søndag 5. november 2017

Winston Churchill, del 1, november 2017

Jeg har sjekket verdensbildet i dag, og ser så å si ingen jeg vil ta av meg hatten for, derfor tar jeg fram en fordums storhet på politikerhimmelen. En de fleste kjenner til: Winston Churchill.

Kjent person

Winston ble født på Blenheim Palace i Oxfordshire i 1874. Hans far var Lord Randolph Churchill som var sønn til selveste hertugen av Malborough. Hertugen var dermed Winstons bestefar.

Winstons far Randolph Churchill


Hans mor kom fra en velstående amerikansk familie. Jenny Jerome var datter av millionæren Leonard Jerome. Hun fødte sønnen Winston i et værelse på Blenheim Palace i 1874.

Winstons mor Jenny Jerome

Her ble Winston født

Jeg må bare fortelle at da jeg var på besøk i London på slutten av 1980- tallet, ble jeg med på en tur til dette slottet. Vi var også inn, og så blant annet rommet der Winston ble født. Bildet under er tatt foran slottet.

Ved Blenheim Palace

Da Winston Churhill ble stor nok, ble han som de fleste gutter fra overklassen plassert på kostskole. Hans barndom var ikke lykkelig, og det skal ha preget Winston hele livet. Han hadde ikke noe nært forhold til sin far, og hans mor besøkte ham sjelden på skolen. Winston ba moren om å besøke ham, eller la ham komme hjem, men hun kom sjelden. Den eneste han hadde et nært forhold til var barnepiken.

Barnebilde av Winston

Som ung kom han inn på hærens krigsskole Sandhurst, etter tredje forsøk. 20 år gammel ble han fenrik. Han ble stasjonert i Bangladore i India.

Ung offiser
Stasjonert i India

I 1899 prøvde han seg som politiker, men hadde ikke særlig hell med seg. I 1899 brøt den andre boerkrigen ut mot britene i Sør- Afrika. Churchill reiste dit som krigskorrespondent for Morning Post. Men av forskjellige grunner ble han tatt til fange av boerne og satt i en krigsfangeleir i Pretoria. Winston klarte å rømme, og senere tok han del i kampene. Han var med i front da de tok en fangeleir der mange boere overga seg. Bildet under er tatt under andre boerkrig.

Fra Sør- Afrika

Tilbake fra Sør- Afrika stilte han i 1900 til valg til Parlamentet for det konservative partiet i Oldham og vant. Men i stedet for å ta del i åpningen av Parlamentet, dro han på foredragsturne blant annet til USA. Der ble et av hans foredrag introdusert av Mark Twain.

I USA på foredragsturne

Her skal jeg nevne litt av hans tidlige karriere. I 1905 kom han inn i den britiske regjeringen som vise minister for koloniene. I 1910 ble han forfremmet til innenriksminister  I 1911 ble han marine minister. I 1917 ble han utnevnt til minister for rustning.

En ung Winston
I privatlivet kom han med sitt første frieri, det var til Ethel Barrymore. Hun var født i Philadelphia i USA i 1879. Hun var en amerikansk teater- og filmskuespiller, og debuterte i New York i 1894. Hennes foreldre var også skuespillere. I 1920- 1930- årene spilte hun mest i filmer. Hun døde i Hollywood i 1959. Hun takket nei til Winstons frieri.

Hun takket nei

I 1908 giftet Churchill seg med Clementine Hozier født i 1885, og kom fra en fin familie. De fikk fem barn. De kjøpte huset Chartwell House i Kent i 1922. Bildet under er tatt i 2015.

Clementine Hozier Churhill

 Winston og Clementine rett før bryllupet

Hjemmet i Kent

Del 2 i morgen.







    

  

  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar