mandag 23. september 2013

Aktiv søndag, september 2013.

I går ble det mer farting. Da var vi tre personer som tok buss fra Nasjonalteateret til Bygdøy. Da skulle vi besøke Villa Grande. Denne eiendommen var tidligere del av en større eiendom med to store villaer. Men i 1917 delt, og villa Grande er ene delen. Vi gikk inn en stor port.

Porten

Videre oppover en fin alle` med høge, grønne trær. Eiendommen ble kjøpt av skipsreder Wilhelmsen i 1926, men han gav den til staten i 1928.

Staselige trær

Mest kjent er Villa Grande for at her bodde Quisling fra 1941 til 1945. Han fikk fullført inn-redningen ved hjelp av to arkitekter som begge var medlemmer av NS.

Villa Grande

Etter frigjøringen ble bygningen brukt til kaserne for offiserer, og bolig for ambassadepersonell. Seinere brukt til andre formål, og nå ligger Holocaust- senteret her. Det gikk vi inn for å se.

Fra Holocaust- senteret

Mange triste bilder å se, både fra leirer, og fra da de norske jødene ble tatt til båten som førte dem til den sikre utryddelse. Vi så utstilt en fangedrakt fra Auschwitz, og flere vegger med navn på norske jøder som døde i leirene.

Fangedrakt

Vegger med navn

Mens vi gikk rundt her kom vi forbi en trapp som førte videre nedover, og det var til bunkeren som Quisling skulle bruke under krigen.

Til bunkeren

Det var sørgelig å bli minnet på denne ufattelige utryddelsen under Andre verdenskrig. Vi gikk ut i hagen på baksiden av huset, frisk luft måtte til. Da Quisling og kona Maria bodde her fra 1941 til 1945, het stedet Gimle. De kalte det opp etter gudenes bolig i norrøn mytologi.

Baksiden av huset
 
 
 
 
Det er et staselig hus, bare sørgelig med beboeren under krigen, men nå er det historie. I dag blir her leid ut lokaler og holdt selskaper i huset. Men nå var det nok, vi spaserte nedover mot sjøen og til Huk- området.

Fint område

Huk er et parkområde og badestrand lengst syd på Bygdøyneset. Her kom vi over statuen av Ikarios som er laget i bronse av Annasif Døhlen. Kunstverket ble laget i 1965, og er i ekspresjonistisk stil.

Ikarios

 Vi spaserte tilbake gjennom det grønne landskapet med gamle, staselige trær. Området Bygdøynes er et område på Bygdøy i bydel Frogner i Oslo. Her er mest kjent for Kon- Tiki Museet og Frammuseet. Ellers er her villabebyggelse. Vi kom også forbi et kunstverk jeg ikke vet noe om.

Staselige trær

Spesielt kunstverk

   Vi tok bussen tilbake til Nasjonalteateret, og der skilte vi lag. Jeg måtte tilbake og gjøre klar til søndagsmiddag klokken 18.00. Da gjestene kom var alt klart, kjøttkaker med alt som hører til ble servert, samt dessert. Kaffe og kaker ble det også. En begivenhetsrik søndag med andre ord.

Søndagsmiddag




  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar