søndag 22. september 2013

En begivenhetsrik lørdag, september 2013

Denne helga var det åpent hus flere steder i Oslo. Det var adgang for publikum på steder som vanlig-vis ikke er åpent for folk flest. Jeg og en til fra familien hadde plukket ut noen steder vi ville se. Først tenkte vi å se høyblokka i regjeringskvartalet, men der var lang kø så vi utsatte det.

Lang kø

Denne lørdagen var Oslo Maraton og det satte sitt preg på byen, for deltakerne kom løpende gjennom  flere av gatene.

Her kom de løpende

Det var ikke måte på hva som skulle foregå. Utenfor Universitetet og langs deler av Karl Johan var rigget opp telt, for det var Forskningens dag også.

Forskningens dag

Vi spaserte til Grotten som ligger på en skrent i utkanten av Slottsparken. Huset fikk Henrik Wergeland bygd, og han bodde her fra 1841- 1845.

Grotten

Vi gikk inn i grotten vi ser nede på bildet over. Wergeland samlet på mye, og det hadde han i kjelleren som ser ut som en grotte. Men nå står der bare en byste av Henrik Wergeland. Huset ble fra 1922 æresbolig for kunstnere som har gjort seg fortjent til det.

H. Wergeland

Nå ville vi se aulaen i universitetet. Det er et flott rom der Munch har malt alle maleriene på veggene. Mest kjent er vel bildet en ser rett fram når en kommer inn døren. Solen. Den lyser over Kragerøs skjærgård, og stråler ut på begge sider.

Solen

  Edvard Munch arbeidet med utsmykningen av Universitetets Aula fra 1909 til 1916. Et fantastisk arbeid. Det viser de to neste bildene jeg tar med.

Alma Mater

Historien

Fra Universitetet spaserte vi til Victoria Terrasse som ligger på Rådhusløkka i Oslo sentrum. Det ble bygd mellom 1884- 1890 og var da Norges fineste leiegård. Den går over tre kvartal og er 180 m lang. Et flott bygg, og trappene inne var fine.

Victoria Terrasse 

Fin trapp

Men under krigen var dette et skrekkens hus, for her holdt det tyske Gestapo til. Fanger ble ført hit fra fengsler som Møllergata 19, og her ble det torturert. Det var flere som hoppet ut fra vindu og døde for de orket ikke torturen. Forferdelig å tenke på.

Her holdt svina til

Det var på tide å gå tilbake til Høgblokka, og nå var der ikke så mange. Regjeringskvartalet er en samling bygninger mellom Akersgata og Grubbegata. Før holdt Rikshospitalet til her, til 1883. Seinere tatt i bruk som regjeringsbygninger. Høgblokka stod ferdig i 1958. Men terroren i 2011gjorde enorm skade.

Høgblokka

Etter terroren

 Vi var også interessert i å se Picasso sine tegninger på veggene. En arkitekt ble sendt til Spania, og det ble et samarbeid 17 år i 1950- og 1960- årene. Picasso sa ja og tegnet alle skissene, og arbeidet ble godkjent av ham.

Picasso (inne i høgblokka)

Picasso var aldri i Oslo, men stod som sagt for alle skisser. Mens Nesjar graverte i naturbetong- platene. Verkene er blant de største i Oslo. Bilde under er på en av veggene ute på en annen av bygningene.

Picasso
 

 Nå gikk vi mot Rådhusplassen for å se på starten til en fra familien som skulle løpe 10 km sammen med blant andre kronprinsen. På vei nedover Karl Johan så vi løpere som alt var i full sving, og en lå pladask i gata.

Maraton

En har svimt av

Ikke alle gadd verken å løpe eller gå. De kom på annet vis.

Så var vi ved start. Tusenvis av løpere startet i forskjellige puljer. Henne vi skulle heie på løp 10 km minneløp for Grete Waitz. Og de satte av sted som om de hadde en viss mann i helene

Ved start

 Av sted bar det

 Masse løpere

 Til slutt var det hele over. Hun kom seg i mål med stil. Det gjorde kronprinsen også. Nå var det på tide å dra hjem og slappe av. Dagen hadde virkelig vært full av opplevelser.

Gratulerer


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar