tirsdag 16. april 2013

Realistisk film, april 13

Det var dags for nytt kinobesøk, og satte kursen for kinoen i Sandvika. Fra bussterminalen og til kinoen må en passere brua over elva. For knapt to uker siden var elva dekket av is og svanene spankulerte på isen. For ei knapp uke siden da jeg sist gikk her, var elva nesten helt fri for is, og svanene svømte i tog på elva. I dag var elva isfri.

Sist uke likte svanene seg


Filmen jeg skulle se i går var Dypet, en islandsk film fra i fjor, men som har premiere her i landet nå i april. Jeg skulle se forestillingen som startet klokka 19.00, og som vanlig stoppet jeg opp og studerte filmplakaten først.

Plakaten om filmen


Filmen bygger på en sann historie fra 1984 da en fisker klarer å berge seg i land etter et skipsforlis. Filmen er laget av skuespiller, produsent og regissør Baltasar Kórmakur, og filmen er kåret til den viktigste filmen på Island i 2012.

Talentfull filmskaper


Filmen handler om den islandske fiskeren som mot alle odds klarte å overleve i havet i over seks timer, og på mirakuløst vis finner styrke til å holde ut. Denne kampen i havet er godt framstilt av Ólafur Darri Ólavsson som spiller hovedpersonen Gulli. At fiskeren overlevde var så usannsynlig at han i ettertid ble forsket på både på Island og i London.

Hovedrollen som Gulli


Filmen var realistisk og gjorde inntrykk. Filmen er tilegnet de islandske fiskerne. Da filmen var over og rulleteksten begynte, viste de noen få autentiske opptak med fiskeren som opplevde dramaet i 1984, Gudlaugur Fridthórsson. Etter å ha overlevet ble han nasjonalhelt på Island. Filmen vil jeg anbefale.

Mannen som overlevde mot alle odds

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar