onsdag 4. desember 2013

Tradisjonsmat: Lefser

En dag skulle jeg vise de yngre i familien hvordan en lager og baker lefser. Min mor bakte alltid lefser, men seinere fikk jeg smaken på lefser som en tante i svigerfamilien brukte. Oline-lefser. Første steg var å varme 4 kopper lettmelk og 250 g smør. Dette må ikke koke.

Kun varmes

Så blandes 2 liter hvetemel, 10 ts bakepulver og 7 ss sukker. Bland i sammen med 2 egg. Dette er dobbel porsjon. Rør godt sammen.

Bland godt

Bakingen kan startes straks. Lag passelig store emner av deigen først. Hvor stort hvert emne skal være, spørs hvor store lefser en vil ha. Av denne porsjonen blir det om lag 16- 17 lefser.

Full baking

    
Til steiking er det best å bruke det vi kaller Takke. Dina som er interessert i matlaging, stod for det meste av steikingen.

Steikesjefen
 

Etter som lefsene ble ferdige, ble de lagt i stabel med et vått koppehåndkle, det skal vris opp og legges på hver lefse etter som de blir ferdigstekt. Da alle lefsene var klare, laget vi en røre av et halvt kg meierismør og 4 kopper sukker. Rør med mikser til røren blir ganske kvit. Før vi startet å smøre, bløtte vi de lefsene som var for stive, særlig kantene. Vi brukte papirhåndkle dyppet i en skål vann.  Vi må eventuelt vente litt så de tørker før smøring.

Smører og bretter

  Først smører en hele lefsen, så bretter en inn kantene og de smøres også før en bretter lefsen sammen til en lengde. Hvor mye en smører på hver lefse er smak og behag. Disse lefsene blir ikke så tynne som mange baker dem, men jeg synes de er gode.

Ferdigsmurte

 Til slutt smakte vi på baksten. Jeg synes de var flinke og fikk lefsene godt til enda det var første gangen. Men dette er som med alt annet, øvelse gir mester.   

Lefsene smakte

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar