mandag 6. mai 2013

Trimturer rundt jordet, 6. mai 13

Både i går og i dag har vært sol og fint vær, dermed ble det to lange trimturer begge dagene. I går på søndag gikk jeg sammen med Britt- Nina. Vi gikk turen vi kaller "rundt jordet" det tar en god time. Navnet har turen fått fordi vi går rundt noen svære jorder. Vi passerer Wøyen gård, og i går stoppet vi og tittet inne på gårdsplassen.

Et av husa


Vinkelgården her ble bygget på andre halvdel av 1700- talet, og brukes i dag til selskapslokaler.Her er saler med krystallysekroner, stor takhøyde, stilmøbler og naturligvis uteområde siden det er på en gård.

Vinkelgården


Bærum kommune kjøpte gården i 1971, og restaurerte den sammen med Riksantikvaren. I tillegg til å være storgård, har det vært mange andre aktiviteter knyttet til Wøyen. Gården har hatt den første smeltehytten som ble opphavet til Bærums Verk. Bildet under viser hus som er tvers overfor Vinkelgården.

Mer gårdshus


I går gikk vi ut hovedinngangen til Wøyen gård. Gårdens egentlige navn sies å være Vodin, som betyr
"gården ved vadestedet". Den har også hatt andre navn.

Inngangen til gården


I dag gikk jeg som sagt samme ruten runt de digre åkrene og jordene. I dag var det en stor traktor som var i arbeid på en av åkrene. Våronna er nok i full gang for lengst.

Svære jorder


Gården har røtter tilbake til jernalderen, det er gjort arkeologiske funn av stolpehus fra eldre jernalder. På gården er en stor, moderne fjøs. Gården er på 450 mål med dyrket mark.

Wøyen har moderne fjøs


Familien Krefting overtok gården i 1674, og den var i familiens eie til 1770. Wøyen ligger ved elva Lomma. Da jeg i dag hadde passert et lite stykke ned fra gården stoppet jeg på en liten bru og så oppover elva.

Elva Lomma


Wøyen har også mye utmark, hele 6000 mål. Rundt elven innover vollene så idyllisk ut og sikkert et fint område å ri bedagelig på hester. I det jeg skulle starte på siste delen av turen kom to ryttere og passerte meg på brua. Det har vært to skikkelig fine trimdager rundt jordet.

Ryttere nedenfor Wøyen gård

 

 



 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar