstandsbevegelsen.

Sonja Wigert

Så fred i 1945
  Kronprinsesse Märtha


Kongen kommer

Vi har sett Roseslottet


Vi så på utsikten til Oslofjorden før vi gikk, samt tok et bilde før vi gikk mot bilen. Roseslottet ble en større opplevelse enn jeg trodde. En av de som har jobbet med dette er maleren Vebjørn Sand.
 
Utsikt til Oslofjorden

En opplevelse å se
Roseslottet

Vi ruslet tilbake til bilen, vi så bort til Tryvannstårnet. Så kjørte vi tilbake, men gjorde et stopp ved Holmenkollen i ettermiddagssol. Men til vinteren blir der sikkert liv og røre. Vi hadde en flott tur på onsdag ettermiddag.

Tryvannstårnet

 
Stopp ved Holmenkollbakken









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar