mandag 8. oktober 2018

Wenche Foss,vår store diva, oktober 2018

Wenche Foss var utvilsomt Norges store diva. Det passet aldri at jeg så henne live på scenen, men så henne ofte på tv. Hun spilte også i en tv- serie jeg så. Nå har jeg lest en del om henne, litt av det kommer her. Divaen med det store hjertet.

Wenche Foss

Wenche Foss ble født i 1917 i Oslo, den gang het byen Kristiania. Hun var datter av ingeniør Steenfeldt  Foss og hans kone Alfhild Røren. Wenche forteller selv at hun fikk bare 6-ere i alle fag til artium, unntatt i orden, der fikk hun Selsomt. Wenche kunne også synge, hun debuterte i 1935 i operetten Teaterblod. Hun markerte seg tidlig som operette- og lystspill- skuespiller.

Teaterblod


 Wenche spilte også i filmer, og debuterte i 1940. Hun ble kjent for sin rolle i filmen: En herre med bart fra 1942. Den rollen spilte hun også i lystspill på scenen i 1942 sammen med Peer Aabel. Privat giftet hun seg i 1939 med ingeniør og filmskaper Alf Scott- Hansen. De var gift i 11 år.

Plakaten fra
lystspillet


Ung Wenche
Første ektemann


 Hun ble en kjent dame, og ofte figurerte hun i aviser og dameblader. Jeg husker at min mor leste damebladet Alle Kvinner, der også var den kjente skuespillerinnen.

På forsiden


Hun spilte i mange roller som for eksempel i Den glade enke på Centralteatret i 1948, sammen med Poul Reichardt. Hun hadde mange store suksesser.

I Den glade enke

Wenche giftet seg igjen i 1953 med godseier Thomas Stang (f. 1897- d. 1982) De fikk to sønner sammen. En av guttene døde bare 4 år gammel. Wenche ble kjent for sitt arbeid for de svake i samfunnet. Wenche var god venn med Torvald Maurstad, og de spilte flere roller sammen.

Torvald og Wenche

  Wenche Foss var norsk teaters store primadonna siste halvdel av 1900- tallet. Hun hadde mange suksesser. Hun spilte blant annet fru Fanny Wilton i John Gabriel Borkman på Nationaltheatret i 1954.

Som fru Wilton

   Wenche Foss fikk mange utmerkelser for sin innsats for kunsten. Her nevner jeg bare et par eksempler. Hun fikk Aamot statuetten i 1959. I 1988 ble hun utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs orden.

Hele Norges Wenche Foss

 Wenche ble en gammel dame, hun døde i 2011. Hun hadde regissert sin egen begravelse før hun døde. Kunstneren Per Ung har laget statuen av henne som står utenfor Nationaltheatret i Oslo.

Statuen av
Wenche Foss
     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar