mandag 15. juni 2020

Lørdagstur til Kistefos, Jevnaker, juni 2020

Jeg fikk til bud fra familie om å bli med på museumsbesøk, og lørdag ble jeg hentet rundt kl. 10.40. Vi var sjåfør og tre passasjerer i bilen. Vi kurset mot Jevnaker, og jeg må tilstå at jeg aldri hadde hørt om museet vi skulle besøke, Kistefos. Da vi nærmet oss, stod store skilt som viste retningen til museet. Bilen ble parkert, og vi kom ut i det varme sommerværet. Det første jeg så var en flokk kyr som snudde bakenden mot oss. Vi gikk til inngangen, kjøpte billetter, så inn på Kistefos museums område.

En flokk uærbødige kyr


Framme ved museet

Egentlig var vi på området til et tidligere Tresliperi som ble stiftet i 1889 av konsul Anders Sveaas, de produserte fram til 1955. Fra 1889 og fram til i dag, har selskapet vært i familien Sveaas sitt eie. I dag eid av et aksjeselskap, men det er Sveaas som eier rundt 87 % av aksjene. Vi skulle bare besøke museet og skulpturparken. På vei til museet så vi i en av skulpturene.

En av skulpturene

Museet ligger Ved Randselva som renner gjennom området, og museet The Twins svever over elven i et 60 meters langt spenn, skrur seg på midten til en skulpturell form. Bygget er tegnet av den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels. The Twins har vunnet flere priser, og ble kåret til årets museum i 2019 av Designboom. Nå gikk vi inn i museet.

Inngangen

Museet bygd
over elven


Vi kom inn i bygget som var lyst og spesielt formet. Jeg gikk rundt og så på flere spesielle malerier og bilder som var mer som fotografier. Dette er kunstverk fra Christian Sveaas sin private samling. Han er barnebarn av konsul Sveaas som startet fabrikk på området i sin tid. Nå vises kunsten i dette norske museet The Twins. Utstillingen heter "Come Out".

Spesielt inne

Free to Frolig, 2015 av Philip King

Spesielt maleri
 
Innredningen er spesiell

Neste bilde var vanskelig å ta foto av, for glassflaten viste publikum også, men det måtte bare være slik. Lokalet er helt spesielt, det er et galleri, en bro og et kunstverk i seg selv.

Holding the Lamb 2010,
av Marina Abramovic
Maleri, men ser
ut som en tegning

Vi gikk ned en trapp og så da ut på elven som frådet forbi, og på de grønne trærne. Her i rommet var også kunst. Så gikk vi trappen opp igjen, og videre ut på andre siden av bygget og elven. I bakgrunnen på bildet ser vi i elven og skogen.

Vi ser på kunst
 nede også
På vei mot utgangen

 Et utrolig bygg

Nå så vi bort til det som var A/S Kistefos Træsliperi, fabrikken som ble startet av bestefaren til Christian Sveaas. Den startet opp i 1889 med å omgjøre tømmer til tremasse som de solgte videre til det europeiske markedet. Man kan få guidet tur der, og høre historien om stedet, men vi skulle kun se The Twins, pluss skulpturparken som har 46 verk skapt av samtidskunstnere, noen er laget spesielt til denne parken.

Gamle fabrikkområdet

Først passerte vi to speil som viste naturen, først trodde jeg det var to maleri, men altså speil som viste naturen. Her kunne man sette seg på benker og se på stasen.

Speiler naturen

Så kom vi til et område kalt: Veien til stillhet, laget av Jeppe Hein. Det var glass- "stolper" i forskjellig høyde som snodde seg litt oppover i skråningen. Nede på flaten var fontener som iblant sprutet opp vann. Man kunne gå stien rundt og oppover, men også stoppe og gå inn mellom vannstrålene. Jeg tok bilde inne på stien, men så bare refleks av meg selv. Men artig var det.

Fontene
Refleks
Litt av anlegget


På området lenger oppe, var kafé, flere så jeg satt på marken og hadde piknik. Vi passerte landskap med lupiner, og her var flere skulpturer. Vi så skulpturer som vi gjettet var av store tegne stifter, og noe prikket innenfor et gjerde. Men også et verk av Bjarne Melgaard: Octopus 1997.

Lupiner


Tegnestifter?

Octopus

Prikkete kunst

.Nå spaserte vi ved elven og så fossen som kastet seg ut i elven og laget en dis av eim. Det var fin beliggenhet her for sagbruket i gamle dager. Så spaserte vi langs grønne plener der det var to små, nette hus i bakgrunnen og der man kunne slappe av på en benk. Jeg satt litt og studerte den staute figuren laget av Fernando Botero: Female Torso.

Dis fra fossen

Ved skulpturen

 Nå hadde vi sett det meste, og gikk mot utgangen, men måtte først over en bro. Der stoppet vi for å se et kunstverk foran fossen. Kunstneren var Marc Quinn: All of Nature Flours Throu Us. Det er et digert bronseøye, bak kommer fossen og vannet buldrer gjennom øyet og videre i elven.

Kunstverket

Så til utgangen til dette museet som ble en opplevelse å besøke. Kistefos har vakt internasjonal interesse. Det havnet på New York Times liste 52 Places to Go in 2020. Nå startet vi på hjemvei, men gjorde en kort stopp for å se bort til Utøya, der den fæle terroren hendte i 2011. Så hjem til meg som hadde ferdig lunsj som stod klar. Men etter lunsj dro alle hjem, men ut på ettermiddagen var det grill.

Fra utgangen
Utsikt til Utøya

Dagen ble avsluttet med grill på Kolsås i en fantastisk sommerkveld. Det var så varmt at i starten måtte vi sitte på baksiden av huset. Men vi kunne spise senere under skyggen fra parasollen. Det ble en fin avslutning på en dag fullpakket med opplevelser.

I skyggen på baksiden
av huset
Grillmesteren
Avslutning med grill
         

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar