torsdag 13. juni 2013

Nelson Mandela og Sør- Afrika, juni 13

Jeg har fulgt nøye med Mandela i det siste for han er alvorlig syk. Nelson Mandela er den i verden jeg beundrer mest. Han ble født i 1918, og vokste opp i landsbyen Qunu sørøst i landet.

Nelson Mandela

Mandelas tilstand har ført tankene til rundreisen vi hadde til Sør- Afrika i 2002. Turen startet i Johannesburg. Der besøkte vi også Soweto, et stort område der det bor 3,5 millioner mennesker.
Jeg trodde Soweto var slum, men der var område for rike, for middelklassen, for fattige, og så slum. Huset Mandela hadde bodd i før han ble arrestert var et bra område, og vi stoppet og så på huset.

Her bodde Mandela

I Soweto også slum

Nå ligger Mandela på sykehus i Pretoria. Vi kjørte videre fra Johannesburg og stoppet først for å se landskapet nær byen, og vi besøkte Pretoria som er en vakker by. På bildet under kan vi skimte byen i det fjerne.

Spesielt landskap

Fin by Pretoria

Vi kjørte videre gjennom Swaziland og derfra til Hluhluwe Game Reserve, rett ved Kruger-parken. Etter safarien kjørte vi til Durban og derfra fly til Port Elisabeth. Så kjørte vi den berømte: The Garden Route. Der var en fantastisk natur.

Flott natur

Turen fortsatte blant annet til Mussel Bay, Swellendam og så Cape Town. Her samlet reiseselskapet seg på det berømte fjellet Table Mountain.

På fjellet ved Cape Town

Jeg ble med på en helikoptertur over byen og over Robben Island der Mandela før satt fengslet. Samlet satt han i fengsel i 27 år. Da han sener ble spurt om han ikke var bitter, svarte Mandela at han hadde viktigere ting å tenke på enn å være bitter. Han kjempet mot apartheid, og seiret til slutt.

Robben Island


Nelson Mandela ble valgt til Sør- Afrikas første svarte president. Han ble ofte omtalt som Madiba, det er et hedersnavn brukt på akta eldre medlemmer av hans stamme. Mandela er nå en gammel mann 94 år, han kan overleve og han kan dø. Tenk for en personlighet som etter så mange år i fengsel for å kjempe for det som er rett, og likevel tilgi og ikke være bitter. Den største mann i verden spør du meg.

Mandela, Madiba

          

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar