fredag 11. oktober 2013

Tur til Lisboa 2013, del 4

Lørdag 5. oktober var strålende sol og varmt. Vi bestemte oss for å rusle rundt i Lisboa som er en gammel by. Trolig ble det etablert en bosetning ved bredden av Tejo på 1300- tallet før Kr, der som nå er bydelen Alfama. Men vi gikk til den botaniske hagen, og det første vi så var eksotiske trær.

Eksotiske trær

Alle tropiske vekster viser at Lisboa har et tropisk klima. Vi studerte et tre med store bær som minnet om små appelsiner. På latin het det: Chamaerops humilis.

Gule og fine


 Vi måtte stoppe opp og se på et tre som raget over alle andre. Det hørte til Tasaceae- familien. English yew.

Utrolig høgt

Vi vandret videre og stoppet her og der for å beundre plantene. På bildet under studeres det som på plakaten het: Livistona Australis. Hawaiiroser, tenkte jeg.

Fine blomster
 

For en blomst!
 

Den botaniske hagen ble etablert på 1800- tallet, og i 2010 klassifisert som nasjonalmonument. Et fint område var det, med grønne trær som palmer, andre vekster som kaktus, og nydelige blomster.

Grønne og staselige

 Blå og søte

 På vei ut fra hagen kom vi forbi et idyllisk området. Her kunne en gå inn i veksthus, men vi ville være ute i sola, og kikket på endene som snadret og koset seg.

Idyllisk område


Endene koset seg

Vi spaserte til den fine Edvard VII- park til minne om kongelig, engelsk besøk. Men noen sier det også er minne over jordskjelvsofrene fra 1755. 1. november kl. 09.40 lokal tid, kom et enormt jordskjelv som målte 8,5- 9 på skalaen. Det kom to jordskjelv til som utløste store branner, og brannene varte i fem dager. Så fulgte en tsunami med en bølgehøgde på opptil 20 meter. Opp mot 70 000 mennesker omkom til sammen i denne enorme katastrofen.   

Parken

Før vi gikk nedover mot sentrum, så vi i et staselig bygg lenger oppe og gikk for å se hva det var. Vi gjettet på at det var et gammelt teater som måtte være flott en gang, men nå var det forfallent. Det er sikkert mangel på penger til å pusse opp. Som vi vet har Portugal hatt en økonomisk krise. Kanskje landet er på bedringens vei?

Gammelt teater?

Nå så vi i en stor kirke og mente at den måtte vi besøke. Vi gikk dit, og så at den het Basilica da Estrala. Den var ferdig i 1790, og stilen er blant annet i sein- rokokko. Ei flott kirke, det var den også inne i kirkerommet.

Basilicaen

Inne i kirka

Lisboa ble gjort til hovedstad i 1255, og under de store portugisiske oppdagelsesreisene ble Lisboa Europas største havneby. Vi spaserte gjennom gatene og så på den fine arkitekturen. Kvikke farger livet opp på husene, andre steder var belagt med flis.

Fin arkitektur

Muntre farger

Det siste bildet ovenfor er tatt rett nedenfor Parlamentet. Vi ser i ene løva til venstre på bildet. Nå var vi nemlig kommet til Portugals Storting, Parlamentet der deres folkevalgte sitter. Det var en stor, flott bygning som så ut som den var bygget av kvit marmor. Også de hadde to løver som skuet utover.

Parlamentet

 Men nå var det tid for lunsj. Vi tok taxi til gågatene i sentrum, og bestemte oss for en restaurant. Her hadde vi utsikt til en heis som ble nasjonalt monument i 2002. Men det er altså en heis som ble bygget i 1902. Arkitekten var inspirert av Eiffeltårnet.

Fin heis

Da vi seinere spaserte i gågatene kom vi over en dame med stor mage og barnevogn, og hun så ut som en statue av bronse. Men slapp vi en mynt i kaffekjelen, løftet hun en finger til leppene og så mot barnevognen. Det var artig å se på.

Hysj!


 Da kvelden kom, spiste vi middag som vanlig på en av alle spisestedene i området vi bodde. Også denne restauranten var spesiell. Her var de kvite veggene dekorert med navnetrekk til gjester fra hele verden. Sjølsagt skrev vi våre navn, men synd vi ikke hadde tusj.

Masse underskrifter

Manglet tusj

Etter middagen gikk vi til en jazzbar. Der var live musikk, og de var meget flinke. Men nå var kvelden over for meg, de andre gikk ut på livet, for det var på disse tider at levenet starta.

Jazz

 Siste del om Lisboa kommer i morgen.





 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar