onsdag 5. februar 2020

Om turen til Østerrike. Februar 2020

I juni 2013, dro to av oss fra familien på helgetur til Wien, hovedstaden i Østerrike. Vi kom dit på en fredagskveld. Wien er både største by og hovedstad i Østerrike, og ligger ved elven Donau.

Kart over Østerrike


Det første vi besøkte lørdag morgen var den mektige St. Stefan- domen, en gotisk katedral. Spesielt fint var taket i teglstein med flere farger lagt i mønster. Tårnet er 137 meter høgt.

St. Stefan domen

Inne i kirken var også mektig. Akkurat da vi kom, stod et kor framme i kirken og sang. Vi lyttet til det før vi gikk videre. En staselig innredning i kirkerommet.

Fra kirkerommet

Vi gikk videre, passerte Karlskirken, så på andedammen ved Karlsplassen, så kom vi til statuen av Gooethe (1749- 1832) den tyske forfatteren som er svært berømt, særlig for verket Faust.

Goethe

Wien er en stor by med rundt 1,9 millioner innbyggere. Byen har mange stilige bygg, nå stod vi og så på Kulturhistorisk Museum, og Naturhistorisk Museum. De står vendt mot hverandre med en plass mellom seg. Bygningene var helt like.

Kulturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum


Vi gikk videre til Folkets Hage en flott tillaget park med vann, fontener og masse blomster, et fint sted å rusle rundt. Vi så også Rådhuset og Parlamentet.

Fra Folkets Hage

Neste var Votivkirken som er i neogotisk stil, den ble åpnet i 1897. Kirkerommet var stort, særlig var glassmaleriene fargerike og fine.

Votivkirken
Glassmaleri

 Neste på programmet var besøk i Freud- museet. Vi dro til gaten der leiligheten hans var, den er nå museum. Sigmund Freud var psykiater, og det var han som grunnla psykoanalysen. Han var av jødisk herkomst, og dro derfor til London før Andre verdenskrig. Interessant å se der han bodde, og det var der han hadde sitt kontor og tok imot pasienter.

Freud

Utenfor bygget han bodde

Om kvelden var vi på konsert i Musikverein, i den berømte Gylne Sal, der Nyttårskonserten overføres fra hver 1. Nyttårsdag. Men til den er mange års ventetid. Vi var på en konsert med musikere i drakter fra datidens dager. Wiener Mozartorcester spilte. De hadde to avdelinger med pause mellom. I pausen fikk vi studere den utrolig vakre Gylne Sal. Konserten ble en opplevelse.

Musikverein
Orkesteret
Fra Den Gylne Sal

Søndag startet vi med tur på en Hop on- buss, vi gikk  av ved Donauøya. Her hadde vi flott utsikt til der båtene lå. Vi gikk nedover fra busstoppet og dumpet opp i en festival, mye folk var samlet enda det var tidlig formiddag. Donau- festivalen er den største i sitt slag. Om kveldene var mange kjente artister i sving. Men vi skulle bare se nærmere på Donau som går gjennom flere land i Europa, og det er en sideelv fra Donau som går gjennom Wien.

Ved Donau

 Vi tok Hop on- bussen tilbake, og spiste lunsj på Operakafeen, da hørte jeg flere som øvet inne i operaen. Nå skulle vi se det kjente slottet Schönbrunn som var sommerpalass til Habsburgmonarken.  Slottet er digert med 1441 rom.

Schönbrunn

Mandag var avreisedag, men ikke før på ettermiddag. Men det regnet i Wien, så vi bestemte oss for å besøke slottet Belvedere, der var også museum med malerier av mange kunstnere. Det var et flott bygg, og et interessant museum. Det mest kjente maleriet som henger der, er maleriet Kysset, det er malt av Gustav Klimt i 1908. Han er østerisk maler, og kjent for sin egen retning med bruk av gullglitter.

Belvedere slott
Maleriet Kysset

Besøket i Wien var svært interessant. Nå setter jeg Østerrike opp på listen som land nr. 52 jeg har besøkt. 

Flagget til Østerrike




   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar