søndag 18. oktober 2020

På kunstutstilling i Oslo

Fredag tok jeg bussen til Oslo, jeg skulle på kunstutstilling sammen med en fra familien. På vei til utstillingen, stoppet vi først opp ved statuen av Winston Churchill som levde fra 1874- 1965. For ikke lenge siden var det en gruppe som ville fjerne statuen fordi han i sine yngre år hadde synspunkter som ikke var så bra. Men vi bør huske Churchill som den store politikeren han var, særlig under Andre verdenskrig. Han holdt oppe britenes motstandsvilje mot angrepene fra de tyske nazistene og Hitler. Nazistene tapte krigen og Winston Churchill sa med tanke på blant andre de britiske flygernes innsats: Aldri har så mange hatt så få å takke for så mye.

Statuen av Winston Churchill     


Videre passerte vi Det Norske Nobelinstituttet, her blir Nobels Fredspris avgjort. Nå så vi til Dronning Sonjas Kunststall. Dit skulle vi på kunstutstilling. Utenfor stod en plakat med navnet på utstillingen.

Her bestemmes Fredsprisen


Vi ser i Kunststallen

Utstillingsplakat

Vi gikk inn, dette var mitt andre besøk i Dronning Sonjas Kunststall. Nå skulle vi se grafikk laget av Edvard Munch. Her ser vi hans produksjon både på steintrykk og på papir. Det startet med 18 bilder fra Alfa og Omega, en grafikkmappe fra 1908- 1909. I København hadde Munch et sykehusopphold for et nervesammenbrudd. Men alt dette arbeidet ble da planlagt.

Alfa og Omega

  Solen er typisk Munch

Han tegnet på steiner

Så i en presse

For trykket Brosjen fra 1903, var Eva Mudocc modell. Det ble tegnet på stein, så gjennom pressen. I denne tiden i København, besøkte han ofte Zoologisk Hage, og tegnet en del dyreskisser og laget noen trykk. Bildet blir da speilvent.

Brosjen
En tegning av dyr

En tegning



Med trykk blir den
speilvendt


 
Der var en tegning av den kjente svenske dramatikeren August Strindberg, og en tegning fra en scene fra teaterstykket Gjengangere.

Sammen med Strindberg

Scene fra Gjengangere 

Et bilde fra Åsgårdstrand var der, tittelen var: På broen. Et av selvportrettene tar jeg med, det har tittelen: Selvportrett med vin. Kjent er også tegningen av Madonna.

På broen

Selvportrett med vin
Madonna


Til slutt tar jeg med to tegninger, Vampyr, det er med og uten farge. Det var også tegninger bak glass, de var opplyst og tok seg fint ut. Så tok vi et overblikk over lokalet før vi gikk. Da har jeg også sett denne type kunst av vår store og verdenskjente maler Munch.

Også fint opplyst
Rett før vi går

Vi gikk ut og bort til porten som fører til Slottsparken. Der stod en ung gardist og holdt vakt. Det var høstlige farger i Slottsparken, de majestetiske, gamle trærne tok seg fint ut. 

Gardisten
Staselige trær

Over veien så vi bort til andre siden, et sted var bakken smekkfull av lauv. Rett ved så vi den fine statsministerboligen. Der holder for tiden Erna Solberg til. Etter en liten svipp innom sentrum, tok jeg bussen tilbake i fin ettermiddagssol. Men først på med ansiktsmasken. Jeg tok bilder ut bussvinduet, blant annet småbåthavnen utenfor sentrum.

Høst
Statsministerboligen

På vei tilbake, her
småbåthavnen




 


  




  



  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar