fredag 27. september 2013

Ekebergparken, september 2013

I går satte jeg kurs for Oslo igjen, der jeg hadde avtalt med familie om å dra til Ekebergparken som skulle åpnes da, men først stakk vi innom Eldorado bokhandel. Dette er nå Nordens største bok- handel, 4000 kvadratmeter fylt med litteratur.

Eldorado bokhandel

Bygget var før kino, men ble nedlagt i 2012. Navnet Eldorado kom i 1922 samtidig som det ble den første kino i Norge med lydanlegg. Men nå altså bokhandel. Alle typer bøker, og for første gang har jeg sett avdelinger innredet etter forlaget bøkene kom ut på. Flott innredning.

Før kino, nå bokhandel
 
 
Så tok vi buss til Ekebergparken som ligger i Ekebergåsen. Om kvelden skulle den offisielt åpnes med stor festivitas med Ringnes i spissen. Men vi var litt tidlig ute.

Klar for å gå inn

En av de første skulpturene vi kom til hang oppe i et tre. Den er laget av den fransk- amerikanske kunstneren Louise Bourgeois. Den heter: The Couple. Men det morsomme var da vi hørte den lille gutten som så på kunstverket og ropte til moren. Se! Det er menneske-is!

Spesielt

 Neste vi kom til var et kunstverk av briten Tony Cragg. Det ble laget i bronse i 2002. Cast Glances. En mørk amøbelignende sak.

Kunst

 Ekebergskrånigen ble kjøpt av Kristiania kommune i 1889. Formålet var å sikre byens befolkning et vakkert naturområde med grønne omgivelser. Og fint er her med masse gamle trær.

Vakker natur
 
 Så kom vi fram på en kvinne som satt på huk. Den er laget av svenske Ann- Sofi Siden. Hun startet først med maleri, men gikk over til skulpturer.

Sittende kvinne

Det er fint å spasere rundt her oppe, og ikke minst er det er flott utsikt nedover mot byen.

Fin utsikt

 Salvadore Dali var også representert med kunstverket: Venus De Milo Aux Tiroirs. Dali var en spansk maler fra Barcelona (1904- 1989). I bakgrunnen ser vi et av de gamle freda husa her oppe.

Venus a la Dali

Landskapet på Ekeberg er preget av flere tusen år med jordbruk og husdyrhold. Det er gjort arkeologiske funn av bosetninger fra eldre jernalder. Nå ruslet vi rundt i området og studerte kunst.
Briten Richard Hudson har laget statuen han har kalt Marilyn.

Marilyn Monroe?

 Her i Ekebergskråningen er flere gamle hus som er fredet. I bakgrunnen ser vi to av dem.

Ærverdige gamle hus

På Ekeberg er funnet flere bosetninger fra Steinalderen. De eldste kan være nesten 10 000 år gamle. Nå studerte vi kunstverk som denne kvinnefiguren av den berømte franskmannen Auguste Rodin ( 1840- 1917). Kunstverket heter Eva.

Eva

 Skulpturparken som Ringnes var en pådriver for, er en storstilt gave til Oslo kommune. Mye stor kunst som bare er gitt en liten smakebit av her, og ikke minst rusler en i fin natur. Vi tok trikken tilbake til sentrum. Jeg likte å spasere i parken, og skal tilbake dit, for jeg så ikke alt. Men det var nok denne dagen.

Naturen er flott

  


  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar