mandag 6. november 2017

Winston Churchill, del 2, november 2017

Churchill var marineminister da Første verdenskrig brøt ut. Han måtte forlate regjeringen da de led et katastrofalt slag ved Galapoli. Men ble utnevnt til oberstløytnant i 1916, og var ganske dristig i sin deltagelse av krigen. Bilde under er fra 1916.

Fra Første verdenskrig

Ved begynnelsen av Første verdenskrig unngikk fru Churchill så vidt å bli bortført av en tysk spion. Planen var å føre henne til Berlin, og derfra presse Winston Churchill som da var marineminister.

Fru Churchill

I 1930- årene fikk han bedre tid som forfatter, men fortsatte i politikken. Han advarte alle mot Adolf Hitler og Nazi- Tyskland, men det var for døve ører. De trodde på despotens forsikringer. Churchill var en god taler, men han slet i starten med en talefeil som han kjempet med å bli kvitt.

Churchill var en stor taler

Churchill var utdannet offiser, og det var i krigstid han viste sitt politiske talent. Under Andre verdenskrig var han statsminister i Storbritannia. Churchill var selve symbolet på britenes  motstandsvilje. Om de britiske jagerflygernes innsats under slaget om Storbritannia i 1940 sa han : Aldri har så mange hatt så få å takke for så mye.

Plakat

Winston Churchill var en stor ledet for Storbritannia og de allierte under Andre verdenskrig. Han holdt flammende taler, og satte mot i folket i en mørk tid. I februar 1945, før krigen var over i Europa, møttes Churchill, Roosevelt og Stalin på Jaltakonferansen nær Jalta på Krim. De tre bildene under er tatt under Andre verdenskrig.

Churchill


På befaring

Fra Jaltakonferansen

Endelig kom freden til Europa, i Norge var fredsdagen 8. mai 1945. Winston Churchill hadde holdt motet oppe særlig I Storbritannia med sine flammende taler til folket. Han sa blant annet at: Vi skal aldri overgi oss, det skjedde heller ikke, men fryktelig mange liv gikk tapt i denne fæle krigen. Da det ble fred, gledet folk seg. Churchill ble hyllet for den støtten han var i den tunge tiden.

Folket hyller Churchill

Churchill slet med depresjoner hele livet. Det er ingen hemmelighet at den store statsmannen var svak for drikkevarer. Da han var i India og Sør- Afrika fikk han vanen med å tilsette drikkevannet med litt Whisky. Han er ofte avbildet med en sigar, og han fikk en sigar oppkalt etter seg på Cuba. Ein Winston Churchill, heter den. V- tegnet er også et varemerke.

V- tegnet
Med sigaren

I 1948 kom Churchill på besøk til Oslo, han var privat gjest hos kong Haakon VII på slottet. Den store statslederen ble mottatt som om han også var konge. Han fikk enorm hyllest av det norske folk.
På bildet under tar han imot hyllesten sammen med sin frue, samt den norske kongen.

I Oslo

Winston Churchill gikk av i 1955 på grunn av dårlig helse, men fortsatte som medlem av Underhuset til 1964. Da var han 90 år. Som nevnt var han også forfatter og skrev 37 bøker fordelt på 58 bind. Churchill skrev bøker med oversyn over samtiden. Han fikk Nobellsprisen i litteratur. I 1948 hadde han gitt ut: The Second World War. Men hans kone måtte reise til Stockholm i 1953 og ta imot prisen på vegne av sin mann. Churchill var sengeliggende etter å ha blitt rammet av slag. 

Stor statsmann, forfatter og taler


Churchill hadde en stor hobby, han malte. Det startet han med i 1915, en hobby han drev med hele livet. Han dyrket hobbyen både hjemme og på reiser. Han malte rundt 500 malerier.

Maleren i arbeid

Ett av hans malerier

Winston Churchill er utropt som en av de største statsmenn på 1900- tallet. Han ville ikke bli adlet, men ble utropt til ridder av Hosebåndsordenen i 1953. Han fikk mange utmerkelser, blant annet fikk han tildelt storkorset med kjede av St Olavs orden. Han hadde tjent under 6 monarker, var medlem av 16 parlament, og arbeidet under 5 statsministre. Churchill var selv statsminister 2 ganger. Den store statsmannen døde i 1953.

Winston Churchill

Før han døde hadde Churchill gitt nøye beskjed om hvordan begravelsen skulle foregå, og alt gikk for seg slik han ville ha det. Han ble til slutt gravlagt på kirkegården ikke langt fra sitt fødested Blenheim Palace, ved St. Martins Church, Bladon, Oxfordshire. På turen til London på slutten av 1980- tallet ble jeg også med på en utflukt til Oxford. Da besøkte vi blant annet Winston Churchills grav.

Ved graven til Churchill

Winston Churchill er kjent for sine taler og store vidd. Dermed er det blitt mange sitat etter ham. Her avslutter jeg innlegget om Churchill med noen av hans utsagn:

* Den beste måten å få et arbeid til å virke vanskelig, er å utsette det.
* Det er lettere å styre en nasjon enn å oppdra et barn.
* Jeg elsker å lære, men ikke å bli undervist.
* En sann diplomat er en mann som tenker seg om to ganger før han ikke sier noen ting.
* Dette er ikke slutten. Det er ikke engang begynnelse på slutten. Men det er kanskje slutten på   begynnelsen.
* Jeg er klar til å møte min skaper, men om han er klar til å møte meg er en helt annen sak.

Winston Churchill








   



  



   

   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar