torsdag 9. november 2017

Sonja Henie, kunstløpstjerne, del 1, november 2017

Sonja Henie er en av våre store kjendiser også i utlandet. Hun var kunstløperske som vant mange mesterskap, og ble også stjerne i Hollywood.

Sonja Henie

Sonja ble født i Kristiania, som Oslo het før, i 1912. Hun var datter av Wilhelm Henie og Selma Lochman Nielsen. Faren drev forretning, men både han og Selma hadde arvet store rikdommer. Hennes far hadde også drevet med idrett i sin ungdom. Han ble verdensmester i banesykling, og vant sølv i hurtigløp på skøyter i 1894.

Wilhelm Henie syklist
Skøyteløper også

Faren oppfordret sine to barn til å drive med idrett helt fra de var små. Broren Leif tok med seg Sonja ut på isen da hun bare var 6 år, og helt fra hun var liten sa en trener at Sonja hadde talent. Sonja vokste opp i nærheten av Frogner stadion.

Ung Sonja

Sonja vant sitt første kunstløp da hun var 10 år, da vant hun NM i kunstløp. I 1927 vant hun sitt første VM som 14- åring. Sitt første OL i kunstløp vant hun i 1928, da var hun kun 15 år.

Ung kunstløperske

Sonja på isen

Sonja drev også med ballett, tennis, ridning, og svømming. Hun var en allsidig ung dame. Men først og fremst var hun kunstløperske. Hun gikk for Oslo skøyteklubb. Sonja vant 7 Norges- mesterskap. Hun vant 6 Europa- mesterskap på rad. Videre vant Sonja 10 verdensmesterskap, og vant gull i 3 Olympiske leker. Ingen tvil om at dette var en stor idrettsstjerne på isen.

Fra OL 1936
Stor idrettsstjerne
Flott kunstløperske

Men etter hvert gikk Sonja over til å spille filmer i Hollywood og ble en stor stjerne der. Men det skal jeg skrive om i neste blogg. Som den legenden hun ble, er hun avbildet på Norwegian fly, der pynter hun opp på akterdelen til flyet.

Ble stjerne
Pynter opp på Norwegian
Del 2 i morgen.


   


    






  

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar