torsdag 2. november 2017

Abraham Lincoln, november 2017

Jeg er så inderlig lei av å høre om Donald Trump. Hoster han en dag er det store overskrifter i media i alle fall i Norge. Han er en mektig mann, men likevel. Jeg våkner med Trump og han er nesten det siste jeg hører om før det er leggetid. Derfor er valget mitt av innlegg i dag: Abraham Lincoln.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln ble født i Kentucky i 1809. Han vokste opp i trange kår, og bodde i en tømmerhytte
med ett rom på Sinking Spring Farm i Kentucky. Hans foreldre hadde ingen utdannelse, og noen skolegang fikk ikke Lincoln heller. Under ser vi bilde av en symbolsk, rekonstruert tømmerhytte på hans fødested.

En slik bodde han i

Men Lincoln vokste til og startet etter hvert å studere jus på egen hånd. Han startet som sakfører i Springfield, Illinois i 1837. Dette viser at det var en foretaksom mann med sterk vilje. Bildet under viser en skisse av en ung Lincoln.

Som ung mann

Lincoln giftet seg i 1842 med Mary Todd, datter av en kjent slaveeier i Kentucky. De fikk fire sønner, men bare en levde opp til voksen alder.

Mary Todd

Lincoln startet som politiker i 1846. Etter hvert fikk han en sentral rolle i det nystartede republi kanske partiet. Abraham Lincoln ble valgt til president i 1860. Da vi besøkte Washington DC
sommeren 1992, fikk vi komme inn i det hvite hus, jeg tror ikke turister får komme inn dit lenger, men vi var rundt i flere rom. Da tenkte jeg at her har flere presidenter gått, også Abraham Lincoln, USAs 16. president.

Presidentens bolig

Nettopp besøkt Det hvite hus


 Da Abraham Lincoln ble president, meldte Sørstatene seg ut av unionen. Abraham Lincoln var motstander av slaveriet. President Lincoln  var en stor taler, særlig er han kjent for talen han holdt i Gettysburg, der understreket han: Et styre av folket, for folket. 

President Abraham Lincoln

I starten hadde presidenten stor motstand, det var stor uenighet om slaveriet, og Abraham Lincoln ledet landet gjennom borgerkrigen som varte fra 1861- 1865. Det var en bitter krig der bror stod mot bror. Da vi var på biltur i Sør- Statene i USA i 2015, besøkte vi området der de avgjørende kampene  hadde foregått. Vi hadde overnattet i Vicksburg, og besøkte da Vicksburg National Military Park. På disse markene og høydene er satt opp krigsmateriell som ble brukt i kampene. Det var svært lærerikt å se parken og lese om det som hadde skjedd de forskjellige stedene.

Her foregikk de avsluttende kampene

En bitter krig
Lærerikt å se

Som nevnt hadde Abraham Lincoln stor motstand, han ville avskaffe slaveriet, mage ville ikke det.  Men presidenten og tilhengerne vant krigen. Presidenten avskaffet slaveriet gjennom det 13. tillegg til USAs grunnlov i 1865. Emansipasjonserklæringen kom i 1863.

Presidenten seiret

Men Abraham Lincoln hadde mange uvenner, og en kveld skjedde noe katastrofalt. Det var langfredag 1865, presidenten, fruen, og et par andre satt i losjen sin på Ford teater i Washington DC da en skuespiller trakk våpen og skjøt presidenten. Lincoln døde dagen etter. Tegningen under viser hendelsen.

Mordet

Jeg må tilføye at da vi var i Washington DC i 1992, besøkte vi også Ford teater og så losjen der Abraham Lincoln ble myrdet. Det var trist, men historisk interessant. Bildet under ble dessverre litt mørkt, men her var det.

Fra Ford teater

Abraham Lincoln var den første statsleder i moderne tid som ble balsamert. Han lå på lit de parade i Washington DC, først i Det hvite hus, så i Capitol. Etterpå ble båren sendt med tog til Springfield, men hadde flere stopp underveis. I årene etter begravelsen ble kisten flere ganger åpnet når den skulle flyttes. I 1876 avslørte politiet i Springfield en sammensvergelse for å stjele Lincolns lik, og så tilby det som bytte for en fengslet forfalsker. Siden da har presidentens grav vært beskyttet av en lokal æresvakt.

Abraham Lincoln

Lincoln er også kjent for alle sine sitater. Her kommer noen:
* Jeg går langsomt, men aldri tilbake.
* Å drepe hunden kurerer ikke bittet.
* Gud liker best alminnelige mennesker, for dem har han skapt mest av.
* Man kan gjøre de svake sterkere ved å gjøre de sterke svakere.
 
Abraham Lincoln har i ettertid fått ry som en av verdens fremste statsmenn. Som nevnt var han en stor taler, særlig den han holdt i Gettysburg, der han understreket: et styre av folket, for folket. Disse ordene står også på en byste av Lincoln som ble avduket i 1914 i Frogner parken i Oslo.

Bysten av president Abraham Lincoln


    


 

   


  
   

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar