fredag 2. desember 2016

På vinsmaking, 2016

I går startet vi på desember som er den første vintermåneden. Da hang en av mine bursdagsgaver på veggen i kjøkkenet, julekalenderen. Også i år var jeg så heldig å få det. Ny gave hver dag fram til jul.

Julekalender

Så til vinsmakingen. Det var onsdag 30. november, siste dagen i november. Vi var fire personer fra familien som møttes i Oslo på Clarion Hotell Gabelshus. Nå var det mørkt og ikke så godt å se hotellet utvendig, men det skal være spesielt med eføy oppetter veggene.

Mørkt ute

Slik ser det ut

Notisbok, blyant og glass var klart da vi satte oss i rommet der kurset og vinsmakingen skulle holdes.
Det var en franskmann som snakket om vinene på engelsk, og en kar til, sikkert fra firmaet, men han hjalp til med å skjenke vin.

Alt var klart
Presenterer vinene
Hjelperen

Første vinen vi fikk smake var Chardonnay L 2015 som smakte godt, men var ikke så dyr. Så steg prisen på vinene. Neste var en Petit Chablis 2014. Den var fin til aperitiff og til sjømat. Før vi startet å smake, kom de med et fat kaker og satte på hvert bord. Jeg innbiller meg at det var en slags salt olivenbrød. Det smakte godt.

Første vinen
Brødet salt og godt

Inne i notisheftet var bilder satt sammen som jeg mener er fra området i Frankrike de lager disse vinene. For å lage en flaske vin brukte de om lag 1,5 kg druer. Det var ganske mange som tok del på vinsmakingen.

Fra vinområdet

Mange tok del

En Chablis 2013 for eksempel passet fint til ost, og St. Martin MAG 2014 til sjømat og skalldyr. De snakte meget godt. Alle finnes på Vinmonopolet. Til slutt kom de dyreste vinene som må bestilles. Premier Cru Fourchaumes 2013, og Grand Cru Les Clos 2013. 

Gode viner

Vinen vi smakte til slutt var som nevnt noe man måtte bestille. Jeg synes det var lærerikt å høre om vinene og hvilke mat den passet til. Og siste vinen som kostet kr 600 pr flaske måtte selvsagt nytes med andakt. En meget interessant kveld.

Interessant kveld

Denne skvetten er dyr


 


    




   




  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar