søndag 10. februar 2019

Selskap, og på skolemuseum, februar 2019

Februar startet med selskap fredag 1. februar. De to første månedene i året har flere i familien  bursdag.  Det var kaldt ute, og nå kom vi inn i en varm stue, det brant i ovnen og velkomstsnacks stod klart. På presangbordet lå både åpnede og uåpnede presanger.

Presangbordet

Varm velkomstbit med
smeltet ost inni


Etter hvert ble det servert middag med fersk torskefilet på en seng av grønnsaker. Den smakte nydelig. Senere ble det kaffe og kaker. Et hyggelig selskap.

Middag
Kaker

Det kom stadig mer snø, balkongen med meg var så å si skjult av snø. Jeg kunne ikke måke heller, for da falt det ned til naboene under. Iblant fint vær, men minimal utsikt fra stuen.

Masse snø

Torsdag var tre av oss på Skolemuseet i Oslo. Det ligger i Møllergata. Vi hadde bestilt guide til kl. 16.30, de to andre kom rett fra jobb. Først en orientering ved trappen opp til andre etasje, for oppover i gangen hang små plaketter som fortalte om skolene som etter hvert kom i Osloområdet. Mens vi ventet så vi på plansjene på veggen.

Plansjer
  
Historiske skoler


Utviklingen framover i tid


Vi fikk høre om byskolen framover i tid, gjennom 100 år. Første klasserommet vi så var fra 1900, da hadde de pulter. De var svært slitte.

Gammelt klasserom

Videre et klasserom fra 1958, da var de fleste gått over til bord som elevene satt ved. Guiden fortalte om utviklingen framover med skoleplaner etter som tiden gikk. Jeg studerer en plansje.

Fra 1950- årene
Nå mer moderne

Neste var klasserom fra en ungdomsskole i 1976. Nå satt elevene mer gruppevis og jobbet med skolearbeidet. Her var i et hjørne også en kosekrok med teppe og puter.

Fra ungdomsskole
 
Etter hvert som skolen utviklet seg på 1900- tallet kom det skolekjøkken så elevene fikk lære matlaging, og det ble håndarbeid for jenter og sløyd for gutter. 

Skolekjøkken
Sløyd, og håndarbeid
 
Det var svært interessant å høre om skolens utvikling gjennom årene, pluss høre om læreplanene som også fulgte med etter som tidene utviklet seg. Artig å se ranslene som hang i gangen. Ellers hadde vi lært en god del om skolens utvikling, særlig i Osloskolene.

Fra gangen

Som nevnt har snøen lavet ned. På vei til det lokale butikksenteret går jeg i et fint vinterlandskap, fredag var traktor i sving og brøytet gangveien.

Traktor i sving

På hjemvei fint
vinterlandskap

 Fredag fikk jeg besøk av familie som hadde vært på skiferie. De overnattet til lørdag og dro videre fra Oslo med Kielfergen. De hadde med flott gave, den var så fint innpakket at jeg lot det stå i den i starten. Men nå har jeg pakket orkideen ut. I dag er det søndag og morsdag, og jeg venter besøk.

Besøk
Gaven


   



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar